Israël, Midden Oosten, Reizen
comments 33

De oude stad van Jeruzalem, indrukwekkend en beladen

De oude stad van Jeruzalem

Het heeft indruk gemaakt vanaf het eerste moment dat ik er een blik op wierp. Dat doen niet veel plekken. Meestal is dat vanwege de mooie architectuur of het grote historische besef. Dit was er eentje uit de laatste categorie. Vanaf het eerste moment dat ik uitkeek op de oude stadsmuren van de oude stad van Jeruzalem was ik verkocht. Wat een indrukwekkende plek. Eenmaal binnen werd dat gevoel alleen maar versterkt. Een wirwar van straatjes en een prachtige mix van oude gebouwen. Elk gebouw had zijn eigen verhaal te vertellen en dat allemaal bij elkaar gepropt op een kleine vierkante kilometer. Een plek waar je uren kan ronddwalen en je steeds weer nieuwe dingen tegenkomt. Dat is de oude stad van Jeruzalem.

Oude stad van Jeruzalem

We waren tijdens onze citytrip naar Israël in twee steden geweest. Het altijd bruisende en hippe Tel Aviv en in Jeruzalem. Beide steden zijn niet met elkaar te vergelijken. Waar het in Tel Aviv vooral draait om vrijheid in bijna elke zin van het woord, draait het in Jeruzalem vooral om religie. Het is de plek waar drie grote wereldreligie heilige plekken hebben die volgens hun geloof heel belangrijk zijn. Het is een plek waar in duizenden jaren veel bloed is vergoten en het heeft een zeer rijke geschiedenis. Iets wat je nooit in een keer allemaal kan opnemen. Je kan hier werkelijk jaren zijn en toch nog elke keer iets nieuws vinden. Niet alle geheimen zijn prijsgegeven en tijdens ons bezoek van een paar dagen hebben we ons beperkt tot enkele hoogtepunten en het slenteren door de straten.

Hoogtepunten

Maar wat zijn nu de hoogtepunten op een plek die eigenlijk alleen maar hoogtepunten telt? Voor mij was de Toren van David een hoogtepunt. Niet een toren in de zin van het woord. Het gehele complex waar de toren deel van uitmaakte, is door de Romeinen gesloopt. De toren is het enige wat is blijven staan. Tegenwoordig wordt het hele complex de Toren van David genoemd. Ook het gedeelte dat later is bijgebouwd. Later is nog steeds eeuwen geleden en zeker ook de moeite waard om doorheen te lopen. Vanaf de toren heb je een prachtig zicht op de oude stad. Je ziet de verschillende andere belangrijke gebouwen en je verbaast je erover dat het allemaal zo dichtbij elkaar is gebouwd. Dat er een stuk bestaat waar zoveel geschiedenis bij elkaar komt en je kan begrijpen dat het vroeger meer dan eens is misgegaan.

Markten

De stad krioelt van de markten. De smalle straten worden optimaal benut. Je moet er langs om van de ene naar de andere kant te gaan en daar maken ze profijt van. De vele straatje zijn zo smal geworden dat je vaak moet stilstaan en het passeren soms moeizaam gaat. Als je dan stilstaat wordt je begroet. Soms vragen ze of je naar hun marktwaren wilt kijken. Maar ik heb het nooit als opdringerig ervaren. Iets waar ik wel bang voor was voordat we erdoorheen liepen. Maar we konden de vele steegjes en straatjes zonder problemen doorlopen. Soms even stilstaan bij de vele mooie spullen om toch weer tot de conclusie te komen dat hetgeen ze aanbieden niks voor ons is. Je zag verschillende kraampjes, van soevenirkraampjes tot etenskraampjes. Die laatste waren vooral in het Arabische gedeelte te vinden en hier hebben we tijdens onze trip meer dan eens lekkere verse broodjes gehaald. Heerlijk om al lunch op te eten terwijl je je toch verwondert over de mensen. Het was druk, maar niet zo druk als we ons hadden voorgesteld toen we hier heen kwamen.

