Persoonlijk, Reizen, Spanje
comments 5

Alleen op reis naar Barcelona, een groot avontuur!

Barcelona Stedentrip

Januari 2012 ben ik voor het eerst van mijn leven alleen op reis gegaan. Iets waar ik enorm veel zin in had maar ook enorm tegen opzag. Hoe zou het gaan? Wat als er iets zou gebeuren? Zou ik het wel durven? Helemaal alleen in een wildvreemde stad zonder iemand om op terug te vallen. Dat heb ik dus gedaan. Ik had de knoop doorgehakt en ben naar Barcelona afgereisd om het avontuur aan te gaan.

De voorbereidingenBarcelona-7

Een reis boeken was het eerste obstakel. Bijna alle reizen bij reisbureaus en ook online zijn ingesteld op stelletjes of gezinnen. Dus minimaal twee personen. Daarnaast was het voor mij de eerste keer dat ik alleen ging. Ik had geen eerdere ervaring of advies hoe ik het kon aanpakken. Ik ben rond gaan kijken op sites en ik heb enorm veel gelezen. Er zijn websites voor singlereizen. Dit waren meestal groepsreizen en dat was niet wat ik wilde. Ik keek weer verder om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat je altijd te veel betaalt.  Hotelkamers zijn ingericht op twee of meer personen en er zijn weinig eenpersoonskamers. De hotelkamers die wel beschikbaar waren, voelde te klein aan of vielen om een andere reden af. Toen ik dat doorhad, ben ik verder gaan kijken naar tweepersoonskamers. Je betaalt dan wel een extra eenpersoonstoeslag. Raar eigenlijk maar vanuit het standpunt van het hotel wel begrijpelijk. Toen kreeg ik een ingeving. Waarom pak ik niet een zakelijk hotel? Ik wil de stad zien. De kamer is alleen om te slapen en in een zakenhotel overnachten ook veel mensen die alleen op zakenreis zijn. Zo gezegd, zo gedaan. Uiteindelijk had ik een mooi hotel gevonden en nog in het centrum ook. Check, het hotel was geregeld. Het vliegticket was een stuk makkelijker geregeld. Hoewel het een dure week zou worden, kon ik eindelijk vertrekken.

NieuwjaarBarcelona-3

Ik vertrok op 2 januari 2012 naar Barcelona. Een mooie en frisse start van het nieuwe jaar en de temperaturen zouden meevallen. Tussen de 10 en 15 graden dus ik had mijn handbagage gepakt op redelijk koud weer en mijn winterjas aangetrokken aangezien het toen in Nederland echt koud was. Ik had me niet meer kunnen vergissen. Wat een prachtig weer was het in Barcelona. Het voorspelde weer bleef uit en in plaats van 15 graden was het 20 tot 25 graden. Uuh, daar sta je dan helemaal alleen op het vliegveld met je winterjas. Als klap op de vuurpijl weigerde mijn koffer om open te gaan. Om de een of andere onverklaarbare reden had mijn koffer tijdens de vlucht besloten dat mijn cijfercombinatie niet meer de juiste was en er was geen beweging meer in te krijgen. Dat was een goed begin van mijn solo avontuur. Maar blijkbaar hoorde het erbij en aangezien je helemaal alleen bent, ben jij de aangewezen persoon om er iets aan te doen. Mijn papieren van het hotel zaten erin dus die koffer moest open. Ik ben toen naar de verloren bagageafdeling gelopen en daar hebben ze uiteindelijk na veel uitleg een simpele oplossing bedacht. Met een pen tussen de rits, zodat het openspringt. Zo kon ik bij mijn papieren maar had ik wel de rest van de reis een niet werkende koffer. Probleem gelost!

Eerste kennismaking met BarcelonaBarcelona Stedentrip

Na het vliegveld ben ik met de bus naar het centrum gegaan. Gelukkig stopte de bus op nog geen 300 meter van het hotel dus was het makkelijk te vinden. Eenmaal ingecheckt kon ik mijn reis pas echt beginnen. Ik had ondertussen honger gekregen en ben de stad ingelopen. Omdat ik helemaal alleen was en nog niks kende, ben ik de eerste burgertent die ik tegenkwam binnengelopen. Je moet toch iets, als je honger hebt. Dat doe ik normaal nooit maar in dit geval maakte ik een uitzondering.Barcelona Stedentrip

Daarna heb ik de stad een beetje verkend om daarna terug te gaan naar het hotel. Mijn eerste avond alleen in een wereldstad had ik overleefd en ’s avond had ik nog even gekeken wat ik de volgende dag allemaal wilde gaan zien. Ik heb de wekker vroeg gezet om voor alle toeristen enkele attracties te bezoeken.

