Afrika, Reizen, Zuid-Afrika
comments 25

Genieten in het Krugerpark, de rest van onze gamedrive

Het Krugerpark is een geweldig park om de big five te spotten. Er zijn in het park zoveel dieren dat het haast onmogelijk is om er geen tegen te komen. In mijn vorige blogpost had ik verteld dat we het geluk hadden om voor acht uur ‘s ochtends al de gehele big five twee keer te zien. Geluk is het juiste woord, ook volgens onze gids. Het schijnt niet zo vaak te gebeuren. Maar als je om acht uur al je doel hebt bereikt wat ga je dan de rest van de dag doen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Genieten in het Krugerpark, want alles wat nu nog komen gaat is bonus.

Genieten in het Krugerpark
Genieten in het Krugerpark

De missie was geslaagd. De big five was gespot en de rest van de dag was het eigenlijk genieten. Genieten in het Krugerpark. Relaxed achterover hangen en dieren spotten. Ze kwamen aan de lopende band voorbij. Van olifanten tot neushoorns. Alleen je merkte wel dat het steeds warmer werd en dat de dieren zich minder gingen bewegen. En als dieren zich minder gaan bewegen zijn ze nog moeilijker te spotten dan ze al waren. Genieten in het Krugerpark

De oplossing daarvoor was eigenlijk simpel. Ga opzoek naar plekken waar beschutting is en water. Schaduw is heilig voor dieren om de warmte van Afrika te overleven. Zelf zou je het ook niet prettig vinden om op het midden van de dag door het park te moeten lopen. Dieren delen die mening met je. Dus als je opzoek gaat naar plekken waar schaduw en water voorradig is heb je een grote kans om dieren tegen te komen. Genieten in het Krugerpark

Gelukkig voor ons stroomt er een rivier door het Krugerpark en daar hebben we eigenlijk het grootste gedeelte van rest van de gamedrive doorgebracht. Maar omdat de rest van de auto’s dat ook dachten kreeg je beelden zoals hierboven. Veel jeeps vol toeristen die met z’n allen een dier aan het fotograferen zijn terwijl dat dier alleen maar de rivier heeft opgezocht voor rust en verkoeling.

Nog meer dieren om te spottenGenieten in het Krugerpark

We hebben die dag nog een heleboel dieren gezien. Het Krugerpark stikt van de wilde dieren en dat is fijn om te zien. Fijn ook dat er een grote diversiteit is. Van apen die verkoeling zochten in de bomen tot neushoorns die het water opzochten om daar af te koelen. Je hoort het al. Het was warm en water was een aangename plek voor deze dieren om te verblijven. Genieten in het Krugerpark

Schaduw is bijna heilig en gelukkig is er daar veel van in dit park. Terwijl we dachten dat we bijna terug zouden gaan, kregen we nog een aangename verrassing. Weer had de ranger contact met de andere rangers en had hij een vraag aan ons. Willen jullie het laatste half uur terugrijden en kijken wat je nog tegen zou komen of wil je een kans wagen om nog een luipaard te zien? Op ongeveer 20 minuten rijden was er eentje gespot maar hij kon niet zeker zeggen dat de luipaard er nog zou zitten als we erheen zouden gaan.

Met de volledige big five al twee keer in onze pocket hebben we toegestemd. Zonder na te denken eigenlijk. Een luipaard, al is er maar een kleine kans, is altijd de moeite waard om te zien. Wat een prachtige dieren zijn het toch en ik kon er deze gamedrive geen genoeg van krijgen. Weer reed hij over de onverharde wegen om ons een glimp te laten opvangen van een luipaard en toen we er waren kon ik hem wel spotten.

Bijzondere verrassingenGenieten in het Krugerpark

Hij had zich nog niet verplaatst en wij konden voor de derde keer die dag een luipaard aanschouwen. Iets wat onze ranger weer als bijzonder bestempelden. Sommige mensen doen er weken over om er eentje te zien en wij hadden het geluk aan onze kant. Heel veel geluk. Drie keer de big five gespot tijdens een privé-gamedrive in het Krugerpark. Ons geluk kon niet op maar dat was nog niet de laatste verrassing die het park voor ons in petto had. De laatste verrassing kwam toen we het totaal niet meer zouden verwachten. Genieten in het Krugerpark

Op meters van de poort kwam er opeens een olifantenfamilie langs. Een aantal volwassen olifanten met kleintjes. Alsof ze ons kwamen uitzwaaien. Ze kwamen dichtbij en blijven ons lang aanstaren. Een moment om niet snel te vergeten. Dat was een van de momenten waarop we onze doelstelling zeker gehaald hebben. Genieten in het Krugerpark. Wat een prachtige en vooral machtige dieren zijn het toch.

