België, Reizen, Uittip
comments 2

De Striproute, het weerzien van jeugdhelden

Aangestoken door het enthousiasme van mijn vader, was ik er als klein kind gek op. Ik heb het over stripboeken. Alex en Guust Flater waren jeugdhelden. Vandaag de dag heb ik nog steeds een zwak voor stripboeken, toch lees ik ze maar sporadisch. Juist daarom vond ik het super om te ontdekken dat ze in Brussel een striproute hebben uitgezet. Een unieke wandeling door het hart van de stad.

Belgische huizenStriproute-13

Wat België zo anders maakt dan Nederland is vooral goed te zien in de manier van bouwen. Waar in Nederland de ene rijtjeswoning na de andere verrijst, zal dat in België minder gebeuren. Daar worden huizen meer individueel gebouwd, vooral in het centrum van steden. Striproute-3

Dat geeft een prachtig gezicht maar zorgt er ook voor dat sommige huizen niet mooi aansluiten op elkaar. Zo ontstaan blinde zijgevels. Die gevels zijn niet altijd een mooi gezicht maar ze hebben wel een zekere charme.

VerrassendStriproute-8

Juist die gevels zijn gebruikt voor de striproute. Het zorgt ervoor dat blinde gevels worden gebruikt en het voegt iets toe aan het straatbeeld. Als je door de stad zou lopen en je hebt geen idee dat de striproute er is, dan zal je de meeste kunstwerken niet vinden. Je loopt er simpelweg voorbij. Als je weet waar je moet zoeken, dan zal je worden verrast.Striproute-7 Elke keer weer.

Het is ook een route dat je het gevoel geeft, dat je iets bijzonders doet. Vooral als je ze één voor één kan afstrepen. Je wil ze allemaal zien. Ze staan elk in een andere setting en worden anders beleefd.  Het is meer dan een route, het is een ontdekkingstocht. Je komt op plaatsen waar je anders niet zou zijn geweest en je ontdekt de ene verborgen parel na de andere.

MeerStriproute-14

Het kan zomaar zijn dat er striphelden verdwijnen omdat het huis gesloopt wordt of de blinde gevel wordt volgebouwd. Het kan ook zo zijn dat er nieuwe bijkomen. Die dynamiek en flexibiliteit maken het ook spannend.Striproute-11

We hebben ook gezocht naar een stripfiguur die uiteindelijk niet meer bestond omdat het gebouw gesloopt was. We hebben vooral veel gehad aan één tip: “Kijk achterom!” Veel van de stripfiguren loop je in eerste instantie voorbij, voordat je ze ziet. Je bent letterlijk aan het speuren naar blinde gevels in de hoop dat er weer één stripfiguur hangt.

AanraderStriproute-9

Ik vind het een leuke toevoeging aan de stad. Je beleeft de stad op een totaal andere manier en je komt op plaatsen waar je anders finaal langs zou lopen. Dat ze in België trots zijn op strips blijkt uit alles en dit is een mooi voorbeeld. Het is een aangename wandeling en zeker de moeite waard als je een keer Brussel van een andere kant wil zien. Ik ben benieuwd welke striphelden ze nog gaan toevoegen. Mijn jeugdheld Guust heb ik gevonden, niet aan de muur maar als groot standbeeld. Op Alex zal ik misschien nog even moeten wachten maar mocht hij er tussen komen te hangen dan zal ik zeker nog een keertje terugkomen.

2 Comments

  1. Loes Beumer says

    Een hele leuke route, terug naar de jeugd en de fijne herinneringen aan de stripfiguren, zoiets moeten ze in meer steden doen, lijkt mij superleuk.

    • Niels says

      Dat is een leuk idee Loes. Misschien een idee om dan voor andere steden een streekgebonden onderwerp te nemen. Dat kan een leuke toevoeging zijn.

Geef een reactie