Foto van de Week
comments 28

Foto van de Week #84: Boeiende tekst en foto’s

Boeiende tekst

Ik laat in de rubriek “Foto van de Week” een foto zien die deze week voor mij bijzonder is geweest. Dat kan gaan om het moment, het gebouw, de architectuur of honderd en één andere redenen. Elke foto heeft zijn verhaal en deze week is de keus gevallen op een foto gemaakt bij het Stuwcomplex Driel en gaat over een boeiende tekst en hoe tekst af en toe meer zegt dan een beeld. 

Tijdens een Instawalk of eigenlijk elke vorm van fotografiesessie maak ik al gauw honderden foto’s. Deze foto’s komen dan op mijn laptop te staan om vervolgens nabewerkt te worden in Lightroom. Uiteindelijk verdwijnen ze op een externe harde schrijf  waarvan ik natuurlijk een back-up maak omdat ik de foto’s niet kwijt wil raken. Neem nu als voorbeeld de Instwalk van Rijkswaterstaat die ik pas gemaakt heb bij het Stuwcomplex Driel. Die dag heb ik in totaal 840 foto’s gemaakt. Uit die foto’s zijn er 22 gebruikt voor het blog. Dat is dus 2,6% van alle foto’s die ik gemaakt heb. De overige 97,4% wordt niet gebruikt. Zonde eigenlijk, want die zijn misschien ook leuk om een keer te delen voor een blog of op een andere manier. Maar zo gaat het met veel fotosessies. Je maakt honderden foto’s en maar een klein percentage haalt het blog. Niet omdat de andere foto’s niet goed zijn maar omdat je gedwongen wordt een selectie te maken omdat een blog met 840 foto’s niet heel handig is. De rest van de foto’s laat je dan staan voor een later tijdstip. Ze dienen dan als inspiratie. Je gooit ze niet weg want je kan er later misschien nog een blog van maken. Het zou ook zonde zijn om weg te gooien aangezien het nog steeds goede foto’s zijn. Daar gaat deze foto van de week over.

De foto kwam niet door de eerste selectie van foto’s voor het blog over het Stuwcomplex Driel maar is voor mij toch bijzonder. Ik vind het persoonlijk een hele gave foto en dan vooral vanwege de tekst: “Boeien redden levens! Als een leven u boeit laat mij dan hangen!” Kort maar krachtig. Het zegt niet meer dan het hoort te zeggen maar dan in een duidelijk taal met een serieuze maar humoristische ondertoon. Althans zo interpreteer ik deze tekst. Het zet je ook aan het denken. Er zijn in het verleden dus reddingsboeien gestolen. Anders zouden ze deze tekst er niet op hebben geplakt. Degene die deze tekst heeft gemaakt, verdient een pluim. Dit is een van de weinige keren dat een tekst eigenlijk meer zegt dan een beeld. Om dat op te roepen moet het wel een hele duidelijke tekst zijn. Ik houd van beelden. Teksten zijn er voor mij ter verduidelijking van die beelden. Maar in dit geval is het beeld de verduidelijking van de tekst en dat vind ik bijzonder en mooi om te zien. Daarom heb ik de foto van de week reeks gemaakt. Omdat soms foto’s heel bijzonder kunnen zijn ondanks dat er niet altijd meteen een blog over geschreven wordt of ze door de eerste selectie heenkomen.

28 Comments

 1. Ik hou van het industriële gevoel wat je foto’s altijd bij me oproepen. Mooi! En de tekst op reddingsboei, prachtig.

  • Niels says

   Leuk om te horen dat je mijn foto’s zo kan waarderen. Bedankt voor het compliment!

 2. Die tekst zet mij aan het denken. Pakkend en boeiend! Goed dat je deze in de spotlight zet. Ook het stukje van foto’s die je niet meer gebruikt. Ben jaren als zzp-er fotograaf geweest. Klanten vonden het vaak raar dat ze maar een selectie kregen te zien terwijl ze dachten dat ik zoveel meer foto’s had gemaakt. Klopt ook! Maar een klein haalt de selectie en dan hadden we het nog over 40 tot 60 foto’s waaruit ze konden kiezen.

  • Niels says

   Eigenlijk best raar als ze dachten meer foto´s over te houden. Meestal wordt dat van te voren gezegd en ja, je hebt er misschien veel meer gemaakt maar die kan je niet allemaal doorzetten omdat waarschijnlijk het dubbele of soortgelijke foto´s zijn. Of foto´s die geen meerwaarde hebben voor de opdracht. Als ze dan 40-60 foto´s hebben is dan een mooi aantal.

 3. Leuk dat je deze foto zo even speciale aandacht geeft Niels! Inderdaad een mooie spreuk. Soms ga ik eens door mijn oudere foto’s “bladeren” en wordt ik ook verrast door hoeveel ongebruikte foto’s die ik heb die toch echt wel mooi zijn!

  • Niels says

   Het is altijd leuk om door je oude foto’s te bladeren. Het geeft ook nog eens inspiratie voor nieuwe blogs maar soms kom je foto’s tegen waarvan je weet dat je er geen blog over gaat schrijven maar het toch zonde vindt om er niks mee te doen. Dan krijgen ze hier toch een plekje.

