Foto van de Week
comment 1

Foto van de Week #34

Bunker Den Haag

Ik laat in de rubriek “Foto van de Week” een foto zien die deze week voor mij bijzonder is geweest. Dat kan gaan om het moment, het gebouw, de architectuur of honderd en één andere redenen. Elke foto heeft zijn verhaal en deze week is de keus gevallen op een foto gemaakt in Den Haag. 

Het is zeer irritant als je door ziekte niet je bed uit kan komen of erop uit kan gaan. Ik ben niet iemand die een hele dag in bed kan of wil liggen, maar soms is het even niet anders. Zo heb ik in de afgelopen dagen een korte documentaire gezien op tv over de Tweede Wereldoorlog en wat voor bouwwerken de bezetters hebben achtergelaten. Na mijn bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught blijven dat soort beelden toch indruk maken. Niet alleen door de geschiedenis maar ook vanwege het feit dat nog steeds veel van deze bouwwerken terug te vinden zijn in het landschap. Je vindt ze op de meest onverwachte momenten. De Loonse en Drunense Duinen huisvesten nog steeds veel bunkers en er worden nog wekelijks relieken uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Hoe vaak hoor je niet op het nieuws dat er tijdens bouwwerkzaamheden op een bom is gestuit uit deze periode? Best vaak. Het deed me terugdenken aan een bezoek dat ik een tijd geleden heb gebracht aan Den Haag.

Midden in de stad ligt Landgoed Clingendael. Onderdeel hiervan is het Duinbos. Den Haag was vroeger onderdeel van de Atlantikwall en hier in dit bos zijn nog bunkers te vinden uit die periode. De bunker op de foto van de week was hier ook een onderdeel van. Als je niet weet dat het er is, dan zie je de bunker al snel over het hoofd. De bunker ligt best goed verstopt. Maar als je de bunker eenmaal gezien hebt, dan kan je er niet omheen. Het is van de buitenkant nog redelijk intact. Helaas kan je er niet in. Je kan er wel opklimmen en het is een herinnering aan een duister verleden. Het dient tegenwoordig als vleermuisslaapplaats. Het is een bewijs dat je niet ver hoeft te reizen om bijzondere gebouwen tegen te komen. Je hoeft niet naar de andere kant van Europa te gaan want zelfs in onze eigen achtertuin is nog veel te ontdekken. En dan niet alleen op het gebied van de Tweede Wereldoorlog. Als je alleen al eens denkt aan de prachtige natuur, de gezellige steden en bijzondere bouwwerken die Nederland rijk is, dan gaat er een wereld voor je open.

1 Comment

  1. Loes Beumer says

    Een mooiefoto van de bunker die ikzelf zo goed ken. Elke keer weer is het erg indrukwekkend.

Geef een reactie