Nederland, Ruimtelijke Ordening
comments 4

Eyecatcher in Rotterdam of het zoveelste prestige project?

Eyecatcher in Rotterdam

Natuurlijk regende het toen ik Rotterdam bezocht. Het was donker en grauw. Zelfs de kerstboom stond er nog en dat in januari 2015. Maar niet lang meer. Er komt iets nieuws. Het is geel. Ik heb de kleur niet uitgekozen. Het is erg groot, ongeveer 20 bij 10 meter. Wordt het de nieuwe eyecatcher van Rotterdam? Wel als je de gemeente Rotterdam en kunstenaar Olafur Eliasson moet geloven. Enig idee? De volksmond heeft het al een naam gegeven terwijl het nog niet bestaat:

“De ballen van Rotterdam! “

Niet iedereen is er even blij mee  maar kunstenaar Olafur Eliasson heeft wel gekkere dingen gedaan. Een waterval onder de Brooklyn Bridge in New York of een illusie trap in München? Maar ook een indoor rivier  in Lousiana. Zijn nieuwe project komt in Rotterdam vlak voor het nieuwe station. Het is modern, fysiek en vol nieuwe technologie, een echte eyecatcher.

Met andere woorden: Twee kussende wereldbollen.

Gemeente rotterdam ballen

Artist Impression © Gemeente Rotterdam

Ja, twee wereldbollen die elkaar kussen. Het zijn immense wereldbollen die elkaars “lippen” vinden in Rotterdam. Net alsof er twee werelden bij elkaar komen, of dat er een parallel universum samenkomt met onze wereld. Rotterdam als het einde van de wereld? Of totaal iets anders. Iedereen kan zijn eigen symboliek erin vinden of zijn eigen mening vormen. Dat is het mooie van kunst. Persoonlijk vind ik het wel een ludiek kunstwerk. Ik ben zeer benieuwd naar het eindresultaat.

Gemeente rotterdam ballen close up

Artist Impression © Gemeente Rotterdam

Het kan worden wat I’MSTERDAM  is voor Amsterdam. Iets waar mensen naar willen gaan kijken en waar mensen foto’s van willen maken. Ik zeker. Het wordt een trekpleister, althans dat verwacht ik. Ik hoop dat het gaat worden zoals ze beloven. Alleen jammer dat ze niet even de moeite hebben genomen om te kijken welke projecten in een straal van 100 meter nog meer worden gerealiseerd.

Anders word het een volgende zinloze kunstwerk dat een stad op de kaart had moeten zetten terwijl het tegenovergestelde gebeurt. We zullen geduld moeten hebben, heel veel geduld. Najaar 2015 gaat het gebeuren. Als we het schema van de noord-zuidlijn ervoor gebruiken, hebben we geluk als het er in 2017 staat. Hopelijk gaat het maar 1-1,5 miljoen euro kosten, wat toch een beetje raar is als je een budget hebt van 1 miljoen. Maar bovenal hoop ik dat ze Nieuw-Zeeland niet vergeten want ze hebben daar al zo’n trauma opgelopen en er hoeft niet nog eentje bij te komen.

4 Comments

 1. Niels says

  Dat is een interessante gedachtegang over die voetgangersstromen. Ik mag hopen dat ze daar over nagedacht hebben. Ik geef je gelijk dat het plein niet al te groot is en vrij druk kan zijn, vooral tijdens de spits. Maar toch ben ik benieuwd naar het eindresultaat, als het er daadwerkelijk staat, want dan kan ik er over oordelen en wie weet is het dan totaal anders als we nu denken.

 2. Mark says

  De vrije zichtlijn van het Kruisplein naar het station en andersom is nu wel weg met dit kunstwerk.
  en eerlijk gezegd ben ik in praktische zin ook wel benieuwd hoe dit werk de voetgangersstromen gaat beïnvloeden, want zo heel groot is het plein nou ook weer niet en druk kan het er zeker wel zijn, weet ik uit eigen ervaring.
  Zie bijvoorbeeld google maps:
  https://www.google.nl/maps/@51.923154,4.470472,3a,75y,343.69h,80.76t/data=!3m4!1e1!3m2!1sUHSzJdZx8cZECqpZCWbnUA!2e0

  Kortom misschien een beetje te veel.
  En ach met 1.5 miljoen kan je ook aardig wat openbare bankjes en prullenbakken vernieuwen, verzakte tegels recht leggen, of hier en daar een extra boompje planten 😉

 3. Niels says

  Ik ben vooral benieuwd hoe de wisselwerking is met het station. Dat is voor mij de belangrijkste eyecatcher. Zo is het ook gebouwd. Ben benieuwd of de bollen niet te veel de aandacht trekken. Maar om dat goed te kunnen beoordelen moet ik het eerst zien als het er staat. Dus daar kijk ik naar uit. Maar wat zijn jouw gedachten erover mark?

 4. Mark says

  Beste Niels,

  Wat vind jij er nou van dat de ene eyecatcher voor de ander staat?
  Wat vooral goed in beeld is weergegeven op “foto 2”

Geef een reactie