Dat doe je er toch wel even naast?, Persoonlijk
comments 14

Dat doe je er toch wel even naast? #3 Bloggen en fotografie

Bloggen en fotografie

Wat mensen niet beseffen is hoe zwaar het leven van een blogger kan zijn. Zo daar val ik maar meteen met de deur in huis. Niet als klaagzang, maar ter verduidelijking. Het is een standaard vraag die gesteld word. Meestal voor of na de vraag: “En verdient dat een beetje?” of “Kun je daar van leven”. Allemaal in dezelfde categorie vragen die ik geregeld voorbij zie komen en waarvan ik mijn aandeel ook heb beantwoord. Maar wat doe je nu eigenlijk als blogger? Waar gaat dan al die tijd in zitten? Om daar antwoord op te geven schrijf ik deze blogreeks met mijn persoonlijke ervaringen. Deel drie gaat over bloggen en fotografie.

Bloggen en fotografieAmazones 's-Hertogenbosch

Fotografie, een passie die ik hervonden heb. Als we ergens heen gaan dan gaat de camera bijna altijd mee. Er is altijd wel een moment om vast te leggen en zo niet, dan is het ook geen moeite. Het maken van de foto’s duurt meestal een tijdje. Je moet een goed moment hebben, de juiste combinatie van factoren en dan vaak nog het geluk aan je zijde. Maar bij het maken van foto’s komt meer kijken. De nabewerking. Elke foto op mijn blog, met uitzondering van live blogs, is nabewerkt. Ik bewerk de foto’s zodat ze scherper en kleurrijker worden. Een stijl die ik door het bloggen heb ontdekt en waar ik op dit moment nog helemaal fan van ben. Het pure, het into-your-face en de contrasten vind ik mooi en dat was ook het uitgangspunt van het blog. Om er mee te starten. Dat ik iets ging doen wat ik leuk vond. Waar ik mijn passie in kwijt kan. Waar ik gelukkig van word. Het nabewerken van de foto’s kost tijd. Veel tijd. Ga er bij een gemiddeld blog vanuit dat je er toch minstens 1,5 uur mee kwijt bent.

Het kost ook geldHeusden stedentrip

Want je moet ze ergens opslaan. Op een externe harde schijf want je laptop is te snel vol als je net zoals ik met gemak duizenden foto’s maakt per reis. En we gaan geregeld op reis of ergens heen om iets moois te bezoeken. Dus een blog kost meestal een uurtje of 3 om te maken. Vaak meer. Zeker als er meerder foto’s bewerkt moeten worden en er meer dan 1000 woorden geschreven en gecontroleerd zijn. De dyslexie zorgt er ook voor dat ik er meer tijd aan kwijt ben dan sommige andere mensen. Stom woord trouwens. Wie dat bedacht heeft? Een woord zo irritant dat het voor mensen die het hebben vaak de vraag is of ze het goed hebben geschreven. Als je begint met bloggen gaat het schrijven trouwens voor geen meter. De eerste blogpost die je schrijft, schrijf je eigenlijk alleen om je schrijfstijl te ontwikkelen en je over de drempel heen te helpen. De drempel van zal dit wel goed genoeg zijn? En hoe denken andere mensen erover als ik dit schrijf? Hoe beïnvloedt dit mij? Een drempel die lastig te nemen is maar wel eentje waar je als blogger overheen moet. Je moet niet voor anderen willen schrijven. Je moet voor jezelf gaan schrijven over dingen die jij leuk vindt en al komt er niemand op af, als jij het een goed stuk vindt moet dat voldoende zijn. Als jij er trots op kan zijn en er voldoening en energie uit haalt dan pas ben je goed bezig met schrijven. Zegt de dyslecticus, haha.

