Hongarije, Reizen
comments 5

Boedapest, wat een geweldige stad!

Hoe mijn bereik op Instagram groeide

Wat hebben we het leuk gehad in Boedapest! Er is werkelijk zoveel te zien en te doen, dat het eigenlijk zonde is dat de stedentrip maar vijf dagen duurde. We hebben veel kunnen doen, ontdekken en vooral genoten. Genoten van de stad, van vrienden en van de mensen. Genoten van de gebouwen, de monumenten en het uitzicht. Genoten van onze wandelingen zowel overdag als ’s avonds. Genoten van het heerlijke eten en de typisch Hongaarse gerechten. Maar vooral hebben we genoten van Boedapest, wat een geweldige stad! Hieronder een kleine selectie van onze avonturen.

BezienswaardighedenBoedapest-9

Er is veel te zien in Boedapest en als je er alleen een weekend bent, is dat te kort. Ik adviseer minstens vijf dagen en liever iets langer. Er zijn talrijke musea, monumenten, pleinen en gebouwen te bezichtigen en je valt van de ene verbazing in de andere. Goede voorbeelden hiervan zijn het Hongaars Parlement, het Boedapaleis en de Sint-Stefanusbasiliek. Stuk voor stuk voorbeelden van prachtige architectuur en elk heeft zijn eigen verhaal en historie. De rivier is een verhaal apart. De rivier scheidt Boeda en Pest van elkaar en voegt een extra dimensie toe aan de stad. Een wandeling langs de kade is een aanrader. Niet alleen kom je dan mooie gebouwen tegen, ook kun je hier genieten van de bedrijvigheid aan en op het water. Ook de bruggen die de twee oevers met elkaar verbinden zijn architectonische hoogstandjes. Elke brug heeft zijn eigen historie en is op een andere manier gemaakt. Prachtig.

Zicht op de stadBoedapest-6

Niet alleen de gebouwen zijn de moeite waard, ook het zicht op de stad is prachtig. Als je na een wandeling boven komt bij het vrijheidsbeeld of het Boedapaleis en je ziet de stad voor je liggen, dan heb je een geweldig schouwspel. Je beseft dan pas hoe groot Boedapest eigenlijk is. Want vanaf die plaatsen kan je het einde van de stad niet zien en je kan ook behoorlijk ver kijken. Één ding wat opvalt is dat Boedapest in het centrum geen wolkenkrabbers heeft. Wel hebben alle gebouwen minstens zeven bouwlagen en vaak net iets meer. Maar ze zijn niet te hoog. Er is duidelijk een maximum afgesproken zodat het parlement, de basiliek en andere belangrijke oude monumenten er net boven uitsteken en als het ware gerespecteerd worden. Dat vind ik goed om te zien. Die visie kan ik zeker waarderen, dat zouden meer steden moeten doen. Wolkenkrabbers zijn niet altijd het antwoord. Boedapest bewijst het.

Boedapest bij nachtBoedapest-4

Het is een stad die niet nooit slaapt. Als je op een doordeweekse avond door de stad loopt, is er nog steeds veel bedrijvigheid zoals winkels die elke dag tot minstens 22.00 uur open zijn. De vele kroegen, restaurants en uitgaansgelegenheden zijn ’s avonds nog steeds druk. Het is mooi om te zien. Misschien wel mooier zijn de vele gebouwen die door de verlichting prachtig worden uitgelicht. Ze waren al statig en mooi overdag, maar om ze dan in het donker nog een keer tegen te komen, dat maakt het plaatje compleet. Werkelijk indrukwekkend is het als je ’s nachts langs de oevers van de Donau loopt en naar de andere kant kijkt. Hierbij maakt het eigenlijk niet uit aan welke kant van de rivier je loopt, want aan alle kanten is het een waar schouwspel. De gebouwen komen net wat meer tot leven en de bruggen maken het spektakel compleet. Als je nu naar de uitzichtpunten gaat zoals ik in mijn vorige alinea beschreven heb, dan heb je nog een mooier beeld van de stad. Dan is de stad nog een stukje mooier. Het is zeker een aanrader om de stad in het donker te zien en een nachtwandeling te maken. Wij hebben er geen spijt van gehad. We hebben ons laten verwonderen en vooral laten verbazen. Ik weet zeker dat jij er ook geen spijt van gaat krijgen.

