Foto van de Week
comments 4

Foto van de Week #50

Nationaal Monument Kamp Vught

Ik laat in de rubriek “Foto van de Week” een foto zien die deze week voor mij bijzonder is geweest. Dat kan gaan om het moment, het gebouw, de architectuur of honderd en één andere redenen. Elke foto heeft zijn verhaal en deze week is de keus gevallen op een foto gemaakt in Vught.

Deze week draaide voornamelijk om herdenken. Het herdenken van de doden die zijn gevallen in de wereldoorlogen en daarna. Ook herdenken we alle oorlogslachtoffers. Het is goed om te zien dat ze zo lang na de Tweede Wereldoorlog nog steeds herdacht wordt. Dat er twee minuten stilte wordt gehouden. Om na te denken wat er toen allemaal is gebeurd zodat het niet opnieuw plaatsvindt. Met de huidige spanningen in de wereld is het fijn om te weten dat we nog steeds vrijheid hebben. Terwijl je ziet dat zovelen het niet meer hebben of nooit hebben gehad. Dat je nog steeds kan zeggen wat je wil dankzij de vrijheid van meningsuiting en dat is een recht dat niet iedereen heeft. Wij gelukkig wel. Daar mogen we best even bij stil staan. De gruwelijkheden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebeurd hoop ik nooit mee te maken. Het gebeurde allemaal voordat ik geboren was en daar ben ik blij om. Ik kan me alleen inbeelden hoe het geweest moest zijn.

Gelukkig zijn er nog steeds plekken zoals Nationaal Monument Kamp Vught waar je met je neus op de feiten wordt gedrukt. Waar je letterlijk kan zien in welke omstandigheden mensen hebben geleefd tijdens de oorlog. Waar je een gedeelte kan zien van het oude SS-concentratiekamp. Inclusief prikkeldraad, grachten en wachttorens. Tijdens ons bezoek was ik zeer onder de indruk. Het heeft impact gemaakt. Tijdens deze dagen denk ik er altijd even aan terug. Hoe de mensen geleefd hebben, hoeveel ellende ze hebben doorstaan en vooral dat mensen hiertoe instaat zijn geweest. Daarom is het goed dat het kamp nog steeds te bezoeken is. Juist daarom is het bijzonder dat deze week de Museumprijs 2016 is uitgereikt aan Nationaal Monument Kamp Vught. Een prijs die ze in mijn ogen dik verdiend hebben. Het is een publieksprijs die laat zien dat ze goed werk verrichten en dat het wordt gewaardeerd. Ze moeten doorgaan met de dingen waar ze goed in zijn, namelijk het vertellen van een verhaal aan een generatie die nooit oorlog heeft gekend. Daarom is de foto van Nationaal Monument Kamp Vught voor mij bijzonder deze week.

4 Comments

  1. Loes Beumer says

    Het verleden mag niet vergeten worden voor volgende generaties, kamp Vught is daar een heel goed voorbeeld van. Super dat ze die prijs gewonnen hebben. Vrijheidis niet vanzelfsprekend.

  2. Wat een toepasselijke foto voor deze week. Ik kende eigenlijk dit kamp niet als plek om te bezoeken. Westerbork wel, ooit geweest en ook een indrukwekkende plek. Inderdaad goed dat dit soort plekken er nog zijn!

    • Niels says

      Misschien niet de eerste uittip waar je aan denkt maar wel een indrukwekkende. Mocht je ooit nog in de gelegenheid zijn dan kan ik je aanraden om er eens heen te gaan. Het is niet heel groot, maar je krijgt een goed idee wat er allemaal heeft afgespeeld.

Geef een reactie