Architectuur, Nederland, Stedebouw, Uittip
comments 4

De Hallen, meer dan eten alleen

De foodhallen stonden hoog op mijn bucketlist. Zeker na alle verschillende (markt)hallen die ik de laatste tijd tegen ben gekomen. Zonder me verder te verdiepen zijn we naar de hallen in Amsterdam geweest. Ik wilde me laten verrassen. Daar aangekomen, bleek het meer te zijn dan alleen de foodhallen. De foodhallen waren maar één onderdeel van het complex. Dat was een aangename verrassing.

Historie

De hallen waren vroeger in gebruik als tramremise. Het complex bood werkgelegenheid voor de wijk en de stad. De tramremise is niet meer in gebruik, daarom is er naar een nieuwe invulling gezocht voor de hallen. Uitgangspunt hierbij was dat de monumentale waarde van het complex behouden zou blijven. Dat wil zeggen dat de gebouwen, en vooral de constructie van de daken, zo min mogelijk aangepast worden. Natuurlijk kan je een gebouw dat meer dan 100 jaar bestaan heeft, niet zomaar omtoveren tot een  gebouw met de  huidige standaarden van de 21e eeuw.Hallen Amsterdam-8

Er zijn ingrepen nodig geweest om te kunnen waarborgen dat het gebouw ook de komende jaren meekan.  In al zijn somberheid en eenvoud is het dak een prachtig staaltje techniek. Het is gelukkig bewaard gebleven voor de toekomst.

Openheid

Waar deze tramremise vroeger gesloten was voor de wijk en de stad, is het nu vrij toegankelijk. Het is fijn om te zien dat de oude constructie is behouden. De entreehal is open en dat zorgt voor een ruim gevoel. De kleine en simpele toevoegingen, zoals de vlaggen, vind ik niet storend.

Hallen Amsterdam-13

Wel moest ik twee keer kijken voordat ik snapte wat er met de vlaggen bedoeld werd. Misschien komt het door de kleur of het lettertype maar als je het eenmaal weet,  is het handig. Door zijn eenvoud werkt het. Ik vind het mooi om te zien dat de bewoners van de wijk toegang hebben tot het complex. Dat vind ik een goede omslag. Dit kwam ik eerder ook tegen tijdens de open dag van de spoorzone in Tilburg. Juist de binding met de stad kan een complex als dit nieuw leven in blazen. Ik ben blij dat ze dat ook hier gedaan hebben. Ondanks dat het nog volop in ontwikkeling is, merk je wel dat creativiteit de vrije hand krijgt. Een goed voorbeeld hiervan is een onderdeel van de hallen dat zich totaal heeft toegewijd aan eten.

De foodhallenHallen Amsterdam-14

Als je deze hallen binnenstapt, begin je aan een culinaire ontdekkingstocht. Je trekt van kraampje naar kraampje en je komt gerechten tegen uit alle windstreken van de wereld. Gerechten waar je nooit van geweten hebt dat ze bestonden en gerechten op een totaal andere manier bereid dan je gewend bent. Het is een grote positieve ervaring waar we ons vol overgave in hebben gestort. Onze zintuigen worden geprikkeld en ik heb moeite om te beslissen wat ik nu eigenlijk wil eten.Hallen Amsterdam-11

Er is zoveel te zien en door de hoge kwaliteit van het eten is de keus moeilijk. Uiteindelijk heb ik toch de knoop doorgehakt en heb ik gekozen voor een hotdog. Eigenlijk mag je het geen hotdog noemen omdat het afbreuk doet aan het gerecht. Hallen Amsterdam-17

Het is een soort pretselbroodje waar een goede worst op wordt neergelegd. Een lekkere saus en wat groente maken het af. Het wordt allemaal vers voor je ogen bereid. Met zo’n broodje maak je me gelukkig, zeker als ik trek heb.