Ruin barsBoedapest-2

Boedapest heeft er ondertussen tientallen en ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar ze zijn ook werkelijk de moeite waard om te bezoeken. Het begon allemaal met een verlaten pand dat gesloopt zou worden. Dat was zonde en een aantal mensen grepen deze kans aan om te laten zien dat deze plek een tweede kans verdiende. Szimpla Kert was geboren. Een alternatieve bar waar ze ook films vertoonden in de buitenlucht. Het zogenoemde open air-cinema. Het werd op handen gedragen door de alternatieve scene in Boedapest. Al snel werd het populair. Tegenwoordig is het niet meer weg te denken en zijn er meerdere ruin bars ontpopt. Zelf hebben we er een aantal bezocht en hebben er een leuke tijd gehad. Het is werkelijk prachtig wat ze er allemaal mee hebben gedaan en vooral de informele sfeer die er hangt. Iedereen is er welkom. Tegenwoordig zijn ze wel een stuk professioneler en hebben ze vaak ook een eigen keuken, grote muziek installaties en meerdere bars. Maar de sfeer is goed en prettig. De gebouwen zelf zijn ook prachtig om te zien.

AirbnbBoedapest

Voor ons was het de eerste keer en ook meteen een zeer geslaagd experiment. We logeerden bij Tamas  in één van de twee keurige en vooral nette appartementen die hij verhuurt via Airbnb. Een goede en informatieve gastheer. De locatie is werkelijk geweldig. Midden in het centrum en in de Joodse buurt, waar een heleboel kleine en leuke restaurantjes en ruin bars waren. Daarnaast zijn er twee grote metro- en busknooppunten op loopafstand en dat is in deze stad zeker een voordeel. Het appartement zelf was knus, maar niet te klein. Alles zat er in en het was mooi afgewerkt. Nieuwe spullen, voornamelijk van de IKEA en het was goed onderhouden. Zeker een aanrader, we hadden het niet veel beter kunnen treffen.

MetroBoedapest-8

Ik had het er al even over hierboven, maar Boedapest heeft een groot en uitgebreid openbaar vervoersnetwerk. Het mooiste hiervan is de metro. Er zijn meerdere lijnen die elk hun eigen stijl hebben. Dit zijn werkelijk de aderen van de stad. De metro maakt het reizen echt een stuk relaxter. We zullen wel weer moeten wennen aan het lange wachten in Nederland. In Boedapest kwam de metro ongeveer om de twee minuten en als je ’s avond laat de metro pakte was het langste wat we hebben moeten wachten zeven minuten. Dat voelde al als lang, moet je nagaan als we dadelijk weer de trein pakken in Nederland en de trein 5 minuten vertraging heeft? Dan hadden er al 2 metro’s voorbij kunnen komen. Vertraging hebben we in Boedapest trouwens geen enkele keer gehad. Meestal kwamen ze sneller dan aangegeven stond. Klein feitje: de eerste metrolijn van Europa is gebouwd in Boedapest. Dit is de gele lijn. Deze loopt van het centrum naar het Heldenplein en is nog steeds in gebruik.

Een tipje van de sluierBoedapest-10

Dit is maar een tipje van de sluier, als ik alles in één keer zou opschrijven, zou dit blog meer een klein boekwerk worden. Ik ga in de volgende blogs dieper in op verschillende onderwerpen en daar heb ik nu al heel veel zin in. Het waren vijf mooie dagen waarin we veel hebben kunnen zien en kunnen doen. Ik ben blij dat airbnb zo goed heeft uitgepakt en dat ik op deze derde trip naar Boedapest mezelf nog steeds heb kunnen verbazen en veel nieuwe dingen heb kunnen zien. Met andere woorden, missie geslaagd. Boedapest, wat een geweldige stad!

 

5 Comments

 1. Ik ben ook tijd terug in Boedapest geweest en vond het qua gebouwen ook erg mooi, maar wij waren er in nat november en wij vonden de sfeer niet zo fijn. Maar ik hoor alleen maar positieve verhalen dus ik denk dat ik nog eens terug moet.

 2. Loes says

  Fantastisch mooie foto’s, vooral de avondfoto’s. Wil er graag meer van zien zodra dat mogelijk is. Veel mooie oude gebouwen en het moderne winkelcentrum ziet er mooi en sfeervol uit.

  • Niels says

   Bedankt voor de positieve feedback! Het was ook mooi om te zien. Ik zal ik in volgende blogs meer aandacht aan besteden.

 3. Sanne Gajdos says

  Super leuk geschreven en prachtige foto’s. Het was gezellig jullie in onze geliefde stad te ontmoeten!

  • Niels says

   Bedankt voor de gastvrijheid! We hebben een super tijd gehad!

Geef een reactie