Architectuur, Nederland, Reizen
comments 26

Groot Tuighuis, Instawalk als preview Open Monumentendag

Groot Tuighuis

Het is het weekend van 9 en 10 september 2017 weer Open Monumentendag in Nederland en dus ook in ´s-Hertogenbosch. In deze mooie stad zijn ongeveer 60 monumenten geopend om ontdekt te worden. Een van die monumenten is het Groot Tuighuis en daar ga ik jullie vandaag over vertellen. Ter gelegenheid van Open Monumentendag heeft de gemeente ‘s-Hertogenbosch voor mij en aantal andere instagrammers de deuren geopend en ons een gave rondleiding gegeven. Tijdens deze Instawalk hebben we gezien wat je dit weekend kan verwachten. Kijk en lees je mee?

Groot TuighuisGroot Tuighuis

Het is een gebouw waarvan ik wist dat het bestond maar waar ik nog nooit binnen ben geweest. Ook heb ik nooit geweten dat dit oorspronkelijk een kerk is geweest. Je ziet het niet aan de voorkant. Dat het Groot Tuighuis als kapel opgericht is in 1430 had ik nooit geraden. Als je de voorkant ziet weet je dat het een oud gebouw is maar veel ouder dan 200 jaar had ik het niet gegeven. Daar zat ik dus faliekant naast. Het Groot Tuighuis was sinds 1569 een parochiekerk tot het in 1629 zijn functie verloor. Toen heeft het een aantal functies gehad tot het in 1689 een cavaleriestal werd. Groot Tuighuis

Daarna is het ook nooit meer een kerk geweest. In 1752 werd het een arsenaal, in 1924 het provinciaal museum en in 1967 werd er de eerst Jeroen Bosch tentoonstelling gehouden. Sinds 1987 zit de gemeente erin met de afdeling Erfgoed en in 2015 kwam daar het Stadsarchief bij. Deze rijke geschiedenis werd ons verteld tijdens de inleiding van deze Instawalk door een zeer enthousiaste medewerker. Hij kon letterlijk honderduit vertellen over het gebouw, de geschiedenis en alle transformaties die het gebouw heeft ondergaan. Het is mooi om te zien dat iemand er zo gepassioneerd over kan vertellen.

OntvangstGroot Tuighuis

Na dit hartelijke ontvangst en de uitgebreide geschiedenis van het Groot Tuighuis werd het tijd om het gebouw te ontdekken. Te ontdekken welke geheimen het Groot Tuighuis verbergt en er meer over te weten te komen. Als eerste werden we naar buiten geleid om de buitenkant van het gebouw te zien. Dat is heel anders dan de voorkant. Hier zijn de oude kerkstructuren nog herkenbaar. Hoewel de grote hoge ramen zijn verdwenen lijkt het in alles op de achterkant van een kerk. Groot Tuighuis

Maar ook hier zie je al wat je in het gehele gebouw gaat zien. Het is door de eeuwen heen verschillende keren aangepast. Met nieuwe ramen, nieuwe verdiepingen en nieuwe stukken die zijn aangebouwd. Allemaal met oog op de functie die het toen had. Dat geeft ook meteen de kracht weer van dit gebouw. Er is zoveel geschiedenis in terug te zien dat je de huidige indeling begrijpt. Je kan van de meeste periodes nog dingen terugzien en daardoor heeft het gebouw een ratjetoe aan stijlen die samen het karakter van het gebouw weergeven.

Tentoonstelling

Groot Tuighuis

We zijn weer naar binnen gegaan en op de begane grond kom je dan weer uit in de grote ontvangsthal. Hier staat een kleine tentoonstelling. Allemaal potten en andere oude spullen die op het grondgebied van ‘s-Hertogenbosch zijn gevonden. Alles stond uitgestald in hoge vitrinekasten. Dat er nog steeds veel wordt gevonden blijkt wel uit de volgende kamer waar we ingingen. Hier zijn vrijwilligers bezig met puzzelen. Maar dan met puzzels voor gevorderden. Scherven van potten worden hier weer tot een pot gemaakt. Groot Tuighuis