De Kerk van de Wederopstanding en de Klaagmuur

Het was de plek waar Jezus zowel gekruisigd als begraven zou zijn. Een van de belangrijkste plek voor het christendom. Een beladen plek waar jarenlang om gevochten is en waar nog steeds om gevochten wordt. De kerk is in beheer van verschillende christelijke groeperingen en ze kunnen niet met elkaar door een deur. Zo staat er al meer dan 150 jaar een ladder op een balkon die niet verplaatst mag worden. Door dit soort incidenten is er ook al jaren, zo niet eeuwen geen onderhoud gepleegd en bestaat de kans dat deze belangrijke plek straks instort.

De Klaagmuur is een belangrijke plek voor het Joodse geloof. Ook hier zijn door de eeuwen heen vele dingen gebeurd. De huidige Klaagmuur, of als je het netjes zegt, Westmuur is de muur die wordt beschouwd de westelijke muur te zijn van de Joodse tempel die er ooit heeft gestaan. Het is alleen niet de muur van de oorspronkelijke tempel maar de westelijke muur van het plateau waarop de huidige Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee staan. Deze muur is de plek waar je het dichtst bij de Tempelberg kan komen. De Tempelberg is de heiligste plek in het Joodse geloof. Je kan nog dichterbij de Tempelberg komen als je, net als wij, ondergronds gaat. De Klaagmuur die je ziet is het zichtbare gedeelte van de muur, maar er is ondergronds een gangenstelsel dat je in staat stelt om nog dichter bij de Tempelberg te komen als je de muur volgt. Het is een leuke rondleiding en je krijgt er veel informatie over het ontstaan van deze situatie.

Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee

Toch wel een van de mooiste bouwwerken die je tegen kan komen in de oude stad van Jeruzalem is de Rotskoepel. Het is geen moskee maar een gedenkplaats. Het staat op de Tempelberg waar ooit de eerder genoemde Joodse tempel stond. Op een steenworp afstand van de Rotskoepel staat de Al-Aqsamoskee.

De derde meest heilige plek voor de Islam. Beide gebouwen staat op een zeer beladen plek waar al eeuwen om gevochten is. Het complex is te bezoeken maar je hebt maar een beperkte tijd. We stuiten hier per toeval op. We dachten dat het de gehele dag gesloten zou zijn tot we voor de derde keer bij de Klaagmuur liepen en we een rij zagen staan. We zijn aangesloten en niet veel later stonden we op deze indrukwekkende plek. Niet alleen dat, we hadden ook nog maar een minuut of tien om rond te lopen.

Ik dacht dat dan de rij zou sluiten, maar lichtelijk gehaast zijn we rond gaan lopen en hebben we foto’s gemaakt. Toen de tien minuten voorbij waren werden we vriendelijk toch dwingend verzocht om het terrein te verlaten. Het is ons wel gelukt om deze beladen en bijzondere plek te zien en te ervaren.

Belangrijke stad

Zoals je merkt is het een zeer belangrijke stad voor de drie grote wereldreligies. Het is een plek waar zoveel gebeurd is dat je op een gegeven moment niet meer weet wat en wanneer precies. Dus mocht ik iets net verkeerd hebben verwoord, geef het even aan en ik zal het aanpassen. Het is een plek waar je veel kan zien en doen. Waar je heerlijk kan eten en waar je na een dag rondlopen toch even je hoofd moet leegmaken van de informatie die je gekregen hebt. Je snapt uiteindelijk dat het voor veel mensen een zeer gevoelige en belangrijke plek is maar als je er doorheen loopt dan probeer ik me vooral buiten de regieleuze aspecten te houden en te genieten van alles wat je ziet. Voor mij was het een plek waar ik mijn ei kwijt kon. Niet op religieus vlak maar op het gebied van geschiedenis en architectuur. Wat een mooie oude gebouwen en wat een levendig stuk met alle markten. Het had een goede eerste indruk gemaakt en de indrukken daarna waren misschien wel beter. Ik kan het eigenlijk niet anders verwoorden. De oude stad van Jeruzalem is indrukwekkend, levendig en vooral prachtig om doorheen te slenteren.

33 Comments

 1. Jenny - ikreis.net says

  Ik had deze blog al een keer gelezen, maar nu ik met kerst naar Israël ga lees ik hem nog eens. Leuk, die voorpret!

 2. Jeruzalem in combinatie met Tel Aviv staat hoog op mijn wensenlijst. Voor de klaagmuur in Jeruzalem lijkt me een indrukwekkende plek. Fijn te weten dat de verkopers er niet zo opdringerig zijn. Dat vind ik namelijk altijd een nadeel van de Arabische cultuur.

