Foto van de Week
comments 10

Foto van de Week #66: GLOW Eindhoven

GLOW Eindhoven

Ik laat in de rubriek “Foto van de Week” een foto zien die deze week voor mij bijzonder is geweest. Dat kan gaan om het moment, het gebouw, de architectuur of honderd en één andere redenen. Elke foto heeft zijn verhaal en deze week is de keus gevallen op een foto gemaakt in Eindhoven tijdens het lichtfestival GLOW Eindhoven.

Elk jaar is het weer een drukke bedoeling in Eindhoven als de dagen korter worden. Halsreikend wordt uitgekeken naar de donkere dagen. Dat betekent ook dat lichtfestival GLOW Eindhoven begint. Een lichtfestival in de lichtstad van Nederland. Een festival dat elk jaar meer bezoekers trekt en waar we stiekem toch elk jaar weer even op bezoek gaan. Het is een bijzonder festival. Het grootste gedeelte van de binnenstad is afgesloten voor het verkeer en deze editie werd de universiteitscampus erbij betrokken. Ik heb ondertussen bijna elke editie meegemaakt en heb het zien groeien van een kleinschalig project in oude leegstaande panden naar een mega evenement waar honderdduizenden mensen op afkomen. Het kleinschalig is er al een paar jaar vanaf. Stiekem best jammer, want dat maakte het voor mij juist uniek. Het is ook steeds commerciëler geworden met meer voorzieningen langs de wandelroute. Dit jaar was er ook plek voor foodtrucks. Een gezellige boel maar natuurlijk draait het om de lichtprojecten. We waren dit jaar begonnen in de stad. Eigenlijk zoals we altijd doen. Dat is meestal de leukste route met als hoogtepunt de kerk. Dit jaar vond ik andere punten leuker. De projectie op de kerk was mooi, maar als je elk jaar op de kerk projecteert is het verrassende eraf.

Deze foto van de week gaat over een project dat we op de route tegenkwamen. Het was één van de eerste projecten die ik zag en het maakte meteen indruk. Deze toch redelijk simpel ogende constructie bestond uit lichtbundels die de lucht verlichtten. Hier zag je ook mooie figuren in de lucht, zoals ook bij Batman vaak het geval is als de stad zijn aanwezigheid wil oproepen. We zijn er even bij stil blijven staan. We hebben er naar gekeken en ons verwonderd hoe zoiets simpels zo mooi kon zijn. Tot we eigenlijk tot het besef kwamen dat je onder de installatie moet gaan staan om het pas echt goed te beleven. Toen we dat eenmaal doorhadden werd deze installatie alleen maar mooier. De lichtbundels raakten elkaar, maakten figuren en lieten elkaar weer los. Prachtig om te zien en bijna onmogelijk om te fotograferen. Dit project was voor mij het hoogtepunt van de route. Een route die in verhouding tot andere jaren op deze bewuste zaterdag een stuk logischer in elkaar zat. We hadden maar één bottleneck, namelijk dat de route door de drukte dichtslibde. Vorig jaar moesten we een aantal keren lang wachten. Het was een logische route en de lichtprojecten waren mooi. De ene nog mooier dan de ander. Het was een leuke maar ook een koude avond. Ik ben stiekem alweer nieuwsgierig geworden naar volgend jaar en ik kijk er alvast naar uit. Ik vond het niet de leukste editie. Het leken minder projecten te zijn dan de vorige jaren. Ook voelde de afstand tussen de projecten groter aan. De projecten die er waren, zaten wel beter in elkaar. Deze foto van de week geeft mijn favoriete lichtinstallatie weer tijdens deze editie van GLOW Eindhoven en daarom is juist deze foto voor mij bijzonder geweest.

10 Comments

 1. GLOW was mooi he?

  Helaas heb ik niet alle lichtkunstwerken kunnen zien, het regende en ik was wat ziekjes. Toch heb ik genoten van m’n avondje Eindhoven.

  Ga je binnenkort ook naar het Amsterdam Light Festival?

  • Niels says

   Het was weer leuk om het gezien te hebben. Er zaten zeker leuke projecten tussen. Wanneer is het lichtfestival in Amsterdam?

 2. yvonnevdlaan says

  Wat een ontzettend mooie foto! Ik ben er dit jaar helaas niet aan toe gekomen om GLOW te bezoeken, hopelijk volgend jaar weer.

  • Niels says

   Was je er wel al eens geweest? Volgend jaar weer een nieuwe kans. Ik ben benieuwd wat ze dan allemaal weer bedacht hebben.

 3. Wat mooi! Ik ben daar nooit geweest, kwam nooit in Eindhoven eigenlijk… Maar als ik dit zie wil ik ook weleens naar Glow Eindhoven! Die lichtbundels zie je vast tot ver in de omgeving!

  • Niels says

   Dit is een van de projecten, het was voor mij het hoogtepunt. GLOW is altijd leuk om een keer overheen te wandelen. Ik hoor dat dat er dit jaar meer dan 700.000 mensen waren geweest dus het was aardig druk ^^

 4. Loes Beumer says

  Glow Eindhoven was voor mij de eerste keer en heeft grote indruk achtergelaten. Het was erg druk maar toch liep alles wel redelijk door op een bottleneck na.

  • Niels says

   Goed om te horen dat je eerste keer zo leuk is geweest! Ga je volgend jaar weer?

Geef een reactie