Nederland, Uittip
comments 10

Bunker onder provinciehuis Noord-Brabant

De meeste mensen die op de A2 rijden zullen het niet weten. Ze rijden het provinciehuis voorbij en kennen alleen de toren omdat die uitsteekt in de omgeving. Het is een herkenningspunt. Ze weten dat ze nu bij ’s-Hertogenbosch zijn. Wat ze niet zien is wat er onder de toren ligt. Een atoombunker. Een bunker van 52×25 meter, met als doel om onderdak te bieden aan honderd mensen die de provincie konden besturen in het geval van een atoomaanval. Bunker-15

Het provinciehuis had op 14 maart 2015 open dag vanwege de provinciale verkiezingen zoals ik hier al over blogde en op deze open dag kon je de bunker bezichtigen. Dat hebben we dan ook gedaan omdat deze bunker normaal niet toegankelijk is voor het publiek. Een unieke ervaring om een kijkje te nemen in de Noord-Brabantse geschiedenis.

Stukje geschiedenisBunker

De bunker is gebouwd tijdens de Koude Oorlog. De overheid was bang dat de Russen atoombommen zouden gooien op Nederland. Deze dreiging was reëel want er waren kaarten onderschept, zoals op de foto hierboven te zien is. Om tijdens zo’n aanval en in het geval van crisis toch de provincie te kunnen besturen, is deze bunker in één jaar gebouwd. Een gedeelte van deze bunker is gebruikt tot 2012.

Douchen in de bunkerBunker-4

Als je de bunker binnenkomt dan loop je meteen tegen de douches aan. Deze waren bedoeld om tijdens een “fall-out” de radioactieve deeltjes van je kleding en je huid te wassen, als je een positieve meting had. Je diende dan je kleren door een luikje af te laten voeren en kreeg schone kleding. Je moest douchen met koud water omdat warm water de poriën van je huid openzette en daardoor konden de radioactieve deeltjes je huid binnendringen. In die tijd werd geloofd dat een simpele douche voldoende was.

Het commandocentrumBunker-6

Na de douches liepen we het commandocentrum binnen. Mobieltjes werken niet in de bunker en na een atoomaanval moet je er vanuit gaan dat een groot gedeelte van de huidige communicatiemiddelen ook niet werkt. De overheid is op alle voorbereid. De belangrijkste kaarten liggen uitgeprint klaar op tafel of hangen aan de muren.Bunker-7

Klaar om dingen op te zoeken en dingen te coördineren. Prachtig om te zien hoe over alles is nagedacht. Deze ruimte wordt ook gebruikt om te koken en te eten.

VentilatieBunker-10

Maar het commandocentrum was niet de belangrijkste ruimte. De belangrijkste ruimte was de kamer met het ventilatiesysteem. Je kan dagen zonder eten en drinken maar zonder lucht maar een paar minuten. Ook hier in deze ruimte was goed te zien dat ze over alles hadden nagedacht. Er waren back-up ventilatiesystemen en een stel fietsen. Fietsen? Ja, fietsen. Als het systeem uitviel, kon met het systeem handmatig bedienen door te fietsen. Weer zo’n geniaal idee. Leuk feitje is dat de enige tv in het complex tegenover de fietsen is neergezet. Zodat als je tv wilde kijken, je dit alleen kon doen als je je opgaf voor de fiets-shift.

NooduitgangBunker-9

Ik heb nooit geweten dat een bunker ook een nooduitgang had. Ik heb weer iets geleerd. Of het op deze manier bedoeld is, weet ik niet. Maar het ziet er niet geheel professioneel uit.

De telefooncentraleBunker-13

Een aparte kamer was gereserveerd voor de dames van de telefooncentrale. Deze zorgden ervoor dat alle berichten de provincie in gestuurd werden. Dit werd gedaan met oude toestellen waarvan menig kind tegenwoordig niet weet wat het is. Ze werken uitstekend. Als alle moderne communicatiemiddelen eruit ligt, is het een uitkomst en vaak de enige mogelijkheid om te communiceren.Bunker-12

Over oude technologie gesproken waar de jeugd van tegenwoordig niet meer mee is opgegroeid. Deze floppy van 1,44 MB kwam ik ook nog tegen!Bunker-11

Slapen in de bunkerBunker-14

De crisismedewerkers sliepen met z’n allen in een of twee ruimtes. Deze waren gescheiden voor de dames en heren. Er waren maar een aantal bedden, maar omdat er in ploegendiensten gewerkt werd, kwam dit goed uit. Als je naar bed wilde, wekte je iemand die sliep en kroop je in dit voorverwarmde bed. Je kon slapen totdat de volgende dienst begon en iemand jou wakker maakte. Het is er niet heel ruim. De bedden zien er niet heel comfortabel uit, maar  als je een atoomaanval overleefde, had je niet heel veel te klagen. Leuk detail is de positie van het lichtknopje. Deze zat aan de binnenkant van de deur zodat niet iemand per ongeluk het licht aan kon doen als dit niet gewenst was. Weer goed over nagedacht!

Ga eens een keer kijkenBunker-8

Het was een leuke belevenis om te ervaren wat mensen in de jaren zestig mee zouden maken als er een atoomaanval was. Het is mooi om te zien dat mensen zich met de kennis van toen, goed voorbereid hadden. Het is een mooie bunker in goede staat waarbij de gidsen zeer kundig en enthousiast uitleg hebben gegeven. Dus als je een keer in de buurt bent van het provinciehuis van Noord-Brabant en je hebt de kans om de bunker in te gaan, dan zou dat zeker doen. Het is een aanrader!

10 Comments

 1. Anja Spaninks says

  PS Bijna vergeten, ook het Geniemuseum aan de Lunettenlaan, gevestigd in de oude kampkeuken, heeft een bunker gebouwd ttv de Koude Oorlog; het lijkt van buten dezelfde bouw als in de jaren 40 maar is er speciaal aangebouwd, en eenmaal onder de grond is de inrichting enigszins zoals in het provinciehuis. Helaas is dit onderdeel ook maar zelden open, bv. bij het Museumweekend. Voor een uitgebreid verslag hiervan zie https://www.youtube.com/watch?v=YbBNS57kFhA (na 5 min. is de atoombunker in beeld).

  • Niels says

   Bedankt voor de tip! Ik had er nog niet eerder van gehoord. Eens kijken of ik daar ook een keer in mag. Ziet er leuk uit. Ik ga het in de gaten houden en wie weet volgt er binnenkort een blog over.

 2. Anja Spaninks says

  Beste Niels weer zo’n goede tip van je; misschien nog leuk om te melden dat wij zondag naar de Moerputten zijn geweest n.a.v. je verslag; het weer was wel een stuk druileriger dan op jouw hemelsblauwe foto’s en op het oude spoor was het bijna file lopen, maar het vlonderpad over het water maakte veel goed!

  • Niels says

   Leuk om te horen dat je deze tip kan waarderen! Was je er al eens geweest? Jammer dat het file lopen was bij de Moerputten, maar goed dat je het vlonderpad hebt meegepakt. Bedankt voor de positieve feedback!

 3. Loes Beumer says

  Heel erg leuk om hierover te lezen, kan je nagaan wat er nog onder grond zit wat wij niet weten, leuke informatie om te lezen en om een keer ook zelf te zien, kan je nagaan wat wij niet weten.

  • Niels says

   Bedankt! Het is een goed voorbeeld hoe je aan de buitenkant niet kunt zien wat er allemaal binnen en vooral onder gebeurd!

  • Niels - RoPStAr says

   Dank je wel! Leuk om te horen dat je er iets van hebt opgestoken!

Geef een reactie