 4. Mooi gezegd! Ik vind het inderdaad ook een pakkende tekst. Ik kwam laatst in Londen een tekst in Scrabble letters tegen met ‘MADE YOU LOOK’. Het was zo simpel, maar ik vond het wel geniaal.

  • Niels says

   Ja dat was ook een mooie foto! Een simpele gedachten terwijl het eigenlijk heel veel zegt.

 5. Ik heb een foto van de maand, die vind ik ook fijn. Elke week een foto zou mij te veel werk zijn. (Geen gebrek aan foto’s trouwens, net als jij ben ik fervent fotograaf). Soms heb je van die foto’s die het net niet halen maar toch de moeite waard zijn. Mooi als je ze toch nog ergens een plekje kunt geven!

  • Niels says

   Ook een goed alternatief. Eens per maand betekend toch dat je elk jaar 12 foto’s uitlicht. Ik heb er zelf voor gekozen om iets meer foto’s te laten zien. Maar Iedereen is er vrij in 🙂

 6. Leuk verhaal! En inderdaad een ‘boeiende’ tekst aan de muur. Wat maak jij trouwens veel foto’s op zo’n sessie….dat is een heel uitzoekwerk na afloop. Leuk dat je foto’s een tweede kans geeft op deze manier!

  • Niels says

   Haha, dit viel op zich nog mee. Zuid-afrika was 5000-6000 foto’s. Meestal maak ik er op zo’n dag dat ik er opuit trek tussen de 600 en 1300 foto’s.

 7. Inderdaad een hele goede tekst. Ik heb ook onwijs veel foto’s waar ik niets mee doe. Toevallig ben ik momenteel bezig om een tweede selectie te maken van Thailand. Dat is maar goed ook want er zitten nog veel ‘verborgen’ pareltjes tussen. Na deze tweede selectie kan ik eindelijk aan mijn album beginnen 🙂 .

  • Niels says

   Bij mij meestal wel. De eerste selectie maak met een bepaald verhaal in mijn hoofd. Foto’s die niet in dat verhaal passen vallen er dan buiten. Of ze nu goed zijn of niet. Bij een tweede selectie komen er vaak weer leuke foto’s boven drijven. Die zijn vaak net zo leuk als de eerste en vormen vaak een tweede verhaal. Of een derde enz. Maar sommige foto’s passen er gewoon niet tussen en dat kunnen foto’s van de week vormen. Omdat die foto’s sterk genoeg zijn om hun eigen verhaal te vertellen.

 8. Wat een goede tekst! Zo pak je meteen de aandacht van iemand denk ik. Leuk om hier wat over te schrijven!

  • Niels says

   Mijn aandacht trok het meteen. Bij elke reddingsboel hangt dit bordje. Begrijpelijk dat ze het ophangen maar jammer dat het moet

 9. Knappe tekst, en het zorgt er meteen voor dat het je opvalt als bezoeker. Leuk idee ook voor de foto van de week om zo “andere” foto’s ook een plaatsje in de spotlight te geven.

  • Niels says

   Goed om te horen dat je het kan waarderen. Het zijn toch fotos die leuk zijn maar helaas niet in een blog meegenomen worden. Zo krijgen ze nog een plekje.

 10. Leuke tekst en jouw blog realisteert mij hoe vaak ik langs dingen loop wat eigenlijk best leuk zijn als je er even bij stil staat. Zoveel kleine bijzondere dingen in de wereld, zoals dit. Ik ga ook nog eens mijn foto’s doorspitten. Wie weet zit er wat grappigs tussen! 😉

  • Niels says

   Ik ben benieuwd naar het resultaat en welke foto’s je uitkiest. Je hebt gelijk. Soms lopen we te snel ergens voorbij zonder er op te letten hoe bijzonder het eigenlijk is.

  • Niels says

   Het had ook zomaar op een tegeltje gepast. Dat zou het niet hebben misstaan.

 11. Mooie tekst van de reddingsboei! Ik heb ook zo veel foto’s waar ik eigenlijk niks mee doe. Misschien dat ik er binnenkort eens een fotoboek van maak 🙂

  • Niels says

   Dat zou wel een leuk idee zijn. Een random fotoboek met allemaal random foto’s. Gewoon omdat ze af en toe te leuk zijn om niks mee te doen

 12. Jenny - ikreis.net says

  Haha, grappige tekst!

  Ik heb ook heel foto’s op m’n pc staan waar ik weinig mee doe. Kill your darlings – vaak heeft het een reden.

  • Niels says

   Haha, klopt maar daar ben ik heel slecht in. Altijd weer komt de gedachte op dat ik ze nog zou kunnen gebruiken

 13. Loes Beumer says

  Een mooie en zeer pakkende tekst op de reddingsboei. Daar is tenminste goed over nagedacht.

  • Niels says

   Precies mijn gedachten. Het is een mooie en vooral pakkende tekst.

Geef een reactie