  • Niels says

   Op een of andere manier vond ik het heel erg meevallen. Je kon er gewoon rondlopen zonder dat ze je lastig vallen. Dat was trouwens een hele prettig ontdekking. Ook in het Arabische gedeelte van de stad hadden we er eigenlijk geen last van.

 3. Als eerste wat schrijf je fijn! En de foto’s zijn erg indrukwekkend. Mij lijkt het ook een bijzondere stad te bezoeken. Alles bij elkaar maar toch ieder zijn eigen unieke gevoel. Krijg zin om naar deze stad te gaan en al deze plekjes zelf te ontdekken.

  • Niels says

   Bedankt voor je compliment 🙂 Leuk om te horen dat je het zo goed kan waarderen. Het is ook een hele mooie stad en als je ooit in de gelegenheid bent dan raad ik je aan om eens langs te gaan.

 4. Tegenwoordig kom je ook in iedere grote stad in Europa militairen tegen. Rome stond er ook vol mee. Jeruzalem lijkt me prachtig om een keer te zien. Leuk om met jouw mooie foto’s mee te genieten.

  • Niels says

   Ja, je komt ze tegenwoordig steeds vaker tegen. Helaas. Zo is België ook niet heel vaak meer te bezoeken zonder dat je militairen tegenkomt. Neem nu Antwerpen, daar zijn ze ook al gemeengoed geworden.

 5. Jeruzalem lijkt mij echt een bijzondere stad, alle religies die bij elkaar komen en de sfeer van de stad lijken mij echt bijzonder. Wat een prachtige foto’s Niels!!

  • Niels says

   Het is ook een bijzondere ervaring om al die religies bij elkaar te zien. Je kijkt je ogen uit. Elke keer zie je weer iets nieuws en krijg je weer andere indrukken. Het was een hele fijne stad, vooral als je net zoals ik architectuur en geschiedenis leuk vindt.

 6. Mooie plekjes! De contrastrijke luchten passen heel goed bij de oude gebouwen en ruïnes.

  Ik vind de moskee er mooi uit zien op de foto, ook al is ie architectonisch misschien niet zo bijzonder 🙂

  • Niels says

   Mooi om te horen dat meningen verschillen 🙂 Zelf vindt ik de rotskoepel een stuk mooier als de moskee, maar goed om te horen dat zowel Caro als jij een andere mening hebben. Ja, soms is het heel fijn om een lucht te hebben die dreigend overkomt of vol contrast zit. Meestal een stuk beter om foto’s te maken dan een helderblauwe, wolk-loze lucht.

 7. Wat zonde dat er door onenigheid dan het onderhoud zo verwaarloosd wordt… De stad ziet er echt indrukwekkend uit en die Al-Aqsamoskee is echt een plaatje!

  • Niels says

   Al-Aqsamoskee zelf is niet heel bijzonder qua architectuur. Het is vooral een hele beladen plek. De rotskoepel is van de twee degene die eruit springt. Een bijzondere plek om rond te lopen, ondanks dat we niet heel veel tijd kregen. En inderdaad zonde dat sommige gebouwen verwaarloosd worden door onenigheid. Een typisch geval van de put dempen als het kalf verdronken is. Hopelijk laten ze het niet zover komen.

 8. Mooie foto’s hoor Niels 🙂 Ik ga deze zomer waarschijnlijk naar Israël dus ben erg benieuwd, kom hierdoor nu alvast in de stemming!

  • Niels says

   Leuk om te horen dat je er waarschijnlijk ook heen gaat. Misschien leuk om de andere blogs ook te lezen, misschien krijg je dan nog meer zin 🙂

 9. Echt een bestemming die ik heel graag wil bezobezoeken! Ik zou afgelopen maart gaan maar ik was helaas toch voor werk verhinderd

  • Niels says

   Jammer dat je niet kon. Maar begrijpelijk. Zo zouden wij afgelopen weekend eigenlijk in Sofia zitten, alleen door werk is dat niet doorgegaan. Heel jammer, maar dat komt nog wel een keertje.