Hier wordt de geschiedenis weer in elkaar gezet zodat je kan zien hoe mensen vroeger in de stad leefden. Een precisiewerk dat je niet in een middagje gedaan hebt. We hebben daarna de trap naar boven genomen. Op deze eerste verdieping staat een mooie maquette en heb je zicht op dozen. Groot Tuighuis

Heel veel stellingen en dozen. Ook heb je zicht op beneden en krijg je gevoel voor schaal. Wat een grote kerk moet dit ooit geweest zijn en hoe hoger je komt, hoe indrukwekkender het eigenlijk wordt. Hoe vaak krijg je de kans om bovenin een kerk rond te lopen en het allemaal van dichtbij te zien? Nou ja, het gedeelte dat bewaard is gebleven. Ook hebben we een aantal kamers in het gebouw gezien waar ze de grotere spullen opbergen. Dit lijkt wel een opbergruimte voor een filmset vol oude relieken.

Hoe hoger je komt, hoe warmer het wordtGroot Tuighuis

Op de bovenste verdieping hebben ze gelukkig ook ramen die open kunnen alleen wordt dat niet altijd gewaardeerd. Sommige ramen mogen dichtblijven. Natuurlijk heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om een mooie foto te maken van de Sint-JanGroot Tuighuis

Ook zijn we nog even op de zolder geweest van het Groot Tuighuis. Een ruimte die tijdens de Open Monumentendag niet te bezoeken is. Hier kun je letterlijk het dak aanraken van de oude kerk. Nou ja, het dak dat tijdens de renovatie een kleine honderd jaar geleden erop is gelegd.

Al met al is het een gaaf gebouwGroot Tuighuis

Niet omdat het Groot Tuighuis er van binnenuit nu zo stylisch en passend uitziet maar omdat het niet zo is. Juist omdat je alle aspecten van de vorige gebruikers nog ziet zitten en op onverwachte plekken verrast wordt door authentieke details is het meer dan de moeite waard om even te gaan kijken. Groot Tuighuis

Je kan er letterlijk de geschiedenis aanraken en je laten verrassen door een pand waarvan je misschien wel had gehoord maar dat je van binnen nog niet hebt gezien. Dat maakt het zo leuk. Als je bedenkt dat het ooit een oude kerk is geweest dan zie je dit ook overal terug maar ook de moderne toevoegingen maken het de moeite waard. Het is een gebouw dat mij op een positieve manier heeft verrast. Ik hou wel van gebouwen die een tweede leven hebben gekregen en dit gebouw is net als een kat. Maar ik gok dat negen leven mogelijk niet voldoende lijkt te zijn, zo vaak heeft het een andere functie gehad.

Moderne uitstraling en bedankt!Groot Tuighuis

Ik had het over een moderne uitstraling. Dit zie je vooral terug in de moderne voorzieningen. Zo heeft het gebouw een moderne lift en eigenlijk alle dingen die je nodig hebt voor de kantoorfunctie die het nu heeft. Het was mooi om een gebouw te leren kennen dat ik alleen van buiten kende. Het Groot Tuighuis heeft mij positief verrast. Juist door de verschillende stijlen, de duizenden dozen en de vleermuizen die er rondvliegen. Groot Tuighuis

Graag bedank ik de gemeente ‘s-Hertogenbosch voor deze gave gelegenheid. Ik ben benieuwd wat jij dit weekend gaat bezoeken want dit is maar één van de 60 monumenten die in ‘s-Hertogenbosch op je wachten. Stuk voor stuk wachtend om ontdekt te worden en je te laten verrassen. Maar dat is niet zo moeilijk in deze geschiedenisrijke stad waar elk huis of gebouw wel een verhaal lijkt te hebben.

26 Comments

 1. jlokker says

  Wat erg zeg: ik kom uit Den Bosch en ik ben hier ook nog nooit binnen geweest… ;p Je hebt inderdaad een geweldig uitzicht op de Sint-Jan. Als ik weer in Nederland ben maar snel een bezoek brengen!

