België, Reizen
comments 11

Belfort van Brugge

Belfort Brugge stedentrip

Imponerend steekt de Belfort van Brugge boven de stad uit. De belfort staat centraal op de Grote Markt, midden in het hart van Brugge. Je kan er niet om heen want ook vanuit verte begroet de belfort bezoekers en inwoners van deze idyllische stad. Mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld want ik wil de belfort wel van binnen zien. Tegelijkertijd moet ik ook alle stukjes van mijn moed bij elkaar schrapen  en krijg ik klamme handjes want het beklimmen van deze belfort is lastiger dan ik had verwacht. Uiteindelijk is het, dankzij het uitzicht, zeker de moeite waard.

Wat is een belfort eigenlijk?Belfort Brugge

Een belfort is een begrip wat niet heel bekend is in Nederland. Het is een middeleeuwse wachttoren of stormklok. De klokken van de stad worden gehangen in de toren. Het is een prachtig gebouw dat een grote indruk maakt op mij. Dat is ook de bedoeling want de belfort staat symbool voor macht, rijkdom en vrijheid. De meeste overgebleven belforten staan in België en het noorden van Frankrijk. De belfort is nauw verbonden met de lokale markt waar streekproducten worden verhandeld. Dat geldt zowel voor toen als nu.

De belfort beklimmen, wie durft?Belfort Brugge stedentrip

Terwijl wij in de wachtrij staan om de toren te mogen beklimmen, hebben wij ook zicht op het binnenplein van de belfort. Het ziet er mooi uit. Wie denkt dat het makkelijk is om de belfort te beklimmen, komt helaas bedrogen uit. Je moet geen hoogtevrees of grote voeten hebben en al zeker niet claustrofobisch zijn. Door middel van oude traptreden klim je via een wenteltrap langzaam maar zeker naar boven. Het is 366 treden tot de top van de belfort met een touw als leuning. Een basisconditie is dus wel een vereiste. Doordat de trapruimte zeer klein is en je bezoekers passeert die tegelijkertijd zowel naar boven als naar beneden willen, kan het bij veel passerende personen een benauwend en ongemakkelijk gevoel geven. Ten minste, zo heb ik het beleefd. Vanwege de veiligheid en drukte kunnen zeventig bezoekers tegelijk de belfort beklimmen.

De verschillende verdiepingen

De belfort die in Brugge staat is totaal 83 meter hoog. In België zijn alleen de belfort van Bergen met 87 meter en de belfort van Gent met 95 meter hoger. Tijdens de beklimming naar de top kan je onderweg ook even stoppen op verschillende verdiepingen om een kijkje te nemen in het verleden. Op de tweede verdieping bevinden zich de schatkamer en het stadsarchief. Ik vind het vrij bijzonder om te zien hoe oude documenten uit de 13e eeuw bewaard zijn gebleven. Vanaf het balkon van de belfort werden in het verleden alle regels en wetten omgeroepen voor de inwoners van Brugge. Ik zie het al helemaal voor me hoe vroeger de inwoners zich verzamelden op de Grote Markt om te luisteren naar de aankondigingen van het stadsbestuur.

Het panorama-uitzicht en de klokkentorenBelfort Brugge

Na de hele klim naar boven hebben we de top van de belfort bereikt. Ein-de-lijk! Het is zeker de moeite waard want of je nou links of rechts om je heen kijkt, het uitzicht is werkelijk waar zeer spectaculair. Belfort Brugge

Vanaf 83 meter hoogte heb ik een fenomenaal uitzicht op de historische stad van Brugge en zo ver het oog kan zien. Met de rood gekleurde daken van huizen en winkels en de pronkende kerktorens heb je een schilderachtig uitzicht. Een levend schilderij want als je naar beneden kijkt zie je nog net de mensen, als kleurrijke stipjes, lopen over de markt en door de kleine straten heen.Belfort Brugge

Vergeet ook niet even naar boven te kijken naar de klokken van de belfort. Het is indrukwekkend om te zien hoe via een constructie met houten palen en stevige touwen zevenenveertig klokken samen het uurwerkmechanisme vormen. Hoewel het een hele klim is naar de top is de belfort zeker te weten een bezienswaardigheid van Brugge.

Heb jij wel eens de belfort van Brugge beklommen of andere grote, hoge torens? Hoe vond je het? Had je last van hoogtevrees of viel het mee?

11 Comments

 1. echwel says

  Prachtig werelderfgoed. En voor iedereen die een beklimming niet ziet zitten, vanaf het tegenoverliggende terras ziet hij er ook schitterend uit… 😉

 2. Wat een gave toren!

  Ik heb grote voeten én vaak een rugtas met mijn camera op mijn rug. Dat maakt het beklimmen van (kerk)torens best een beetje eng. Toch vind ik het altijd wel leuk om te doen.

  • Jaaaaa..het beklimmen van kerktorens is zeker niet altijd even makkelijk met nauwe passages en als we veel bij ons dragen. Ik ben het helemaal met je eens; het is best leuk om te doen hoewel het toch soms even afzien is 😉

 3. Wat tof om de belfort te beklimmen! Ik wist ook niet wat dat was trouwens, dus bedankt voor de uitleg 🙂 Die smalle trapgangen zijn altijd wel spannend vind ik. Gelukkig ben ik klein haha. Prachtige foto’s weer!

  • Bedankt Sabine; het was een leuke ervaring. Die trappen zijn inderdaad spannend, want nauw met weinig ruimte en soms spannend met tegenliggers.

 4. We zijn in Brugge geweest, maar gek genoeg kan ik me deze Belfort amper herinneren. Snap niet waarom, want op de foto’s ziet het er erg indrukwekkend uit. Mooi hoor! Toch maar eens terug. 🙂

  • Terug naar Brugge is altijd een goed idee 😉 Het is erg de moeite waard om de Belfort te beklimmen; maar in Brugge is veel te zien (en te proeven!) dus ik snap dat je er ook zomaar in eerste instantie voorbij kan lopen.

 5. Loes Beumer says

  Wat een hoogte, doet mij denken aan de beklimming van de Martinitoren, ook met een touw en erg smal. Het uitzicht is fantastisch en daar doe je het voor.

  • Ja, inderdaad, het uitzicht maakt het de moeite waard. Maar onderweg denk je soms; Waar ben ik aan begonnen 😉

 6. gert-jan says

  Zo,wel erg hoog voor jouw .Maar het uitzicht maakt alles goed. Wat een mooie belfort ,zeker de constructie van de opgehangen klokken.

Geef een reactie