Foto van de Week
comments 14

Foto van de Week #85: De hagedis en de vlieg

Hagedis

Ik laat in de rubriek “Foto van de Week” een foto zien die deze week voor mij bijzonder is geweest. Dat kan gaan om het moment, het gebouw, de architectuur of honderd en één andere redenen. Elke foto heeft zijn verhaal en deze week is de keus gevallen op een foto gemaakt in het Mlilwane Wildlife Sanctuary in Swaziland en gaat over een hagedis en een vlieg. 

Tijdens ons bezoek aan het Mlilwane Wildlife Sanctuary hebben we meer dieren gezien dan alleen wrattenzwijnen. Veel grote dieren liepen door elkaar heen. Van blesbokken tot zebra’s. Maar ook de kleine dieren waren rijkelijk aanwezig. Zo ook deze hagedis. Tijdens onze lunch waar we de eerder genoemde wrattenzwijnen hadden ontmoet, kregen we ook deze kleine hagedis op bezoek. Daar gaat deze foto van de week over. Over toeval. Want heel toevallig was deze hagedis niet alleen. Er zat ook een vlieg op dezelfde balk en ik kan nu natuurlijk een heel verhaal vertellen hoe ik dit helemaal heb voorzien en dat de vlieg en de hagedis wel vijf minuten hebben stil gezeten. Dat ik juist dit shot heb gekozen uit de duizenden foto’s die ik van deze ontmoeting heb genomen. Maar dat zou niet echt kloppen. De waarheid is een stuk eenvoudiger. Deze hagedis hebben we gezien tijdens onze lunch. We hebben er een tiental foto’s van genomen en net thuis kwam ik er achter dat er toevallig ook een vlieg op staat. Dat maakt deze foto bijzonder voor mij. Dat ik blijkbaar iets heb vastgelegd wat ik totaal niet had verwacht.

De vorige foto van de week ging over boeiende teksten en foto’s die eigenlijk keigaaf zijn maar waar je geen heel blog over kan schrijven. Deze foto valt eigenlijk ook in die categorie. Alleen is er bij deze foto iets bijzonders aan de hand. Toeval. Het is toeval dat net op het moment dat deze foto gemaakt werd een vlieg besloot om voor de hagedis te gaan zitten. Niet alleen dat. Ook zo dat het net lijkt of de hagedis dit als zijn prooi ziet. Terwijl dit werkelijk de enige foto is van de hagedis waar ook de vlieg op staat. Ik heb onze foto’s van Zuid-Afrika al tientallen keren doorgekeken maar deze foto was me nog niet opgevallen. Waarom ik deze foto niet eerder heb gezien weet ik niet maar vandaag viel mijn oog erop. Hij valt trouwens ook niet heel erg op, de vlieg. Het kan zelfs zijn dat je net naar boven bent gescrold om te kijken of er daadwerkelijk een vlieg aanwezig was. Dat maakt eigenlijk deze foto voor mij nog bijzonderder. Een mooie foto die door toeval eigenlijk nog mooier is geworden en daarom is dit beeld mijn foto van de week.

14 Comments

 1. Spannende foto! Heeft de vlieg het avontuur overleefd???? Grappig dat je eigenlijk per toeval een hele bijzondere foto hebt. Zonder vlieg ook leuk, maar niet zo spannend!

  • Niels says

   Ik heb dus werkelijk geen idee. Ik heb de hagedis geen vlieg zien eten maar ik wist ook niet dat de vlieg er was, haha.

 2. Mooie foto. Vind het scherpte punt erg mooi met de doffe achtergrond. Leuk om die kleine beestje vast te leggen.

  • Niels says

   Ja, hij is goed gelukt. Het is altijd leuk om dit soort taferelen vast te leggen en als ze dan zo goed lukken geeft het best een trots gevoel.

 3. Haha, je bent veel te eerlijk Niels… dat eerste verhaal was toch wel heel tof geweest om erbij te vertellen. Maar nog steeds een hele toffe foto. Goed gedaan! Ik vond Mlilwane echt zo’n fijn, relaxt park. Als de kinderen groter waren geweest had ik er wel op de fiets doorheen gewild, nu zijn we met de auto gaan rondrijden. Ergens jammer, want dat is toch een andere ervaring dan lopen of fietsen in zo’n mooi park.

  • Niels says

   Haha, daar heb je gelijk in. Maar eerlijkheid duurt het langst zullen we dan maar denken. Het was een heel tof park en gelukkig kon je er rondlopen. De fiets hebben we niet geprobeerd maar dat moet ook een mooie ervaring zijn geweest!

 4. Haha altijd leuk om te ontdekken dat er meer op staat dan je dacht 😀 Sowieso hele mooie foto! Bij mij lopen ze altijd meteen weg 😛

  • Niels says

   We hadden het geluk dat hij bleek staan. Misschien hoopte hij dat wij weggingen. Gelukkig maar trouwens want anders was deze foto niet gelukt 😉

 5. Dit is tof! Je hebt het beestje vastgelegd terwijl hij aan het jagen is! Volgens mij zeg ik dit elke keer, maar ik vond Mlilwane zooo fijn 🙂

  • Niels says

   Het was ook een hele fijne plek om te zijn. Door het gebrek aan roofdieren was het heerlijk om er gewoon rond te kunnen lopen en de vele dieren van dichtbij te zien.

 6. De hagedis was ook bezig met zijn lunch 😉 . Mooie foto! Wat een heerlijke plek is Mlilwane Wildlife Sanctuary. Ik vond de wrattenzwijnen ook zo leuk daar. Echt een relaxte plek.

  • Niels says

   Ja, ze waren zeker leuk. We zijn er best veel tegengekomen en elke keer weer met kleine zwijntjes. Dat was echt mooi om te zien.

Geef een reactie