Nederland, Ruimtelijke Ordening
comments 2

Bomen in bakken, raar of geniaal?

Bomen in bakken winkelstraat

De winkelstraat. Vaak een aaneenschakeling van winkels, die samen een aantrekkingskracht hebben op het winkelend publiek. De straat is vaak volledig verhard, veel stenen met weinig groen. Er is weinig straatmeubilair, behalve af en toe een verdwaalde prullenbak. Er is een gebrek aan bomen, struiken en alles wat ook maar een beetje natuur voorstelt. De straten zijn zo ingericht dat het winkelend publiek zo min mogelijk obstakels tegenkomt, zodat ze snel van de ene naar de andere winkel kunnen gaan. Maar wat als de winkels dicht zijn? Dan is het een totaal ander verhaal. Dat zijn de lege straten een harde werkelijkheid. De vaak strakke gevels geven het een desolaat gevoel. Een totaal andere beleving.

Maar wat kunnen gemeentes doen om een winkelstraat levendig te laten lijken, zelfs als er niemand is? Wat kan een tegenhanger zijn voor het harde karakter van een winkelstraat als ze gesloten zijn? Het antwoord is zowel simpel als eenvoudig. Je voegt iets toe dat de aandacht afleidt van het harde karakter. Je voegt iets toe dat een impuls kan geven aan de straat, zonder dat het winkelend publiek er te veel last van heeft. Althans als je sommige gemeentes dient te geloven.

Persoonlijk kwam ik ze voor het eerst bewust tegen in Tilburg, toen ik van het station naar de stad liep. Daar stonden ze, een stuk of zes olijfbomen die waren neergezet in grote bakken. Ik vond het maar een raar idee want bomen horen niet in bakken. Bomen hebben ruimte nodig om te groeien.

Bomen in bakken als antwoord op de kille winkelstraat

Maar hoe langer ik erover na ging denken, hoe praktischer en vooral slimmer ik het vond.  Bomen in bakken, ze hebben alles om de aandacht af te leiden. Ze zijn apart, ze zijn groen en bovenal levendig. Ze zijn beeldbepalend. Ze halen het kille karakter uit een winkelstraat en voegen iets levendigs toe. Daarnaast heb je natuurlijk de milieuvoordelen zoals extra zuurstof, de hele CO2-discussie en huisvesting voor vogels. Maar een ander belangrijk voordeel is dat ze water opvangen.  Bomen ontlasten het riool. Dat is in een zwaar stedelijk gebied meestal een enorm gewin want door het veranderend klimaat, hebben we vaker te maken met zwaardere en hevigere regenbuien.

Er is een hoop veranderd sinds ik de bomen in bakken tegenkwam. Er zijn nu zelfs bakken met zitgelegenheden, zodat je een ander probleem van de winkelstraat meteen hebt opgelost. Namelijk het gebrek aan zitgelegenheden. Mijn mening blijft hetzelfde. Het is een raar idee om bomen in bakken te zien. Hoewel ik moet toegeven dat er meer logica in schuilt dan ik in eerste instantie had verwacht.  En dat ik het, als ik het zo beredeneer, eigenlijk een geniaal idee vind.

2 Comments

  1. Niels says

    Zelf ben ik nog niet naar het CODA geweest, maar na je reactie begint de nieuwsgierigheid de overhand te krijgen om een keer te gaan kijken. Bedankt voor de tip!

  2. Joan says

    Niet omdat ik vinden dat bomen in bakken moeten, we zien het liefst een boom tot wasdom komen in een tuin, weide of park, maar omdat er soms om praktische redenen geen grond beschikbaar is. Denk daarbij aan pleinen in stedelijke gebieden, waar door een grote concentratie van leidingen en kabels niet gegraven kan worden, parkeerdaken, patio’s en daktuinen. Dan is een struik of boom in bak een zeer welkome onderbreking van alle bouwkundige lijnen, vormen en materialen. Ze beïnvloeden op gunstige wijze, de sfeer, energiestromen en deels de temperatuur, windstromen en luchtvochtigheid.

    Als voorbeeld kan ik een grote dakplataan in bak noemen. Deze boom in bak hebben ze op het dak van de parkeergarage van het stedelijk museum CODA in Apeldoorn geplaatst. De plataan dient het terras behorende bij het museumcafé een leefbare sfeer te geven. In de praktijk blijkt dat vooral de tafeltjes dicht bij de boom het eerst bezet zijn. De plataan heeft een duidelijke meerwaarde. Behalve van de schaduwfunctie, genieten de mensen van de natuurlijke energie die om de boom in bak heen hangt.

Geef een reactie