Nederland, Stedebouw
comments 5

Gasthuiskwartier, sloop- of oorlogsgebied? #3

Sloop Gasthuiskwartier

Het is alweer even geleden dat ik erover heb geschreven, maar de sloop van het oude GZG-terrein in ’s-Hertogenbosch gaat gestaag door om het Gasthuiskwartier te laten verrijzen. Hoewel je het idee hebt dat een sloopproject weinig tijd kost, gaat er stiekem toch veel tijd inzitten. Het moet natuurlijk allemaal wel goed en vooral veilig gebeuren. Daardoor kan het lijken of ze de tijd ervoor nemen. Toch zie je ook nu weer een vooruitgang ten opzichte van deel #1 en deel #2 en dat vind ik mooi om te zien.

De graafmachine
Gasthuiskwartier-12

Hij is weer een stuk lager. De graafmachine die helemaal bovenaan begonnen was met het slopen van de gebouwen. Hij is weer een stuk opgeschoten en het duurt niet heel lang meer voordat hij gewoon kan wegrijden. Het moet voor de machinist ook een ervaring zijn. Hij had prachtig uitzicht boven op de oude flats en tijdens zijn werkzaamheden verdwijnt dat uitzicht steeds meer achter de huizen totdat hij helemaal beneden is. Dan ben je letterlijk de grond onder je voeten aan het weggraven.

PuinhopenGasthuiskwartier

Door het slopen van de gebouwen creëren ze letterlijk puinhopen. Grote puinhopen die ook afgevoerd moeten worden. In eerste instantie was het de bedoeling om dit via het Zuid-Willemsvaartkanaal af te voeren, maar hier hebben ze van afgezien. Ik had het proces interessant gevonden en was zeker een keer gaan kijken hoe ze het tot uitvoering zouden brengen. Maar ze hebben anders besloten en voeren de puinhopen nu af via de weg. Gewoon via vrachtwagens die vrij snel de snelweg opgaan. De overlast van het afvoeren van het puin vind ik persoonlijk meevallen. Een pluspunt en een compliment.

Opening in de omheiningGasthuiskwartier-9

Dat het allemaal afgevoerd moet worden, is logisch. Dat er dan ook een opening gemaakt moet worden in de hekwerken is ook logisch. Toevallig was deze poort open toen ik er langsliep en kon ik het gewoon niet laten om toch even naar binnen te gluren en een foto te nemen. Je ziet de puinhopen geordend liggen, wachtend tot ze vervoerd worden. Het gaf een eerste blik in een project die al geruime tijd gesloten is voor de buitenwereld.

KerktorensGasthuiskwartier-13

De vorige keer vertelde ik dat je de Arena kon zien liggen vanaf de Zuid-Willemsvaartkant. Vandaag de dag zie je ook verschillende kerktorens boven de puinhopen uitsteken. Ondanks het slechte weer, was het toch weer een ander gezicht. Je ziet dat ze aardig opschieten en dat er steeds meer zichtlijnen ontstaan. Je ziet dat de omgeving steeds beter zichtbaar wordt en ik ben benieuwd hoe het straks is. Dat moet een surrealistisch beeld opleveren. Lang zullen we er niet op hoeven wachten, maar tot die tijd heb ik hieronder nog een kleine sfeerimpressie.Gasthuiskwartier-3

Gasthuiskwartier-5 Gasthuiskwartier-4Gasthuiskwartier-2

Gasthuiskwartier-10 Gasthuiskwartier-7

5 Comments

 1. Niels says

  @Jurgen. Leuk om te horen dat je de ontwikkelingen ook in de gaten houdt. Ik ben benieuwd hou je er onderdeel van uit zou mogen maken? Ga je meewerken aan de plannen? Het bouwen? of een toekomstige bewoner? Ik ben benieuwd.

 2. Jurgen says

  Mooie foto’s! Ben idd erg benieuwd de komende tijd hoe het zich ontwikkelt 🙂 ik hoop er zelf ook onderdeel van uit te mogen gaan maken.

 3. Niels says

  @Sandra, Ik ben een groot liefhebber van urbexfotografie en daarnaast kan ik oude gebouwen zeer waarderen. Ik ben hier in ‘s-Hertogenbosch nog aan het rondkijken of ik een mooie locatie tegenkom waar ik een blog over kan maken met urbexfoto’s. Mocht je er een weten (mag ook andere stad) dan hoor ik het graag en ga ik er een keertje langs. Mocht je ze in New York tegenkomen, laat het me dan weten. Wij zijn ook nog van plan om er langs te gaan en daar wil ik best een dagje rondlopen. Veel plezier alvast in NY!

  @Loes, Bedankt! Het duurt niet lang meer en dan begint de bouw straks, ook een mooi onderdeel van het proces.

 4. Loes Beumer says

  Bijna is de sloop voltooid. Het is een triest aangezicht. Wel mooie foto’s van de sloop.

 5. Sandra says

  Leuk! Ik ben niet zo van de architectuur, maar wel van urbexfotografie, zeker als het om verlaten panden gaat. Ik hoop in New York enkele verlaten plekken te gaan fotograferen!

Geef een reactie