 10. Ik had eigenlijk amper een beeld van Jeruzalem, maar het ziet er mooi uit en klinkt indrukwekkend. Bijzonder!

  • Niels says

   Dat had ik van te voren ook niet zo, maar het is me enorm meegevallen. Het was een hele fijne tijd om daar te zijn en te ervaren hoe het er aan toegaat. Wel totaal verschillende steden, bijna niet met elkaar te vergelijken. Tel Aviv en Jeruzalem, maar alle twee super om een keer te bezoeken.

 11. Wow, wat heb je een mooie foto’s Niels! Lijkt me een hele indrukwekkende plek om te mogen rondlopen…zoveel geschiedenis!

  • Niels says

   Geschiedenis, het is er zoveel dat je niet eens weet waar je moet beginnen en als je dan iets zeker denkt te weten is het vaak maar het topje van de ijsberg. Het is een plek die je niet snel zou vergeten.

 12. yvonnevdlaan says

  Prachtige foto’s weer. Ik vind het nog steeds jammer dat we niet naar de tempelberg zijn geweest. Destijds zat ik er niet zo mee, na anderhalf jaar reizen vonden we het wel prima, maar omdat we een laptop in onze rugzak hadden mochten we niet naar binnen. Nu denk ik: hadden we die laptop toch maar ergens in een kluisje gedaan. In plaats daarvan gingen we het graf van Oscar Schindler bezoeken, ook indrukwekkend, dat er altijd nog zoveel mensen een steentje op komen leggen!

  • Niels says

   Dat is weer iets wat wij niet gedaan hebben in de korte tijd die we er waren. De Tempelberg is een bijzondere plek om te zijn geweest en ik kan me voorstellen dat je achteraf het jammer vond. Maar wie weet 😉

 13. Jeruzalem lijkt me heel bijzonder. Mooie foto’s heb je gemaakt zeg. Mijn oude buren zijn er geweest en zij waren ook heel erg onder de indruk.

  • Niels says

   Het is ook een stad en land om van onder de indruk te zijn. Een totaal andere cultuur maar toch heb ik dat niet zo ervaren. Het was heel fijn om er te zijn en ik zou er graag nog eens terugkomen.

 14. Wat heb je een fantastisch mooie foto’s gemaakt! Een hele bijzondere plek lijkt me en dat heb je goed verwoord. Die Rotskoepel is echt prachtig. Inderdaad ook een hele beladen plek om te zijn lijkt me.

  • Niels says

   Het was zeker een beladen plek maar tegelijkertijd ook mooi om te zijn. De rotskoepel is een prachtig bouwwerk en om hem dan van dichtbij te zien is heel bijzonder.

 15. Loes Beumer says

  Jeruzalem is een veel besproken stad, vooral als het gaat om de 3 geloven. Er heeft zoveel bloed gevloeid in de loop der eeuwen en dat alleen om het geloof. Het is een stad met een wrede geschiedenis.Iedereen claimt wel iets. Nu is er een broze vrede, voor hoelang. Het is een stad met zeer mooie gebouwen.

  • Niels says

   Laten we hopen voor lang en dat veel mensen deze stad nog kunnen zien. Het is een stad die veel indruk heeft achter gelaten en zeker de moeite waard is om er ooit nog eens heen te gaan.

 16. Prachtig! Was ook één van de mooiste steden die ik heb gezien. Niet alleen zeer interessant, maar ook indrukwekkend mooi.

  • Niels says

   Dat was het ook. Wist je trouwens dat ze alle gebouwen daar gebouwd hebben met Jeruzalem steen? En dat je eigenlijk weinig tot geen ander materiaal mag gebruiken? Daarom lijken al die gebouwen zoveel op elkaar 🙂

 17. Wat herkenbaar! Ik ben er net geweest en het is inderdaad een beladen maar prachtige stad. Als bezoeker kijk je je ogen uit op alle plekken die voor verschillende religies zo belangrijk zijn en voelt het als een veilige stad. Maar even later besef je je dat je gewend bent geraakt aan alle militairen die er rondlopen met machinegeweren en denk je weer aan het conflict met Palestina.

  • Niels says

   Ja, daar heb je natuurlijk ook gelijk in. Ik heb me nooit onveilig gevoel en het verbaasde me ook hoe snel ik gewend was aan die militairen. Het hoort bij het straatbeeld, helaas wordt het nodig geacht.

Geef een reactie