Foto van de Week
comment 1

Foto van de Week #8

Ik laat in de rubriek “Foto van de Week” een foto zien die deze week voor mij bijzonder is geweest. Dat kan gaan om het moment, het gebouw, de architectuur of honderd en één andere redenen. Elke foto heeft zijn verhaal en deze week is de keus gevallen op een foto gemaakt in ‘s-Hertogenbosch.

Gasthuiskwartier heet het GZG-terrein tegenwoordig. Een nieuwe naam voor een oud terrein dat grondig wordt geherstructureerd. Dat het midden in het centrum ligt, maakt het helemaal bijzonder. De sloopfase is enkele weken geleden aangebroken en dat geeft het terrein toch een ander gezicht. Het eind van de gebouwen nadert en elke dag is dat weer een stukje duidelijker. Stiekem vind ik het een mooi gezicht, zo’n half gesloopt gebouw. Je beleeft de ruimte opeens totaal anders. Je kan erin kijken en de kabels en leidingen zien. Een wereld die altijd verborgen is geweest, wordt ruw opengemaakt. Als een soort kijkdoos op ware grootte.

Een onwerkelijk aanblik geeft de graafmachine die bovenop de flat staat. Deze wordt natuurlijk gebruikt voor de sloop maar de gedachte van een graafmachine bovenop zo’n flat is toch raar. Je verwacht het daar niet. Het geeft juist de kracht en de veelzijdigheid van het werktuig weer. Dat vind ik prachtig om te zien. Ik zou het ook leuk hebben gevonden om te zien hoe ze het daarboven brachten. Naar beneden zullen ze de machine waarschijnlijk niet meer halen. Tegen die tijd kan hij gewoon wegrijden en is er van de flat niks meer over. Tot die tijd kan ik er af en toe eens langslopen om te kijken hoe ver ze zijn. Dan verbaas ik me weer over de hoeveelheid werk die ze hebben verricht in een korte periode. Het gaat toch sneller dan je denkt en voor je het weet zijn ze al weer bezig met bouwen. Toch mooi, dat proces van sloop en nieuwbouw. Ik ben benieuwd hoe het de stad gaat veranderen. Dat het aanzicht verandert, staat vast.

 

1 Comment

  1. Loes Beumer says

    Sloop en nieuw ligt heel dicht bij elkaar tegenwoordig. Oude gebouwen worden schaarser, daar moeten we zuinig op zijn.

Geef een reactie