Metro

Ik houd van de metro. Het is in veel steden een uitstekend vervoersmiddel en vooral ook een stuk goedkoper dan de taxi. Het brengt je op plaatsen die te ver zijn om te lopen en de metro in Barcelona is goed geregeld. Ik heb een weekkaart gekocht en heb daar veelvoudig gebruik van gemaakt. Desondanks heb ik veel gelopen tijdens mijn vakantie maar er is ook gewoon zoveel te zien. Ik heb er in totaal vijf dagen doorgebracht en nog niet alles gezien.

ToeristischBarcelona-8

De stad is zeer toeristisch. Sommige straten en attracties zou ik het liefst mijden. Maar om sommige dingen kan je eenmaal niet heen. Ze zijn daarnaast ook nog aan de prijzige kant maar voor dit unieke avontuur wilde ik vooral genieten en heb ik de meeste attracties van binnen gezien. Gaudi heeft verschillende gebouwen achtergelaten die ik gewoon bezichtigd moest hebben en de stad zelf staat bol van de oude gebouwen. Voor mij is het een hele mooie stad en ik zou graag nog een keer teruggaan. Maar dan niet zozeer voor de attracties maar voor de sfeer en het lekkere eten.

EtenBarcelona-4

Het eten is werkelijk op elke straathoek te vinden. En dan heb ik het natuurlijk over de Spaanse tapas. Kleine hapjes die je in elk restaurantje of barretje kan vinden. De een nog lekkerder dan de ander. Maar dan kom je een ander probleem tegen. Eten in je eentje. Ik was er van te voren een beetje huiverig voor om een restaurant of bar in te lopen en in je eentje iets te bestellen. Dat is niet iets wat ik vaak doe en ik had het er toch even moeilijk mee. Je zit toch meestal met z’n tweeën en dat is vrij vanzelfsprekend. Totdat ik er achter kwam dat niemand je raar aan zit te kijken of het erg vindt dat je alleen zit te eten. Sterker nog, in een stad als Barcelona komt het veel voor. Toen ik eenmaal dat besef had, ging het een stuk beter en kon ik echt genieten. Ik heb vaak gewoon even aangeschoven om lekkere gerechten uit te proberen. De spanning die ik van te voren had, was nergens voor nodig en het voelde goed.

Zelf doen wat je wilBarcelona-5

Het grootste voordeel van alleen reizen is dat je zelf kan doen wat je wil en wanneer je dat wil. Je hoeft met niemand rekening te houden en je hoeft geen dingen te doen waar je geen zin in hebt. Ik vond het in het begin spannend. Maar ik ben blij wat ik allemaal heb gedaan, zoals het bijwonen van een voetbalwedstrijd van FC Barcelona of lopen op het dak van een kathedraal. Wat een geweldige ervaring is het en wat een fijne manier van reizen. Het geeft een gevoel van vrijheid die je anders niet zou ervaren. Het kost misschien iets meer en gezelschap kan af en toen toch best handig zijn. Ik had deze ervaring voor geen goud willen missen.

 

5 Comments

 1. Grappig, mijn allereerste vakantie alleen en ook meteen mijn allereerste vliegreis ooit was ook naar Barcelona. Inmiddels ben ik er al 3 keer geweest, heerlijke stad.

  • Niels says

   Dat is toevallig! Maar dan heb je wel een goede smaak, haha. Ik ben sindsdien niet meer terug geweest. Wel al een paar keer naar Boedapest geweest. Ook al zo’n mooie stad.

 2. Sandra says

  Barcelona is echt een prachtige stad! Sterker nog, ik vind dat Gaudí de stad echt heeft gemaakt, die architectuur, prachtig! En wauw, zo warm in Barcelona, hoe fijn!

  • Niels says

   ja, prachtige architectuur en lekker warm. Het is een mooie stad waar je zeker een week kan ronddwalen.

 3. Loes Beumer says

  Ik vind de foto’s mooie. Het is een hele uitdaging om alleen op reis te gaan. De foto van de lege barkrukken vind ik heel mooi.

Geef een reactie