Foto van de Week
comment 1

Foto van de Week #93: Fotografie en een duif in Koblenz

Duif in Koblenz

Ik laat in de rubriek “Foto van de Week” een foto zien die deze week voor mij bijzonder is geweest. Dat kan gaan om het moment, het gebouw, de architectuur of honderd en één andere redenen. Elke foto heeft zijn verhaal en deze week is de keus gevallen op een foto gemaakt van een duif in Koblenz

Een duif, een dier dat je in Nederland overal tegenkomt maar in het buitenland zie ik ze altijd een stukje minder. Behalve als het echt heel toeristisch is met genoeg eten voorhanden. Misschien is het omdat ik er nooit echt op let of omdat het me eigenlijk nooit is opgevallen. Bij duiven denk ik altijd aan Amsterdam en de Efteling. De Efteling had vroeger gekleurde duiven. Dat is me als klein kind altijd bijgebleven. Deze duif op de foto kreeg het voor elkaar om minutenlang te blijven zitten op het hekwerk terwijl we over de Rijnboulevard liepen in Koblenz. Maar dan ook echt stil. Soms zijn kop een beetje bewegend, bijna smekend om op de foto te gaan. Van die situatie heb ik gebruik gemaakt. De duif heeft een ware fotoshoot gehad. Niet dat de vogel ooit het resultaat gaat zien, maar toch. Het was een mooie gelegenheid om te experimenteren met diepte. Om te oefenen met een scène met een duidelijk object op de voorgrond en een vervagende achtergrond. Het zijn foto’s die ik altijd leuk vind om te zien. Andersom vind ik die combinatie minder geslaagd; een vage voorgrond en een duidelijke achtergrond heeft meestal niet mijn voorkeur.

Het moeilijke van dit soort foto’s zit in het scherpstellen op het object in de voorgrond en de achtergrond net wazig genoeg krijgen. Wazig genoeg krijgen om toch nog te laten zien wat er is maar je moet ook niet te veel prijsgeven. Het proces is helemaal moeilijk als het object een dier is. Dit komt omdat dieren niet stil blijven staan en vooral bewegen. Vaak heb je maar een paar seconden om de juiste setting te vinden en kan je alleen maar hopen dat het dier je aankijkt zodat je ook het hoofdje mooi op de foto hebt. Meestal gebeurt dat niet. Dan krijg je het er niet goed op, of de verhoudingen kloppen niet. In dit geval klopte het wel. De duif bleef in de camera kijken en het scherpstellen is gelukt. De achtergrond is wazig maar geeft nog steeds de illusie van het fort op de achtergrond weer. De huizen op de achtergrond zijn niet storend. Wat ik ook altijd leuk vind bij dit soort foto’s is als het object niet in het midden van het beeld staat. Maar dat is een persoonlijke smaak. Je geeft daardoor meer ruimte voor de achtergrond en krijgt een beter gevoel voor schaal. Juist daarom is deze foto van een duif in Koblenz bijzonder voor mij en is het mijn foto van de week geworden. Voor mij kloppen de verhoudingen en laat het precies zien hoe ik het bedoeld heb. Iets wat niet al je vaak lukt als je werkt met levende dieren.

1 Comment

  1. Mooie foto! Het object hoeft van mij ook niet altijd in het midden, hangt een beetje van de setting af of het wel of niet mooi is. In dit geval vind ik m heel mooi geschoten zo aan de zijkant met een mooie achtergrond.

Geef een reactie