Hongarije, Reizen
Leave a comment

Airbnb, onze eerste keer

Het was de eerste keer dat we Airbnb hebben gebruikt. We hadden er al veel positieve verhalen over gehoord en besloten om het een keer uit te testen. Een uitgelezen kans was onze reis naar Boedapest. Deze trip was perfect om het fenomeen grondig uit te pluizen en te ervaren. Hoe werkt het?  Wat zijn de voor- en nadelen? Werkt het in de praktijk goed? Met deze vragen in het achterhoofd zijn we open minded het avontuur ingedoken.

Hoe werkt het?

Airbnb-2

De Woon/slaapkamer

Het werkt eigenlijk heel makkelijk. Je gaat naar de site van Airbnb en je voert de bestemming, de datum van de reis en het aantal personen in. Dan klik je op zoeken. Zo simpel werkt het. Je krijgt dan een heleboel informatie en het is nu de taak om dit terug te schroeven. Wil je een privé verblijf of wil je tijdens je verblijf het huis met iemand delen? Wij vinden de privacy toch belangrijk. Dus we hadden op volledige woning geklikt. Dit is niet zozeer een volledige woning, het kan ook een klein appartement zijn. Stel daarna het budget vast. Wat wil je betalen per nacht? De keuze is nu al een stuk minder lastig en het geheel is overzichtelijker. Aan de linkerkant een selectie van woningen en aan de rechterkant de woningen op een kaart. Vooral deze kaart vond ik makkelijk en gebruiksvriendelijk. Je kunt dan meteen zien waar je zit, wat er in de buurt is en je hebt ook zicht op OV-knooppunten.  Als je een woning aanklikt krijg je allemaal specifieke informatie over het huis. Is er wifi? Hoeveel bedden zijn er? Is er een bad? Het leukste zijn natuurlijk de foto’s.

Hier kun je een goede indruk krijgen van het huis. Deze foto’s zijn voor ons doorslaggevend geweest. Als je alles hebt uitgepluisd en je ziet een leuke woning, dan kun je een aanvraag doen. Je krijgt dan binnen 24 uur bericht of je geaccepteerd bent door de verhuurder. Is het gelukt? Leuk! Je hebt een onderkomen. Zo niet, dan kijk je gewoon even verder. Er is genoeg keus.

Wat hebben we gekozen?

We wilden een appartement met een goede OV-verbinding midden in het centrum. Ik weet van vorige trips dat het openbaar vervoer uitstekend geregeld is in Boedapest. Ik wilde dichtbij een metrostation zitten om een goede uitvalsbasis te hebben om de stad te verkennen. Toen dit eenmaal vaststond, zijn we gaan kijken wat onze opties waren. We zijn uiteindelijk gegaan voor Tamas en zijn “the Gozsdu Downtown Studio”. Airbnb-5

Het appartement van Tamas ligt bij twee zeer belangrijke metrostations waarvan Deák Ferenc tér in goede verbinding staat met het vliegveld. De locatie was dus goed. Wie is Tamas? Is hij te vertrouwen? Wat waren de ervaringen van andere mensen over hem en zijn appartement? Gelukkig heeft Airbnb hier iets op gevonden om antwoord te krijgen op die vragen. Airbnb heeft een systeem dat mensen recensies kunnen achterlaten. De recensies over Tamas waren lovend. Gelukkig, weer een stap dichterbij. Zijn identiteit is geverifieerd. Ook een pluspunt dus hij bestaat dus daadwerkelijk. Daarnaast is hij een superhost. Een superhost? Ja, een superhost.

De superhost

Maar wat is een superhost? Het klinkt wel leuk dus daar hebben we ons toch even wat verder in verdiepd. Simpel gezegd houdt het in dat hij aan bepaalde eisen dient te voldoen om dit predicaat te bemachtigen en te behouden. Deze eisen zijn:

  • Hij moet zijn appartement minstens 10 keer per jaar verhuren. Dus er zijn al minstens 10 mensen geweest en als de recensies lovend zijn, kan het alleen maar meevallen
  • Hij moet erg snel reageren op gasten. De responsgraad moet minstens 90% zijn. Dat is aardig veel. Hij reageerde bij ons de eerste keer binnen 2 minuten en via mails dezelfde dag nog.
  • Hij moet toegewijd zijn. Als hij eenmaal een toezegging heeft gedaan, dan moet hij zich daar ook aan houden en zo min mogelijk annuleren. Ook een geruststelling dat je één dag voor je trip niet iets anders moet gaan zoeken.
  • Maar het belangrijkste punt is dan minstens 80% van zijn recensies de maximale score geven van 5 steren. Dit houdt ook in dat hij een vrij hoog niveau heeft op te houden en dat je eigenlijk altijd er op kunt vertrouwen dat het goed gaat komen. Hij heeft op dit moment al lovende 291 recensies. Hij is dus een ervaren host en als superhost dus ook betrouwbaar.

Maar in het echt?

