Nederland, Stedebouw
comments 3

Gasthuiskwartier, sloop of oorlogsgebied?

Gasthuiskwartier sloop

Het lijkt wel een oorlogsgebied. Alsof het hele terrein aan puin is geschoten of dat er midden in ’s-Hertogenbosch een bom is ontploft. Als je het niet weet, dan zou dat voor veel mensen een goede eerste indruk zijn. Het is toch een apart aanzicht als je via de Markt naar de Arena loopt en je aan de rechterkant opeens hiermee geconfronteerd wordt. Soms blijf ik dan even staan en kijk ik hoe mensen erop reageren. Vele blijven toch even staan om te kijken hoe het oude ziekenhuis beetje bij beetje verdwijnt om plaats te maken voor het Gasthuiskwartier.

NamenGasthuiskwartier

De mensen die  blijven staan wijzen met hun armen naar het terrein alsof ze niet kunnen geloven dat het oude ziekenhuis, dat er jaren heeft gestaan, echt wordt gesloopt. Een zeer ingrijpende verandering midden in het centrum. Zo’n kwestie leeft bij de bewoners, dat bleek ook tijdens de informatieavond een tijdje geleden waar de nieuwe naam van het GZG-terrein bekend werd gemaakt: het Gasthuiskwartier. Toch even wennen als een terrein dat al zo lang bekend staat als GZG-terrein opeens een nieuwe naam krijgt. Dat hadden we ook met de parkeergarage op het Vonk en Vlam terrein dat omgetoverd werd tot St-Jan parkeergarage. Ik ben zelf voorstander van het behouden van historische namen, vooral als het goed in de mond ligt. Voor mij blijft het de Vonk en Vlam parkeergarage maar met het GZG-terrein heb ik minder moeite. De naam Gasthuiskwartier kwam voor mij toch redelijk uit de lucht vallen. Nu enkele weken later ben ik er nog steeds niet helemaal uit maar heb ik gemerkt dat ik eraan kan wennen.

SloopGasthuiskwartier-3

Terug naar de sloop. De graafmachine die ik met de Foto van de Week #8 op beeld had vastgelegd, is alweer enkele verdiepingen lager. Toch een apart gezicht om hem elke week weer op een andere en vooral lagere plek aan te treffen. Het was ook apart om enkele weken geleden opeens reddingswerkers te zien tussen het puin met speurhonden. Dat geeft aan dat het oorlogsgebied waarover ik het in de inleiding had, niet eens zo uit de lucht is gegrepen. Het is natuurlijk een mooie locatie om verschillende soorten scenario’s te oefenen. Het had ook zomaar een aardbeving kunnen zijn die het gebouw had kunnen treffen. Mooi dat er tijdens de sloop ruimte is voor dat soort dingen.

BenieuwdGasthuiskwartier-5

Het is mooi om projecten gebouwd te zien worden en vaak is het in binnenstedelijk gebied noodzakelijk om eerst oude gebouwen te slopen. Vaak is sloop zonde, kijk maar naar de spoorzone in Tilburg of de Hallen in Amsterdam. Het zijn voorbeelden hoe oude gebouwen in hun waarde worden gelaten. Juist de karakteristieke eigenschappen zijn gebruikt om de gebouwen een tweede leven te geven. Deze plaatsen zijn van verlaten naar hip getransformeerd en juist dat soort projecten kan ik waarderen. Het GZG-terrein is een project die niet geheel toebehoord tot die categorie. Het gebouw is uitgeleefd en ik weet niet of de constructie op was. Het had mogelijk met een sterke visie en veel lef getransformeerd kunnen worden maar hier heeft de gemeente niet voor gekozen. Gasthuiskwartier-9

Sloop is dan een goed alternatief als hetgeen wat er voor terugkomt een meerwaarde is voor de stad. Om daar een degelijk antwoord op te geven, zal ik me verder erin moeten verdiepen of moeten wachten tot het gebouwd is. Tot die tijd loop ik nog wel een paar keer langs de sloop van het terrein omdat het toch fascinerend is om zo’n complex te zien verdwijnen zodat er plaats kan worden gemaakt voor iets nieuws. Wel goed dat ze ervoor gekozen hebben om enkele monumenten te laten staan.

Hieronder nog enkele foto’s gemaakt van de voortgang van de sloop:Gasthuiskwartier-12Gasthuiskwartier-15Gasthuiskwartier-11

Gasthuiskwartier-10 Gasthuiskwartier-8 Gasthuiskwartier-7 Gasthuiskwartier-6 Gasthuiskwartier-4

3 Comments

 1. Jeronimo says

  Wat een hoop lief & leed heeft er zich afgespeeld, apparte gewaarwording die ‘open’ kamers.

  • Niels says

   Het is zeker een aparte gewaarwording, Ik ben benieuwd hoe het straks is als er helemaal niks meer staat. Dat moet nog aparter zijn.

 2. Loes beumer says

  Zoals het terrein er nu uit ziet, is het beter om er wat nieuws voor in de plaats te zetten. Wie weet wat er komt, het hoeft niet altijd beter of mooier te zijn dan wat er stond. Het is afwachten.

Geef een reactie