Nederland, Persoonlijk, Ruimtelijke Ordening, Uittip
comments 3

Buytenpark: Schotse hooglanders, natuur en SnowWorld

Buytenpark Zoetermeer

Afgelopen lente zijn we naar een voormalige puinstortplaats gegaan. Niet omdat ik het puin wilde zien maar omdat ze van deze puinstortplaats een natuurgebied hebben gemaakt. Dit park ligt in Zoetermeer en je hebt zicht op de skyline van Den Haag. Buytenpark_-4

Nou ja, in de verte zie je de torens afsteken tegen de horizon en heb je meteen ontdekt waar het puin vandaan kwam in de jaren zeventig. Het was prachtig weer. Gelukkig, want de natuur komt net wat meer tot leven als de zon schijnt en de lucht helderblauw is.

RustBuytenpark_-14

Het park is niet zo heel groot maar met 100 hectare ook niet klein. Als je opgegroeid bent met de Loonse en Drunense Duinen lijkt trouwens elk stukje natuur een stuk kleiner. Het was een mooie plek om even tot rust te komen en te ontsnappen aan de hectiek van de stad. Het landschap is heuvelachtig en er zijn enkele duidelijk paden. De lucht was blauw en de vliegtuigstrepen zorgden voor extra contrast. Het lijnenspel kan ik waarderen, zeker als er op de voorgrond natuur of dieren staan.

DierenBuytenpark_-11

Één van de leukste eigenschappen van het park zijn de Schotse hooglanders en schapen. Je merkt dat ze gewend zijn aan mensen in de omgeving maar ze laten je niet te dichtbij komen. Deze dieren zorgen voor een natuurlijke begrazing en houden de natuur in evenwicht. Een mooi gezicht. Daarnaast zijn er ook verschillende vogels en heb ik me laten vertellen dat er ook al wezels en vossen zijn gesignaleerd.

BedreigingenBuytenpark_-23

Het park heeft als grootste nadeel dat SnowWorld er een vestiging heeft. Dit complex is te zien als je er doorheen loopt en maakt het plaatje minder aantrekkelijk. Daarnaast zijn er ook plannen om dit complex uit te breiden met een verlenging van de derde baan. Deze uitbreiding is massief en past niet in de omgeving. De baan wordt langer en hoger. Ik ben heel benieuwd hoe ze het landschappelijk gaan inpassen. Natuurlijk zijn er compensatiemaatregelen beloofd maar ik vind het jammer dat de gemeente zich meer wil richten op de leisure en minder op de natuur. Een gemiste kans.

Hieronder een sfeerimpressie van het park. Je krijgt een indruk hoe het park er nu bijligt. Veel plezier!

Buytenpark_-21 Buytenpark_-22 Buytenpark_-24 Buytenpark_-16 Buytenpark_-15 Buytenpark_-20 Buytenpark_-19 Buytenpark_-18 Buytenpark_-17 Buytenpark_-9 Buytenpark_-10 Buytenpark_-3 Buytenpark_-5 Buytenpark_-6 Buytenpark_-7 Buytenpark_-8

 

3 Comments

  1. Wat een mooie foto’s, vooral die van de schotse hooglander en de schapen. Hele mooie composities!

  2. Loes Beumer says

    Hele leuke foto’s, vooral van het kalfje. Een mooie klein natuurgebied ingeklemd tussen bebouwing.Je kan er heerlijk wandelen en ontspannen.

Geef een reactie