Nederland, Uittip
comments 3

De toren van de Sint-Jan

Zicht vanaf de toren Sint Jan

Tijdens de Open Monumentendag in ’s-Hertogenbosch kreeg je de kans om verschillende monumenten te zien die anders gesloten waren of waarvoor je moest betalen. Een van de geopende monumenten steekt hoog boven de binnenstad uit en is onderdeel van misschien wel het beroemdste gebouw van de stad. Ik heb het natuurlijk over de toren van de Sint-Janskathedraal. Ik ben zelf al verschillende keren in de Sint-Jan geweest maar in de toren was ik nog niet geweest. Daar is verandering in gekomen en ik kan je nu alvast verklappen: het uitzicht maakt heel de klim de moeite waard.

KlimToren Sint Jan-4

De traptreden begonnen breed en er was voldoende ruimte om naar boven te gaan. Al gauw kwamen we op de eerste verdieping om tot de ontdekking te komen dat de toren uit totaal zes verdiepingen bestaat. Hoe hoger je komt, hoe minder ruimte er lijkt te zijn op de trap. Je hebt op enkele momenten na, altijd de mogelijkheid om elkaar te passeren. De toren is niet te hoog en al snel ben je boven.

TussenverdiepingenToren Sint Jan-10

De tussenverdiepingen hebben elk hun eigen verhaal en voeren je mee langs de geschiedenis van de kathedraal. Je ziet het dak van de kathedraal en verschillende klokkenspellen die worden gebruikt. Ook was er iemand die tijdens de Open Monumentendag gepassioneerd het huidige klokkenspel bespeelde. Openmonumentendag-2

Het was prachtig om te horen alleen niet als je net naast de klokken stond. Wat een geluid maken die klokken maar wat een mooie instrumenten zijn het. De ramen tijdens de klim waren voorzien van tralies en pas helemaal bovenin had je vrij zicht op de stad. Begrijpelijk natuurlijk, maar stiekem wil ik toch steeds naar buiten gluren om de stad vanaf dat perspectief te zien.

Uitzicht vanaf de toren van de Sint-Jan
Openmonumentendag-19

Boven in de toren heb je een prachtig uitzicht op de stad. Jammer dat het weer niet meezat. Foto’s met een mooie blauwe lucht werken meestal iets beter. Maar dat mocht de pret niet drukken. Toren Sint Jan-6

We hadden prachtig uitzicht op de Parade waar een evenement gaande was. Hierdoor stond er een grote tent tussen de bomen die het hele plein leek over te nemen. Het was een leuk contrast om te zien. Een ander aspect dat ik kan waarderen is het krioelen van mensen. Toren Sint Jan-5

Vanaf die hoogte lijkt het net alsof je naar een mini Madurodam zit te kijken terwijl de poppetjes rond blijven lopen. Dat vind ik fascinerend en daar kan ik best een tijdje naar blijven staren. Ik vind het gewoon een heel gaaf perspectief om foto’s van te maken.

We hebben een leuke dag gehad en deze toren was letterlijk een hoogtepunt. Als je in de buurt bent, dan raad ik je aan om de toren eens te bezichtigen. Hieronder nog een kleine sfeerimpressie van hetgeen we binnen en buiten hebben aangetroffen.

Openmonumentendag-3 Toren Sint Jan-9 Toren Sint Jan-8 Toren Sint Jan-3 Toren Sint Jan Openmonumentendag

3 Comments

  1. Niels says

    @Gert-Jan, Het is een hele mooie kathedraal en van bovenaf gezien is het net was bijzonderder.

    @Loes, Bedankt! Het was een aangename verrassing om de binnenkant te zien.

  2. Loes Beumer says

    Goede foto’s van de Sint Jan, mooie vergezichten. De binnenkant is oud en robuust, zeer mooi.

Geef een reactie