Toen moesten we toch echt het park verlaten

We wilden eigenlijk niet weg. Zoveel indruk had het op ons gemaakt. Zulke mooie ontmoetingen hebben we gehad. Bijna niet te bevatten dat het allemaal in een dag gepropt was. Onze doelstellingen om de big five te spotten en om te genieten in het Krugerpark waren alle twee geslaagd. Meer dan dat. De combinatie van die twee maakten het een hele fijne gamedrive. Eentje die ik iedereen kan aanraden maar dan wel met hetzelfde geluk als dat wij hebben gehad.

Onze ranger noemde het zelfs een dag die hij niet gauw zou vergeten en waar hij nog veel sterke verhalen over kon gaan vertellen. Onze reis ging verder. Verder roadtrippend door Zuid-Afrika om nog meer gave dingen te doen en vooral te zien. Maar dit was wel een van de mooiste dingen die we gedaan hebben tijdens onze reis en misschien wel onze reizen. Wat een gave dag was het geweest en wat een mooi afscheid van een geweldig park.

25 Comments

 1. Wow! wat een luxe om zelfs de big five twee keer te Mogen ontmoeten. Wat prachtg om deze dieren van dichtbij te Mogen zien. Natuurlijk een heel goed doel dat het park goed wordt onderhouden en nog belangrijker, dat het wordt beschermd tegen stropers. Helaas dat wij deze schitterende dieren niet volledig in het wild meer kunnen aanschouwen. Mooi gedaan trouwens!

 2. Je weet me echt even mee terug te nemen, heerlijk. Nu verheug ik mij nog meer op volgende maand! Deze keer zet ik mijn eigen tentje op in Nkambeni, ben benieuwd.

 3. Wow, je hebt echt mazzel gehad! Zo veel dieren.

  Het park oogt bij jou een stuk groener dan toen ik er was.

 4. jlokker says

  Je hebt inderdaad onwijs veel geluk gehad, zo leuk! Ik krijg door deze foto’s en verhalen alleen maar meer zin om op safari te gaan ;p Wie weet volgend jaar! 🙂

 5. Marcel | yourtravelguideonline says

  Met je blogs over Zuid-Afrika neem je me steeds weer mee terug naar onze rondreis, dankjewel! Het blijft gaaf om tussen de dieren door te rijden.

 6. Tof gevoel is dat hé als je zoveel prachtige dieren in een gamedrive ziet. Ik had bij mij allereerste gamedrive gelijk geluk. Twee Luipaarden die net klaar waren met eten. Ook bij mij tweede gamedrive een Leeuw die ook net een Zebra te pakken had. Beide op korte afstand. Je foto’s zijn als gewoonlijk weer prachtig.

 7. Wow, wat is het toch een prachtig park! Ik zou er heel graag eens heen gaan, maar voorlopig zit het nog niet in de planning. Je hebt ook mooie foto’s gemaakt hoor!!

 8. yvonnevdlaan says

  Wij vonden t kruger park ook heel tof. Veel mooier en minder druk dan vooraf verwacht. Prachtige foto’s heb je er weer gemaakt!

 9. Gaaf zeg! En heel herkenbaar dat je eigenlijk helemaal niet wilt stoppen met de safari, maar je moet omdat het park dichtgaat…balen! Hele gave foto’s

 10. IndoRotterdammert says

  Ben jaloers op de trip die je naar het Krugerpark gemaakt hebt. In het blog van het eerste gedeelte van de gamedrive waren die foto’s ook al zo mooi.

 11. Jullie hebben inderdaad echt mazzel gehad. 3x Een luipaard, heel gaaf. Wat een prachtige foto trouwens, de header van dit artikel. Zowel moeder als kind kijken zo lief. Mooi vastgelegd.

 12. Jaloers! Wat een prachtige foto’s en natuurlijk staat het Kruger Park ooit op de planning. Helaas nog niet in de nabije toekomst maar als het er van komt hoop ik ook zoveel te zien.

  • Niels says

   Gaaf! Ik ben heel benieuwd hoe je het gaat vinden en of het gaat lukken ze allemaal te spotten. Eind Oktober is ook een mooie tijd om te gaan trouwens. Dan begint alles daar groen te worden en is het nog levendiger.

  • Niels says

   Ook wij hopen er nog een keertje terug te komen. Ik weet alleen niet of we dit nog kunnen overtreffen. Zo veel hebben we gezien en genoten.

  • Niels says

   Het was ook super gaaf. We hadden een keertje het geluk aan onze zijde tijdens het spotten van deze dieren. En het geluk met een leuke ranger die via de radio contact had met collega’s en ons zo dicht bij bijzondere dieren kon brengen.

 13. Loes Beumer says

  Heel gaaf dat het gelukt is om de big 5 te zien en zelfs meer dan 1 keer. Hele mooie foto”s

  • Niels says

   Bedankt! We waren heel gelukkig om deze prachtige dieren te spotten. Gelukkig hebben we de foto´s nog 😉 Misschien dat we er een paar uit gaan kiezen om op doek te laten zetten om in huis op te hangen. Dan hebben we een mooie blijvende herinnering van deze mooie gamedrive.

Geef een reactie