Je hebt dus je blog, een aantal blogpost en je bent er klaar voorMoerputten wandelen

Je drukt op publiceer en je kijkt vol verwachting wanneer de eerste bezoekers komen. Na 117x refreshen kom je erachter dat je eigenlijk de enige bent die het gelezen heeft. Ze komen niet naar je toe als je ze niet laat weten dat het er is. Je moet actief zijn op sociale media. Niet op een kanaal, nee op meerdere. Twitter, Facebook en Instagram. Noem maar op. Daarmee krijg je bekendheid maar heb je ook meteen je grootste vuilkuil te pakken. Spammen is uit den boze. Je mag je blog best promoten maar niet elke 5 minuten. Kom op zeg, als ik iemand elke 5 minuten hetzelfde zie zeggen dat volg ik die persoon niet meer. Maak je in het begin niet druk om volgers. Dat heb ik trouwens nooit gedaan. Ik ben trots op elke volger die ik heb maar het is nooit een doel geweest om tegen alle middelen in een x-aantal te bereiken. Ik volg de filosofie dat als je kwaliteit levert de mensen vanzelf komen. Volg niet om te volgen, volg mensen omdat je ze leuk, inspirerend of prettig vindt. Dan zullen uiteindelijk ook mensen jou gaan volgen. Misschien niet honderdduizend in een keer maar beetje bij beetje en uiteindelijk heb je niet alleen een relatie opgebouwd maar ook vrienden gemaakt.

Dat moet het streven zijn, een relatie opbouwenBalna Boedapest

Dat je mensen ook herkent en weet wie wie is. Een andere manier om mensen op je blog te krijgen is te reageren op andere blogs. En dan niet met hallo, leuk blog, check mijn blog!  Nee, lees het blog, lees er nog een paar. Leer de mensen achter het blog kennen en reageer. Reageer op hetgeen dat ze te zeggen hebben. Stel vragen. Vragen zijn altijd leuk om te beantwoorden. Volg ze op sociale media en houdt contact. Daardoor creëer je een band. Een band veel waardevoller dan 1000 random volgers. En reageren op andere blogs is ook goed voor je eigen naamsbekendheid.

Fotografie is een hulpmiddel dat tekst kan verduidelijkenZelda in de sneeuw

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Het roept reacties op. Het helpt om op sociale media onder de aandacht van anderen te komen. Neem nu deze foto van Zelda. Mijn foto van de Week #71. Onze poes die voor het eerst sneeuw heeft gezien. Het juiste moment afgewacht en toen deze sprekende foto gemaakt. Je kan deze foto bijna lezen. Je kan bijna zien wat ze denkt. Dat is de kracht van fotografie. Het verduidelijkt je blog. Als ik alleen deze foto had geplaatst dan had je nog steeds geweten waar het over ging. De tekst maakt het wat duidelijker. Het legt de situatie uit en is persoonlijk geschreven. Maar fotografie kan veel voor je blog en sociale media betekenen.

Bloggen en fotografie is een goede combinatieKasteel Bad Bentheim

Verdiep je erin. Zoek uit welke camera je wil gebruiken. Welke lenzen je wil hebben en zoek uit met welk doel je foto’s wilt maken. Hou er rekening mee dat ook dit geld kost. Als je een goede camera wil hebben dan mag je flink in de buidel gaan tasten. Maar als je er mooie foto’s mee maakt kan je het ook zien als investering in de toekomst. Mooie foto’s is een van de redenen waarom mensen een blog volgen. Fotografie is ook iets wat ik mezelf heb aangeleerd en waar ik nog altijd lerende ben. Door het veel te doen ontwikkel je je en kan je uiteindelijk betere foto’s maken. Neem die tijd. Ontwikkel jezelf en het zal je blog ten goede komen.

14 Comments

 1. Jenny - ikreis.net says

  Laat ik een de knuppel in het hondenhok gooien: ik durf te zeggen dat er te veel bloggers zijn die te weinig uit hun camera halen. Die liever (bewust of onbewust) voor snelle foto’s gaan.

  Zo jammer!

  • Niels says

   Dat is geen knuppel, meer de waarheid 😉 Je hebt gelijk, veel mensen hebben een leuke camera maar halen er te weinig uit. Zelf ben ik ook nog lerend maar haal er gelukkig wel leuke dingen uit 😉 Het is soms een hele kunst om snel een goede foto te maken. Meestal neem ik er meer tijd voor. Dan is het resultaat ook leuker. Alleen heb je niet altijd die tijd, denk aan wildlife fotografie.

