Ruimtelijke Ordening
Leave a comment

Het dilemma van de bomenrij

Waarom moeten alle bomen lijnrecht, op gelijke afstand staan langs de weg? Een bomenrij. Waarom mag er niet willekeur zijn in de afstand en positionering van de bomen? Is het anders minder mooi of te speels? Snappen mensen niet dat de weg nog steeds rechtdoor gaat als er plotseling een boom een meter op speelse wijze te veel naar links staat? Moet het uitgewerkt zijn tot in de laatste centimeter?

Een van de gedachten achter de rechte bomenrijen zijn kabels en leidingen. Kabels en leidingen horen recht te worden neergelegd. Vaak is de enige optie daarna om gelijk alles recht te maken: straten, wegen en bomenrijen. Maar moet het straatbeeld daadwerkelijk wijken omdat kabels en leidingen zo snel mogelijk van bestemming A naar B moeten? Die prachtige, lange lanen met een symmetrische bomenrij zijn geweldig om te zien. Toch zou ik hebben gehoopt dat ze hier af en toe vanaf zouden wijken en net dat speelse element erin zouden brengen. Bijvoorbeeld door bomen die de ene keer vier meter van elkaar staan en de andere keer vijf meter. Zou het opvallen? Zou jij het zien? Zijn er echt mensen die het met hun meetlat nauwkeurig na zouden meten?

Stiekem gebeurt het al want als ontwerper heb je niet altijd de mogelijkheid om een hele rij bomen precies om de vier meter neer te zetten. Dan ga je een beetje schuiven om toch de illusie op te wekken dat de bomen precies om de vier meter zijn geplaatst. Het zijn de ontwerpaspecten die het werk als ontwerper leuk maken. Nederland is streng in het handhaven van gedetailleerde wet- en regelgeving maar soms worden zelfs die regels met een korreltje zout genomen.

Ga maar eens kijken!Bomenrij

Bomenrijen lijken allemaal in een rechte lijn te staan maar dit is slechts een illusie opgewerkt door de ontwerper. Helemaal recht staan ze nooit. Vaak wordt er binnen de lijntjes gekleurd, maar als dat niet helemaal past mag het er best even buiten. Maar er mag niet te veel buiten de  lijnen worden gekleurd want dan gaat het opvallen. Dat willen de mensen niet. Ik vind het jammer want soms zou ik willen dat ze wat vaker buiten de lijntjes zouden kleuren en tegendraads zijn. Die mooie rechte rij met bomen net even wat anders positioneren dan noodzakelijk. Dat vind ik mooi en kan ik waarderen. Dat tovert een glimlach op mijn gezicht en dan denk ik bij mezelf: “Wat een mooi vakgebied is het toch!”

Geef een reactie