De halHallen Amsterdam-6

De hal waar deze culinaire tocht zich afspeelt, zorgt dat het concept werkt. De hoge muren en de constructie van het dak zorgen voor een ruimtelijk gevoel. Het is druk maar er hangt een relaxte sfeer. Je ziet de mensen genieten en het gebouw leent zich voor deze activiteit. Er is goed nagedacht over het concept en hoe deze ruimte zo goed kan worden ingevuld. Hallen Amsterdam-15

Met de kraampjes aan de zijkanten en een bar in het midden, blijft er genoeg ruimte over om te lopen. Er staan niet te veel tafels en er is voldoende ruimte voor een goede doorstroming. In de hoek is een tweede verdieping gemaakt waar mensen die beneden geen plaats vinden rustig kunnen bijkomen. Een goed idee maar dit plateau had net wat hoger bevestigd moeten worden. Als je eronder doorloopt, voelt het een beetje benauwd en misschien zelfs krap aan. Dat kan ook komen omdat de rest van de hal zo ruim voelt. Daarnaast merk je ook dat de ventilatie niet optimaal werkt. Het lijkt alsof er een slechte ventilatie is. De rook van de vele kraampjes blijft in de hal hangen. Het is soms zelfs zo erg dat je hoopt dat het dak ook open kan. Vooral in de zomer lijkt mij dit een probleem. Van de andere kant heeft het ook wel een zekere charme als je naast de etensgeuren ook de rook ruikt. Dan weet je dat er voor je gekookt wordt en dat het allemaal vers bereid is.

Overige hallenHallen Amsterdam

De bekendste hallen zijn de foodhallen. Dit zijn de grote publiekstrekkers maar het complex huisvest meer. Veel meer. De foodhallen zijn een belangrijk aspect maar lang niet alles. Hallen Amsterdam-5

Er zijn enkele winkels waar lokale spullen verkocht worden uit Amsterdam. Er is een kledingfabriek, een kapperszaak en niet te vergeten een bioscoop. Hallen Amsterdam-4

Deze heeft een duidelijk design dan vrij typerend is voor oude bioscoopgebouwen maar met een moderne twist. Dat je juist die sfeer tegenkomt in een complex waar nieuw leven in is geblazen vind ik mooi om te zien. Dat maakt de locatie uniek. Helaas hadden we niet de tijd om een film te bekijken. Misschien dat we later een keer teruggaan om de sfeer te voelen in de zaal. Dan wil ik wel een film zien in zaal 7. In deze zaal in de oude Parisienzaal uit 1924 teruggeplaatst. Een typische Art Deco zaal die tevens werelderfgoed is. Dit is een goed voorbeeld van de veelzijdigheid van het complex.

Nieuwe impulsHallen Amsterdam-12

Het complex heeft de wijk een nieuwe impuls gegeven. Daarnaast heeft het complex een aantrekkingskracht op mensen van buiten de wijk. Het is een geslaagd voorbeeld van een gebouw dat een tweede leven geschonken is. De toekomst moet uitwijzen of het gebouw en het concept stand kunnen houden.  Met wat ik gezien heb, moet dat goed komen. Het is meer dan een gebouw, het is een ontmoetingsplek. Het is een plek om bij te komen na een lange dag werken. Een plek om geïnspireerd te raken en nieuwe dingen te zien en uit te proberen.
Het is een voorbeeldproject voor andere projecten die proberen een binnenstedelijk complex nieuw leven in te blazen. Het maakt gebruik van de sterke punten die het complex karakter gegeven. De hoge muren, de architectuur en de constructie. Door simpele ingrepen komt het tot leven. Dat vind ik mooi om te zien. Het is een goede poging om cultureel erfgoed te behouden en om te zorgen dat het een toekomst heeft. Juist dat kan ik waarderen. Die kans zouden meerdere gebouwen moeten krijgen.

4 Comments

 1. Mark says

  Het mooie van het hergebruiken van z’n oud industrieel gebouw is dat je de fantastische sfeer meteen cadeau krijgt!
  Een sfeer die je met een nieuw gebouw lang niet altijd krijgen kan.

 2. Niels says

  Dank je wel Loes.Net zoals Joan kan ik het alleen maar met je eens zijn. Ik vind het mooi dat een gebouw met dit karakter een tweede kans krijgt. Dat kan ik waarderen. Het is lastig, joan, om die twee gebouwen met elkaar te vergelijken. Alle twee hebben ze leuke aspecten, maar ook mijn voorkeur gaat meer uit naar dit gebouw. Het karakter en de historie spreken mij aan. Dat moet in 010 nog ontstaan.

 3. Joan says

  Helemaal met je eens Loes.
  Ik mag dat wel iets in zijn oude glorie laten.
  Zal niet zeggen dat die hal in 010 niet mooi is,
  maar mijn voorkeur gaat voor deze keer naar 020

 4. Loes Beumer says

  Leuke foto’s, het is hartstikke goed dat het gebouw een tweede leven heeft gekregen zonder het karakter van het gebouw aan te tasten. Het is een robuust gebouw.

Geef een reactie