Architectuur, Hongarije, Reizen
comments 11

Bálna, het walvis gebouw in Boedapest

Tijdens onze trip naar Boedapest hebben we veel mooie gebouwen aanschouwd. De ene nog mooier dan de andere. Een goed voorbeeld hiervan is het Hongaars Parlement. Maar het gebouw dat me het meest heeft verrast is geen oud gebouw. Nee, het is een modern gebouw. Dit gebouw ligt vlakbij de grote markthal en wordt Bálna genoemd in het Hongaars. Als je het letterlijk vertaalt betekent het walvis. Dat zie je ook  terug in de vorm van het gebouw. Nu ben ik geen grote fan van een overdekt winkelcentrum maar dit is een uitzondering op de regel.

Nederlandse architect

Je hebt net de grote markthal bezocht en je loopt richting de brug. Je hebt een mooi uitzicht over het water en dan kijk je naar links. Je ziet in de verte iets glisteren. Een modern gebouw trekt je aandacht en je besluit er heen te lopen. Puur toevallig loop je het gebouw binnen en dan wordt je verrast door de architectuur, de lichtinval en het goede gevoel dat het bij je oproept. Balna

Dat is in het kort hoe ik voor het eerst kennismaakte met Bálna en hoe Bálna een verpletterende eerste indruk op me heeft achtergelaten. Een mooie kanttekening komt enkele dagen later in Boedapest als je er op wordt gewezen dat dit gebouw is ontworpen door ONL een Nederlands architectenbureau onder leiding van Kas Oosterhuis en Ilona Lénárd.

De buitenkant van BálnaBalna-11

De eerste indruk telt en dit gebouw is een blikvanger. Twee oud ogende pakhuizen die in het midden worden verbonden met een glazen golvende overkapping. Deze overkapping heeft de vorm van een walvis. Dat verklaart ook de naam.

Deze vorm is vooral vanaf de berg met het vrijheidsbeeld goed te zien.
Balna-22

Het ligt langs de Donau en de reflectie van het water in het glas is super. Vooral ’s avond als de lichten aanstaan, moet het een adembenemend schouwspel opleveren.

De binnenkant van BálnaBalna-17

Van binnen word ik aangenaam verrast door de ruimte en de architectuur. De pakhuizen komen goed tot hun recht en de glazen overkapping zorgt voor voldoende licht. Het oogt fris en er is goed nagedacht over de verschillende verdiepingen. Elke verdieping heeft zijn eigen karakter.Balna-9

Op onderste verdieping kun lekker eten en krijg je een soort huiskamer gevoel. Balna-14

Op de eerste verdieping vind je een aantal kledingwinkels en een restaurant met een mooi uitzicht op de Donau.Balna Boedapest

De bovenverdieping bestaat eigenlijk uit drie gedeeltes. Een gedeelte met winkels die verstopt zijn in de pakhuizen. Een gedeelte dat als een soort grote hal fungeert en een gedeelte dat fysiek afgescheiden is van de rest. Dit is de kop van de walvis en hier stap je een totaal andere wereld binnen.Balna-16

Hier is de staalconstructie en het glas leidend. Hier is het modern. Dit gedeelte heeft ook nog een bovenverdieping. Balna-7

Dit gedeelte is zeer geschikt als galerij of om een tentoonstelling te huisvestingen. Dat is ook meteen het mooie van het gebouw. Het is niet alleen architectonisch een hoogstandje, het is functioneel ook op verschillende manieren in te vullen.

MaquetteBalna-18

Er is in het gebouw ook een ruimte ingericht voor een maquette van de stad Boedapest. Deze is volledig in hout uitgewerkt en een aanrader om even te bezoeken. Balna Boedapest

Je ziet de verschillende hoogtepunten van de stad en je krijgt een goed beeld van de structuur en het stedelijk weefsel van de stad.Balna-19

Druk

Toen wij er waren was het niet druk, wat mij enigszins verbaast voor een gebouw dat qua architectuur de aandacht trekt en op een mooie locatie ligt. Het is een mooie plek om rustig even bij te komen en te genieten van wat de stad allemaal te bieden heeft. We hebben in Boedapest vernomen dat er problemen waren tussen de verschillende partijen en dat het na de opening lange tijd niet is open geweest. Misschien dat de Hongaren het daarom nog niet hebben gevonden. Misschien waren we er op het verkeerde moment. Balna-3

Het is toch zonde. Een gebouw van dit postuur, prachtig uitgewerkt en met mooie architectuur verdient beter. Ik ben benieuwd hoe het bevalt als jullie een keer in Boedapest zijn. Laat mij het weten want ik ben benieuwd. Wel weet ik dat als ik weer een keer terugga, ik zeker dit gebouw nog een keer wil zien. Maar dan ’s avond op een warme lentedag met de lichten aan, flanerend langs de waterkant. Genietend van de mensen, het gebouw en de architectuur. Ik weet ergere dingen die je kan meemaken.

 

11 Comments

 1. Ik was hier afgelopen april en het is nog steeds rustig. Moet wel zeggen dat ik er op maandag ochtend was maar heb meer lege plekken gezien in het gebouw dan winkels. Deed me een beetje denken aan The Mall in Utrecht. Wel jammer want het is een prachtig gebouw.

 2. Lia says

  Het gebouw viel mij ook op. Prachtig. Ik was verbaasd dat de ” hop on hop off” bus er langs reed zonder 1 opmerking en ben op onderzoek uit gegaan. Mooi !

  • Niels says

   Leuk om te horen dat je dit gebouw kan waarderen en dat het je nieuwsgierigheid heeft aangeboord. Jammer dat ze er gewoon langs zijn gereden zonder er iets mee te doen. Dit gebouw verdient beter, jammer dat het nog niet tot zijn recht komt.

  • Niels says

   Ik ben benieuwd hoe je het gaat vinden. Boedapest is een hele gave stad. Veel te zien en te doen. Sla ook de ruinbars niet over als je er bent.

 3. Tinne says

  We zijn na het lezen van dit artikel ook een kijkje gaan nemen vandaag. Inderdaad erg mooie architectuur. Maar heel weinig volk, bijna verlaten. Raar. We hebben het hele gebouw afgezocht naar de maquette maar niet gevonden. Jammer.

  • Niels says

   Jammer dat de maquette niet zichtbaar was. Toen wij er waren stond hij vlak bij de ingang aan de linkerkant in een aparte ruimte. Zoals op de foto’s te zien was. Jammer dat ze hem hebben verplaatst/verzet. Het is inderdaad een mooi gebouw en jammer genoeg niet heel populair. Het heeft een raar gevoel als je erdoor heen loopt. Je verwacht van zo’n mooi gebouw op zo’n locatie toch meer aanloop. Het is leuk om te horen dat jullie na het lezen van dit artikel even zijn langsgegaan.

 4. Loes Beumer says

  Je zou nooit verwachten dat als je aan de buitenkant staat dat er een heel mooi winkelcentrum
  achter schuil gaat, indrukwekkend.

  • Niels says

   Dat is nu precies het gevoel dat ik ook had. Ik ben blij verrast.

Geef een reactie