Foto van de Week
comments 8

Foto van de Week #60: de Citadel en de Aa

Citadel en de AA

Ik laat in de rubriek “Foto van de Week” een foto zien die deze week voor mij bijzonder is geweest. Dat kan gaan om het moment, het gebouw, de architectuur of honderd en één andere redenen. Elke foto heeft zijn verhaal en deze week is de keus gevallen op een foto gemaakt in ‘s-Hertogenbosch, het gaat over de Citadel en de Aa. 

Ik woon in een prachtige stad. Een stad die bekend staat om de gezelligheid en om de oude historische gebouwen. Één van die gebouwen is de Citadel. Een oud verdedigingswerk dat grotendeels nog te bezoeken is. Een markant gebouw op een even markante plek waar de Aa en de Dieze elkaar vinden. Het is voor mij een bijzondere plek. Niet alleen kwam ik er bijna dagelijks langs toen we nog in het centrum woonden, ook komen we er nog vaak langs als we tegenwoordig de stad in gaan. Tijdens een van die wandelingen had ik laatst mijn fotocamera bij me. Lopend over de brug die zowel over de Aa als de Dieze gaat, heb je dit prachtige uitzicht. Zicht op de Citadel, de nieuwe brug en natuurlijk de Amazones in de verte. In één beeld de natuur, oude historie en nieuwbouw gevangen. En het lijkt allemaal zo mooi te passen, althans in mijn beleving. Het laat de veelzijdigheid van de stad zien en het is een van de voorbeelden waarom ik deze stad zo kan waarderen. Vooral als je weet dat dit plaatje vaak nog gepaard gaat met roeiers die links achter de bomen hun clubhuis hebben. Het water is niet alleen een stilleven, het wordt ook gebruikt. Door boten, vissers en natuurlijk de roeiers.

De Citadel is een prachtig gebouw. Gelukkig is het grotendeels bewaard gebleven voor de stad en alleen aan de kanaalkant mist het een stuk van de vestingwerken. Het zou mij leuk lijken als het laatste stukje van de Citadel wordt gerestaureerd. Dan wordt het weer in de oude glorie hersteld. De ruimte is er en wie weet krijg je dan eenzelfde resultaat als de foto die je hierboven ziet. Een prachtig geheel en een oud historisch gebouw dat in de volle glorie te zien is. Met zijn machtige muren, kanonnen en andere kenmerken. Deze kant van de Citadel is prachtig. Langs de Aa. Het straalt rust uit, het wordt beleefd en is heel herkenbaar in de stad. De andere kant is mooi maar mist de charme een beetje. Het litteken dat het kanaal heeft aangebracht komt duidelijk naar boven en is zichtbaar. Verbeeldingskracht is er voor nodig om het geheel te zien terwijl het zoveel mooier gemaakt kan worden. Misschien kan het meegenomen worden met de ontwikkeling van de Kop van ´t Zand, het terrein aan de andere kant van de brug waar ook de Tramkade staat. Het is een culturele hotspot waar veel georganiseerd wordt. Allemaal toekomstmuziek maar voor nu kunnen we genieten van dit prachtige zicht en hopelijk later zijn in hetzelfde gebied nog meer van dit soort zichtpunten te vinden. Waar oud en nieuw samenkomen. Waar natuur en beleving hand in hand gaan en waar alles lijkt te kloppen. Een plek waar ze vroeger schilderijen van maakten en die tegenwoordig nog even fotogeniek is.

8 Comments

 1. Riny Koks-Koppens says

  Ik vind het mooie gedeelte van de Citadel, lekker rustig. Van binnen ook de moeite om een kijkje nemen. Je kunt er ook mooie foto’s maken.

  • Niels says

   Tijdens de Open Monumentendag zijn we binnen geweest en hebben we enkele foto’s genomen. Een mooi pand.

  • Niels says

   ‘s-Hertogenbosch is een prachtige stad, zeker de moeite waard om een keer te bezoeken.

 2. Leuke tip: Je kunt bij de balie van het BHIC (dat in de Citadel gehuisvest is) een ansichtkaart halen voor de wandeling ‘Ontdek de Citadel met René Bastiaanse, de geschiedenis van een 17e-eeuws fort in een wandeling van 20 minuten. (een aanrader)!

  • Niels says

   Leuk! Ik zal eens een keer langslopen om de ansichtkaart op te halen. Bedankt voor de tip

 3. Loes Beumer says

  De citadel is een mooie blikvanger in de stad. Ik hoop dat het nog lang behouden blijft voor het
  nageslacht.

  • Niels says

   Dat hoop ik ook, het is een mooi markant gebouw. Elke keer als ik er langsloop blijf ik toch even kijken.

Geef een reactie