Afrika, Foto van de Week, Zuid-Afrika
comments 10

Foto van de Week #78: Apen, leeuwen en domme toeristen

Apen

Ik laat in de rubriek “Foto van de Week” een foto zien die deze week voor mij bijzonder is geweest. Dat kan gaan om het moment, het gebouw, de architectuur of honderd en één andere redenen. Elke foto heeft zijn verhaal en deze week is de keus gevallen op een foto gemaakt in het Krugerpark in Zuid-Afrika en gaat over brutale apen en domme toeristen. 

Deze deugniet kwamen we tegen tijdens onze eerste stop in het Krugerpark in Zuid-Afrika. Een paar uur eerder waren we het park binnen gereden en hadden we onze eerste kennismaking met een olifant gehad. Tijd voor een lekkere lunch. De koekjes en broodjes die we onderweg op hadden, waren al aan het opraken en we wisten dat er een stop zou komen. Een plek waar we de auto konden neerzetten. Een verademing om weer even de auto uit te zijn en de benen te strekken. Ondanks dat je maar een paar uur hebt gereden voel je het wel in je benen als je door het Krugerpark rijdt. Je rijdt langzamer, voorzichtiger en probeert achter elke boom een olifant of leeuw te zien. Niet alleen dat, je ziet ze daadwerkelijk ook. Olifanten dan, tijdens deze rit hebben we geen leeuwen gezien. Wel buffels en een neushoorn. Maar aangekomen bij het restaurant zijn we vlug aan tafel gegaan. We konden kiezen uit lokale specialiteiten. Zo kregen we dieren op ons bord die we de dag erna rond zagen lopen. Dat is pas lokaal eten. Maar tijdens onze late lunch kregen we ook bezoek. Van apen. Wilde apen kwamen van alle hoeken en gaten naar ons toegelopen toen we ons drinken op tafel hadden staan. Heel brutaal kwamen ze steeds dichterbij tot de ober ze verjoeg. Hij legde uit dat de apen gewend waren geraakt aan suiker en dat ze als een soort verslaafden rondliepen in het kamp. Ze herkenden het drinken waar suiker bij geserveerd wordt en ook de suikerpotten zijn niet veilig. Een hele aparte ervaring om die wilde dieren van dichtbij te zien vooral omdat we van te voren gewaarschuwd waren om zo ver mogelijk uit de buurt te blijven van apen en andere wilde dieren. Ze kunnen hondsdolheid overbrengen als ze je bijten. Iets wat je niet wilt. Dus voorzichtigheid was geboden. Zeker omdat ze steeds terugkwamen en probeerden het suiker te pakken te krijgen. We hebben ze een paar keer zelf verjaagd en ook de obers kwamen naar buiten om met stokken en stenen de apen te verjagen.

Het schijnt vooral de laatste maanden erger geworden te zijn en zo zijn een paar lief uitziende dieren opeens een stuk minder lief. Zeker als er dan opeens een paar domme Duitse toeristen bij komen en die proberen de apen te voeren. Te lokken zodat ze heel dichtbij in de buurt van Ilona kwamen en haar bijna beten. Een typisch voorbeeld hoe stom sommige mensen kunnen zijn. Zo’n voorval hadden we ook in het Hluhluwe-Imfolozipark. Tijdens deze tocht kwamen we bij een aantal leeuwen. Ze lagen rustig in de zon te wachten en vertrokken op een gegeven moment. Wij reden met onze gids verder en toen we enkele minuten later keken naar de plek waar de leeuwen vertrokken waren zagen we domme, ik kan het niet anders verwoorden, toeristen buiten hun auto lopen opzoek naar de leeuwen die er nog geen tien minuten geleden nog gelegen hadden. Opzoek naar de leeuwen in het halfhoge gras om te kijken of ze er echt niet meer waren. Hoe haal je het in je hoofd? Wat denk je op dat moment? Ow, lieve leeuwtjes, laten we eens kijken of we ze kunnen aaien? Kijken of ze niet toevallig nog in de buurt zijn? En als ze dan toevallig in de buurt zijn, waarom denk je dat leeuwen zich verplaatsen? Eigenlijk maar om twee dingen want leeuwen zijn een van de luiste dieren die je tegen kan komen. Ze slapen, hangen en zonnen ongeveer 17 uur per dag. Als het niet al meer is. De rest van de tijd reizen ze, vaak op zoek naar water en eten. Ze hebben dus honger en jij haalt het in je hoofd om ze dan achterna te gaan? Hetzelfde geldt voor de apen. Maar toch gaf het ons een kans om op veilige afstand ze te fotograferen en deze foto te maken. Hij kwam dichtbij, maar gelukkig is er niks gebeurd. Wilde dieren komen maar om enkele reden dichtbij de mens. Vaak gaat het om eten en als dat zo is, blijf dan uit de buurt. Laat ze lekker hun gang gaan en kijk ernaar. Fotografeer ze en probeer ze vooral niet te voeren of te aaien. Daarom is deze foto van de week bijzonder voor mij vandaag. Een kleine reminder hoe leuk dieren kunnen zijn maar ook hoe gevaarlijk

10 Comments

 1. Echt bizar hoe brutaal die beesten zijn he!? Wij hadden in Tanzania dus ook gewoon een aap IN onze safariauto! Moederaap had haar baby op haar buik, dook door het openstaande dak de auto in, opende ons lunchpakket en ging er met een broodje vandoor. Hoe krijgen ze het voor elkaar! Zo sluw! Maar dat mensen ze gaan voeren begrijp ik dus echt niet!

  • Niels says

   Dat lijkt me ook een apart gewaarwording. Dat ze zelfs je lunchpakket openmaakten voor eten bewijst eigenlijk dat ze het vaker doen en de lunchpakketten zie als bron van eten. Zonde eigenlijk. Want op die manier maak je ze een stuk minder wild.

 2. Wat een verhaal zeg, in het Hluhluwe-Imfolozipark. Dat is écht héél erg dom. We hebben allemaal zoveel zoom op onze cameralenzen. Gebruik die zoomfunctie en blijf op afstand!

  • Niels says

   Precies mijn gedachten. Het is gewoon stom om uit te stappen terwijl je weet dat het een slecht idee is. Het was bijna een film waarbij je weet dat de personage iets totaal verkeerds doet, maar toch door blijft lopen om erachter te komen dat het inderdaad heel verkeerd was 😉

  • Niels says

   Ja, heel bizar. Dat zouden ze gewoon niet moeten doen. Was wel meteen een eyeopener voor ons. Kruger ga je geweldig vinden, maar als je de kans hebt ga dan ook langs het Hluhluwe-Imfolozipark. Een stuk minder toeristisch en minder vlak. Voor ons een mooier park, ondanks dat we niet de hele big 5 daar hebben gezien 🙂

 3. Ja echt bizar, dat mensen niet respect hebben voor de dieren. Gewoon niet voeren en aaien, het zijn wilde dieren. Zo zielig! Ik had dat in Ghana, ook apen overal, in het restaurant en als je niet oppaste zelfs in je hotelkamer. Ze zijn prachtig om naar te kijken maar erdoor aangevallen worden is een ander verhaal 🙂 Ik snap ook echt wel dat de dieren verward raken van zoveel mensen hoor.

  • Niels says

   Het ergste vond ik nog dat het letterlijk een verslaving is geworden. Dat ze het zelf niet meer in de hand hebben en de drang om suiker te pakken groter is dan wat dan ook. Zonde, want het zijn prachtige wilde dieren die door toedoen van de mens een stuk minder wild zijn geworden.

Geef een reactie