 2. Leuk om op deze manier de geschiedenis van een stad verder in te kunnen duiken. En dat je zo toch weer wat leert wat je eerst niet wist, zoals dat het als kapel gebouwd is. Mooie foto’s!

 3. Tof zo kijkje achter de schermen. De foto van de kerk is zo onwijs mooi. Door glas heen gemaakt? Of las ik het verkeerd? Zelf helaas niet kunnen gaan, weekend zat al bom vol. Volgend jaar maar is vrij houden.

 4. Die foto van de kerk, mooi! Tof ook zo’n kijkje achter de schermen, geeft je toch altijd weer een andere kijk op dingen.

 5. Wat ontzettend leuk zeg! Ik was aan de wandel met een vriendin afgelopen weekend en kwamen door Hoog-Soeren waar het witte kerkje te bezoeken was. Iets te druk om naar binnen te gaan helaas…

 6. Wat een bijzonder gebouw en wat leuk dat je er zo een kijkje kon nemen. Gave foto van de kerk! Mooie kans en prachtig resultaat ??

 7. Ik hou van open Monumentendag. In mijn woonplaats Breda heb ik in de loop der tijd ook al veel mooie panden van binnen mogen bewonderen. Panden waar je dikwijls – net als het Tuighuis – de oorsprong of huidige functie niet van kent. Of sterker nog, simpelweg in het dagelijks leven aan voorbij loopt.

 8. Jenny - ikreis.net says

  Mooie plek om een keer te bezoeken. Ik kende hem nog niet.

  Ik ben fan van je close-ups en detailfoto’s. Erg origineel.

 9. Wat zijn er in Den Bosch eigenlijk veel monumenten. Ik heb het helaas gemist. Wel een mooi initiatief, Monumentendag. Er zijn zoveel plekken die je anders nooit zou kunnen zien. Dat kan heel verrassend zijn! (en leuk).

  • Niels says

   Den Bosch heeft heel veel monumenten. Deze 60 waren een selectie. Ze proberen elk jaar weer een ander aanbod te laten zien. Maar het is daarnaast ook een leuke manier om deze monumenten van binnen te zien, iets wat je anders niet zo snel kan doen.

  • Niels says

   Het was ook een mooi gebouw, niet vanwege het uiterlijk maar omdat je alle verschillende stijlen kon zien. Dat maakte het mooi.

 10. Gaaf! Ik heb een paar jaar geleden rondleidingen gegeven in de Oude Kerk tijdens de Open Monumentendag. Leuk om te doen! Helaas kan ik er dit jaar niet bij zijn.

  • Niels says

   Leuk dat je rondleidingen hebt gegeven. Ik kan me voorstellen dat dat een hele mooie ervaring moet zijn geweest. Ik neem aan dat je de oude kerk in Amsterdam bedoelt?

 11. Leuk dat je zo’n kijkje achter de schermen kreeg. En wat een geschiedenis kent dit gebouw. Ik was dit weekend in Haarlem en heb daar een kijkje genomen in het stadhuis.

  • Niels says

   Dat is ook geen verkeerd gebouw. Dat gebouw heeft ook een rijke geschiedenis en ziet er van buiten gaaf uit. Was het van binnen ook zo mooi?

 12. Wat een mooi monument. Ik las net pas dat het Open Monumentendag is. Ik kom altijd pas achter dat soort dingen als het bijna voorbij is, haha. Misschien moet ik de agenda’s maar eens beter in de gaten houden 😉 .

  • Niels says

   Dat gevoel ken ik, vaak omdat er zoveel te doen is kan je sommige dingen vergeten. Gelukkig werd ik er van te voren op gewezen en ook nog eens uitgenodigd om hier langs te gaan. Het is een mooi gebouw om te zien.

 13. Loes Beumer says

  Hartstikke leuk deze uitleg over het tuighuis. Leuk om te weten dat het gebouw van oorsprong een kerk is geweest en watvoor verschillende functies het door de eeuwen heen heeft gehad.

  • Niels says

   Dat waren ook mijn gedachten. Ik had het niet geweten als het mij niet verteld was en ik de achterkant niet had gezien.

Geef een reactie