Architectuur, Nederland, Ruimtelijke Ordening
comments 8

Bolwerk Sint-Jan, het dakpark

Bolwerk Sint-Jan 's-Hertogenbosch

Elke keer op weg naar of van het Centraal Station van ‘s-Hertogenbosch, loop ik over de Wilhelminabrug. De rivier de Dommel stroomt onder je door en zowel links als rechts heb je een mooi zicht op het water. Een mooie entree voor de stad voor mensen die met de trein komen. Een goede tweede indruk voor veel treinreizigers want de draak is het eerste herkenningspunt. De brug ligt op de meest directe route tussen het station en het centrum. Op de Dommel heb ik laatst nog gevaren en toen heb ik ook meteen een blik kunnen werpen op een nieuwe eyecatcher. Het Bolwerk Sint-Jan, prachtig opgenomen in de gerestaureerde vestingmuren. Ik had me voorgenomen om hier binnenkort langs te gaan om het dakpark van dichterbij te bekijken. Die gelegenheid deed zich afgelopen zaterdagmiddag voor en ik ben positief verrast!

HistorieBolwerk-14

Het nieuwe bolwerk ligt op de plek waar vroeger de Koepoort stond. De uitvalspoort richting Vlijmen. Een simpele poort bleek niet voldoende om de stad te beschermen en er werd een bolwerk aangelegd. Het bolwerk kreeg een nieuwe poort genaamd Sint Janspoort. De naam ‘Bolwerk Sint-Jan’ verwijst hiernaar. Hij ligt niet helemaal op dezelfde plek. Toen de Dommel gekanaliseerd werd, verdween dit gedeelte. Als je het nu terug zou moeten bouwen op de oorspronkelijke plek, dan moet je midden in de Dommel beginnen. Zonde, vandaar dat het een mooie verwijzing ernaar is.

ProjectBolwerk-22

Het project is nog niet klaar. Er wordt nog hard gewerkt om het open te krijgen. Het is een multifunctionele ruimte. Beneden gaat een informatiecentrum komen samen met een horecagelegenheid. Boven is een dakpark gemaakt.Bolwerk-5

Hier vandaan heb je een mooi zicht op het water en zit je in een rustige omgeving.Bolwerk-10

Het park bestaat uit enkele groenvlakken waarin bomen en lage begroeiing zijn geplant. Bolwerk-2

Daarnaast zijn er verschillende soorten straatmeubilair neergezet. Deze zijn net zoals het gebouw robuust. Het mooie van het gebouw is het speelse maar toch ook strakke lijnenspel. Elk punt waar je staat, beleef je weer anders. Ook ben ik te spreken over de materiaalkeuzes van het dakpark.Bolwerk-11

De grote tegels die zijn neergelegd in combinatie met het meubilair en de groenvoorzieningen maken het plaatje kloppend. Met andere woorden, ik kan het ontwerp van het park zeer waarderen. Daarnaast is het ook een mooi voorbeeldproject voor bedrijven en particulieren die een groen dak willen aanleggen.

Mooi weerBolwerk-13

Het was gelukkig mooi weer toen ik het Bolwerk Sint-Jan bezocht. Het zonnetje scheen fel en de temperatuur was aangenaam. Een mooi moment om te kijken hoe het park gebruikt wordt. Een grote angst bij dit soort projecten is of het daadwerkelijk ook gebruikt gaat worden zoals het ontworpen is. Willen mensen een stukje omlopen en is het uitdagend genoeg om er heen te gaan? Ik denk dat we er een uurtje gezeten hebben, genietend van het weer en natuurlijk om foto’s te maken. Ik kan verklappen dat het gezellig druk was. Alle bankjes waren bezet en de tafels waren ingenomen door mensen die aan het bijkomen waren van een middagje shoppen. Sommige waren een boek aan het lezen en andere waren aan het genieten van een ijsje of koffie. Ook heb ik verschillende mensen voorbij zien komen die enthousiast waren over het project en uit nieuwsgierigheid zijn komen kijken. Het spreekt een gevarieerd publiek aan en dat is mooi om te zien.

Bolwerk Sint-JanBolwerk-18

Vanaf de brug of de overkant is het aanzicht ook zeker de moeite waard. Niet alleen zie je dat het bolwerk goed is ingepast tussen de vestingwerken, je ziet ook dat het grotere plaatje ook klopt. Het is een robuust en markant punt maar het valt niet gelijk op. Je ziet het liggen maar het is niet storend voor het oog. Het lijkt alsof het er al jaren ligt. Bolwerk-25

Ik ben benieuwd hoe het straks van binnen is. Dat is het enige wat er op het moment nog aan ontbreekt. Ik ben nieuwsgierig en ik hoop dat ze de kwaliteit van buiten naar binnen gaan vertalen. Dat zal een enorme opgave worden maar ik heb er het volste vertrouwen in dat het gaat lukken. Tot die tijd kunnen we genieten van het dakpark, het water en de groene omgeving.

Hierbij nog een kleine sfeerimpressie. Hebben jullie al de gelegenheid gehad om er langs te gaan? Zo ja, wat vond je ervan? Ik ben benieuwd!

Bolwerk-23 Bolwerk-21 Bolwerk-20 Bolwerk-19
Bolwerk-12
Bolwerk-15 Bolwerk-17 Bolwerk-8 Bolwerk-7
Bolwerk
Bolwerk-2
Bolwerk-16 Bolwerk-9

Bolwerk-4

8 Comments

 1. Monique Dentener says

  Blijft mooi en een echte eye catcher! Mooie foto’s!

 2. Loes Beumer says

  Schitterend mooie foto’s, ziet er uitnodigend uit.

  • Niels says

   Bedankt! Het is ook fijn om er te zijn en te genieten van het mooie weer.

Geef een reactie