 2. Goed geschreven! Ik herken dit heel erg. Vind het altijd jammer dat mensen niet zien hoeveel werk er in één blogpost kan zitten, maargoed gelukkig haal ik er zelf veel voldoening uit. Dat heb jij denk ik ook wel! Je maakt mooie foto’s trouwens, daar kan je trots op zijn 🙂 Liefs, Merel

  • Niels says

   Bedankt voor het compliment Merel! Leuk om te horen dat je mijn foto’s kan waarderen en dat je jezelf herkent in de blogpost. Je hebt gelijk, er gaat veel tijd in zitten, maar het levert ook energie op. Goed om te horen dat je er ook veel voldoening uit haalt 🙂

 3. Het kost inderdaad meer tijd dan mensen denken. Zeker als je ook nog foto’s gaat nabewerken. Op dit moment doe ik dat nog amper, het wordt tijd om mij daar ook eens in te verdiepen.

  • Niels says

   Er zijn hele leuke websites die je meenemen en waardoor je het makkelijk zelf kan leren. Het geeft meestal net een beetje extra aan een foto waardoor ze er in mijn ogen vaak net wat leuker uitzien. Dus laat je vooral niet tegenhouden om je erin te verdiepen. Het kost tijd, maar het betaald zich meestal wel terug.

 4. Het kost inderdaad veel tijd, bloggen. Eerst het schrijven, dan het uitzoeken van alle foto’s en het bewerken van de foto’s. Ik ben er vaak langer mee bezig dan gepland en daar baal ik soms van maar ik neem geen genoegen met minder. Zoals je aangeeft, fotografie is een belangrijk onderdeel van bloggen en het liefst toon je mooi beelmateriaal. Zelf ben ik aanwezig op diverse social media kanalen maar ik promoot niet teveel. Ik ga ook uit van een organische groei. Wie volgt, volgt. En wie niet, dan niet 😉

  • Niels says

   Haha, ik verkijk me er ook af en toe op. Hoeveel tijd er wel niet in gaat zitten. Maar ik zet pas iets online als ik er tevreden over ben. Soms wacht een blogpost dan een dag langer op publicatie. Liever dat dan een blog waar ik niet tevreden over ben. Organische groei is ook langer vol te houden. Althans dat is mijn idee

 5. Interessant om te lezen en ja, bloggen kost inderdaad veel tijd. Het is niet zo 1,2,3, even wat schrijven en klaar is het verhaal. Er komt zoveel meer bij kijken. Ik moet zeggen dat ik mijn foto’s niet altijd nabewerk, simpelweg omdat het zoveel tijd kost en ik gewoon niet zo handig met dat soort programma’s. Daar zou ik inderdaad meer mee moeten gaan doen.

  • Niels says

   Klopt, er komt veel meer bij kijken als mensen soms denken. Foto’s nabewerken is ook niet altijd nodig. Persoonlijk vind het fijn om te doen en geef ik ze altijd even wat aandacht, maar dat is voor iedereen anders. Het leren kost trouwens minder tijd als je misschien denkt. Met een paar simpele stappen zijn foto’s makkelijk een stukje mooier te maken

 6. Mooi geschreven! Helemaal mee eens ook, vooral met je filosofie van een relatie opbouwen en dat mensen komen als ze je willen volgen. Zo denk ik ook. Ik bewerk sinds een tijdje ook mijn foto’s na. Echt wat een gigantisch werk. Het is heel leuk om te doen, maar inderdaad wat een tijd. En het begint al met sorteren. 20 foto’s selecteren uit 500. Gaat ook altijd wel even overheen haha

  • Niels says

   Het is inderdaad leuk om fotos na te bewerken. Maar het kost ook veel tijd. Gelukkig ben ik er aardig handig in geworden en kost het een stuk minder tijd al vroeger. Maar je hebt gelijk, het uitzoeken alleen al ben je een tijdje mee bezig.

 7. Loes Beumer says

  Mooie foto van de kat, daar kunnen geen woorden tegenop. Wat veel tijd gaat er in een blog zitten.

  • Niels says

   Ja, ik ben er stiekem best trots op. Het is een hele leuke foto geworden 🙂

Geef een reactie