Airbnb-9

Metro-ingang van Deák Ferenc tér

We vonden het stiekem toch spannend want het was de eerste ervaring met Airbnb. Het kan altijd fout gaan of tegenvallen. We zijn naar Boedapest gevlogen in de hoop dat alles goed zal gaan. Zonder een back-up plan of een hotel achter de hand. We hadden ons vertrouwen gelegd in een systeem waar we nog nooit gebruik van hadden gemaakt. We hebben er geen spijt van gehad. We hadden van het vliegveld bus 200 E  genomen naar de metro. Daar de metro naar Deák Ferenc tér.

Airbnb-11

De trap naar boven. Ze houden in Hongarije van aparte kleuren op de muur

Vanuit daar was het nog geen 10 minuten lopen naar Dob Utca, waar het appartement was. Het was wel even twee keer kijken maar zonder veel moeite hebben we het appartement gevonden. Toen hebben we Tamas gebeld en hij kwam naar beneden om de deur open te doen. Hij leidde ons naar boven over een trap, waar de verf van de muren bladerde.

Airbnb-10

Een veiligheidspoort, gezien vanuit het appartement

Een prachtig gezicht in het juiste licht, maar niet het eerste wat je wil zien als je een mooi appartement denkt te bezoeken. We moesten door een afgesloten poort en nog een deur met een hek. Uiteindelijk leidde dat naar de deur van ons appartement.

Veiligheid zat dus wel goed, dat was een geruststelling. We deden de deur open en het leek net of we naar de foto’s aan het kijken waren die we thuis hadden gezien. Het was keurig ingericht, niet al te groot, maar het was wel knus.  Er was veel licht en door het hoge plafond oogt het ruim. Opgelucht keken we elkaar aan en dachten we, dit komt wel goed. We kregen van Tamas een korte rondleiding en daarna een plattegrond van de stad. Hij heeft daar enkele leuke tentjes laten zien waar hij vaak komt om te eten en te drinken. Hij heeft laten zien per gedeelte van Boedapest wat de leuke dingen waren en waar je zeker een keer heen moest gaan. Hij heeft ons gewezen op verschillende ruinbars en welke hij leuk vond en welke wat minder waren.  Het was goede en bruikbare informatie. Hij had een fruitschaal klaargezet, een fles wijn en het bier koud in de koelkast. Daarna had hij ons de sleutels gegeven, nog een fijne dag gewenst en waren we alleen in het appartement.

Wat viel op?

Airbnb-6

De badkamer, netjes afgewerkt

Het appartement oogt ruim en schoon. De bedden waren al gedekt en de handdoeken lagen al klaar. Het bed ligt redelijk. Maar na een paar dagen ben je niet anders gewend en geloof me, er zijn zoveel slechtere bedden. De bank zit goed. De TV kan een heleboel zenders ontvangen. Helaas geen Nederlandse zenders. We zijn hier niet voor de tv, we zijn er voor de stad. De douche is een douche-bad combinatie en werkt goed maar niet geschrikt om met z’n tweeën onder te staan. Je kan de gordijnen in de woon-/slaapkamer dichtdoen.

Airbnb-7

De ramen met het uitzicht, voorzien van tralies

Dat hebben we niet gedaan want je kan ook een rolluik naar beneden halen, zodat het helemaal donker is. Dat is hemels. Je hebt amper geluidsoverlast omdat je aan de binnenkant van het gebouw slaapt. De buren hoor je als ze heel luidruchtig zijn en dan alleen van het andere appartement van Tamas dat er naast ligt. Het uitzicht is redelijk, een binnenplaats met een kale boom. Maar in het juiste licht weer prachtig. Je hebt je eigen keuken. Het keukengerei, net zoals verschillende meubels, waren van de Ikea.

Airbnb-4

Een nette keuken inclusief wasmachine

Het is moeilijk om bij het appartement dingen aan te merken die niet goed waren. Het was een beetje muf, de wc-bril zat los, de douche was niet geschikt voor twee personen en je had te weinig handdoeken. Dat zijn allemaal van die dingen waar je overal wel last van kunt hebben. Dat had ook zomaar in een hotel kunnen gebeuren.

Conclusie

Airbnb-12

De binnenplaats, op de eerste verdieping is het eerste raam van het appartement

Ondanks dat we het spannend vonden, zijn we heel blij dat we deze manier van overnachten hebben ontdekt. Was is het fijn om je eigen plekje te hebben tijdens je reis. Waar je niet afhankelijk bent van ontbijt of diners, maar waar je zelf kan koken. Een uitvalsbasis van kwaliteit, terwijl je er toch meestal alleen bent om te slapen want er is zoveel te zien in de stad. Met andere woorden, voor die vijf dagen dat we er waren, was het perfect. De locatie was super. Het appartement fantastisch. Tamas was een aardige en goede gastheer. We zouden het zo weer doen en we houden Airbnb zeker open als optie naar andere bestemmingen. Het is misschien niet altijd de goedkoopste oplossing en in ons geval was het ongeveer even duur. Het past wel bij onze manier van reizen.  Het  is fijn om je eigen ding te doen wanneer het je uitkomt zonder dat je op gezette tijden ergens aanwezig hoeft te zijn. Het is mooi om te zien dat dit alternatief er gekomen is, naast het bestaande hotelwezen. Het wordt nog een harde noot tijdens de voorbereiding voor onze volgende trip. Een hotel of Airbnb? Wie zal het zeggen?

Geef een reactie