Engeland, Foto van de Week
comments 2

Foto van de Week #55

Informatieborden

Ik laat in de rubriek “Foto van de Week” een foto zien die deze week voor mij bijzonder is geweest. Dat kan gaan om het moment, het gebouw, de architectuur of honderd en één andere redenen. Elke foto heeft zijn verhaal en deze week is de keus gevallen op een foto gemaakt in Newcastle.

Afgelopen weekend zijn we met de ferry naar Newcastle geweest. Een mooie stad vol oude gebouwen maar toch met een moderne twist. Maar ook een stad waar deze foto van de week is gemaakt. Een simpele maar duidelijke kaart van de stad. Een uitsnede van het centrum waarop je precies kunt zien waar je bent, wat er in de omgeving te zien is en waar je dus naartoe kan gaan. Geweldig vond ik het. Meestal lopen we door een stad heen met een toeristenkaart die na drie keer vouwen al de eerste gaten en scheurtjes vertoont door het gebruik. Is dat ook voor jullie herkenbaar? Als we echt langer in een stad verblijven hebben we meestal een reisboekje bij ons met daarin een kaart. Vaak van dezelfde kwaliteit. Een kaart die het einde van onze trip meestal niet overleeft. In Newcastle hadden we op de ferry ook zo’n kaart gepakt maar die hebben we uiteindelijk een stuk minder gebruikt dan we gewend zijn en de simpele reden hiervoor is dit bord. Deze borden staan door heel de stad verspreid. Duidelijk zichtbaar en bij elk van de hoogtepunten die de stad rijk is. Het is een uitkomst en een verademing in één. Niet alleen is het een mooie manier om je stad te promoten ook is het voor de bezoeker heel handig. Alle nodig informatie staat erop en je kan haast niet verdwalen. Zo’n systeem mogen ze in Nederland ook toe gaan passen. Het is misschien een investering maar wel eentje waar je jaren mee vooruit kan en het betaalt zich ook terug. Het maakt een stadsbezoek makkelijker en een stuk duidelijker.

Dus daarom heb ik voor deze foto van de week gekozen. Een kort pleidooi om dit soort informatieborden in Nederland ook in te voeren en dan niet alleen die saaie borden langs de wegen waar de hele kaart van de stad op te zien is bomvol reclame. Nee, ik kan deze reclamevrije borden met een uitsnede van de stad meer waarderen. Een bord waarop je directe omgeving te zien is als een plattegrond. Het laat zien welke hoogtepunten er zijn via een kaart met een plattegrond van de stad. En dan niet een of twee borden die willekeurig zijn weggezet. Nee, ze staan duidelijk in het straatbeeld, desnoods met een grote pijl erboven terwijl je ze op strategische punten tegenkomt. Bij het station, op een centraal plein, in een winkelcentrum, voor het stadhuis. Noem het maar op. Tussen de 20 en 30 verspreid over de stad zodat je een goede dekking hebt en eerder naar dit soort borden gaat kijken dan je daadwerkelijk een stadsplattegrond nodig hebt. Dat scheelt de lokale VVV ook veel folders uitdelen, is het milieu je weer een stuk dankbaarder en maak je je stad een stuk vriendelijker en toegankelijker voor toeristen. Met andere woorden, ik vind ze fijn en prettig.

2 Comments

  1. Wat handig! Ik kan me dat niet meer herinneren… Maar echt ook ik waardeer het zeer als dit soort borden door de stad verspreidt staan. Veel handiger dan inderdaad die grote borden in Nederland. Normaal koop ik altijd de Lonely Planet van een stad of land en zoek daar alles op op de kaart, werkt ook goed.

    • Niels says

      Dat doen we zelf ook vaak, maar als dit soort borden er staan is het allemaal net wat makkelijker. Scheelt weer steeds dat boekje uit je tas te pakken. Meteen een duidelijk overzicht en ze staan er genoem. Ik ben er een voorstander van 😉

Geef een reactie