Het mooiste aan Brabant, Nederland
comments 3

Het mooiste aan Brabant …! #1

Ik ben een geboren en getogen Brabander. Het is een provincie waar ik me thuis voel, maar wat is er zo mooi aan Brabant? Waarom heb ik het hier zo goed naar me zin en heb ik al die jaren hier gewoond? Dat ga ik je in deze reeks vertellen. Ik ga je laten zien wat er aan deze provincie zo mooi is en dat doe ik aan de hand van een aantal blogs. Elk blog heeft zijn eigen thema. Mijn eerste blog begint met de natuur. Of zoals mijn vriendin zei toen ze voor het eerst met de auto door onze provincie reed: “Wow, wat is Brabant groen. Dat is anders dan in de randstad. Het voelt net alsof ik op vakantie ga!”

Loonse en Drunense Duinen

Ik ben opgegroeid met de Efteling als speeltuin en de Loonse en Drunense Duinen als mijn zandbak. Een luxe, ik weet het. Wel een hele leuke luxe. De Efteling kennen we allemaal maar het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen is net zo mooi. Ik had eerder al een gedeelte laten zien in mijn FvdW #6 . Het is het grootste stuifzandgebied van Nederland en alleen daarom al de moeite waard om een bezoek te brengen. Brabant

Wat een spektakel. Elke keer als je er op bezoek gaat, is het landschap weer anders. De wind heeft er vrij spel en het stuifzand wordt over het gehele gebied verspreid. Er is meer. Het nationale park heeft ook een groot bos waar je goed kan wandelen, fietsen of paardrijden. Als je uit de omgeving komt, dan ken je ook nog twee andere bijzondere plekken. Namelijk de Roestelberg, een grote duin die in mijn ogen elk jaar kleiner wordt. Dat kan er ook mee te maken hebben dat ik elk jaar groter werd. En natuurlijk de ijsbaan, een bosgebied met een waterpartij. In de winter kan je er goed schaatsen en in de zomer kan je op het terrein je hond los laten lopen.

MoerputtenMoerputten wandelen

Als je een artikel schijft over mooie plekken in Brabant met de natuur als thema, dan mag het natuurgebied de Moerputten niet ontbreken. Recentelijk heb ik een blog geschreven over het gebied en eerder al over de Moerputtenbrug. Het is een bijzonder gebied. Niet alleen omdat er een fiets- en wandelgebied is gemaakt van een oude spoorlijn maar ook omdat er een moeras onderdeel van is. Het is best uniek om dat tegen te komen onder de rivieren.Moerputten wandelen

Het is een bijzonder natuurgebied waar veel flora en fauna te vinden is en een geweldig gebied om te fotograferen. En dat zo dichtbij de stad. Om de stad even te ontvluchten heb je maar enkele minuten nodig en dan kan je door de bossen struinen en over het vlonderpad lopen om het moeras te bewonderen. Je waant je dan echt in een andere wereld.

Poort van HeusdenLand van ooit-30

Een andere bijzondere plek waar ik dit jaar ben geweest is het voormalig Land van Ooit. Een tweede herinnering aan vroeger. Hoewel we naast de Efteling woonden, kwamen we ook in het land waar de kinderen de baas waren. Niet slecht om twee pretparken op fietsafstand te hebben. Jammer genoeg kunnen we tegenwoordig niet meer genieten van het pretpark en heeft het een hele tijd leeggestaan. Land van ooit-8

De meeste attracties werden weggehaald of verkocht en wat overbleef, raakte in verval. Het was niet meer toegankelijk voor het publiek. Het werd langzaam vergeten. Vandaag de dag heeft het een tweede leven gekregen als wandelpark. Een mooi wandelpark waar je vrij kan rondlopen. Het roze kasteel staat er nog en enkele van de vervallen attracties. De paden zijn aangeharkt en waar nodig, zijn bomen en planten verwijderd. Het is nu vooral een unieke en mooie plek om te wandelen.

Zuiderpark-StadswalzoneParkeergarage Sint-Jan

Niet alle natuur hoeft groot en uitgestrekt te zijn. Ook binnen in de Brabantse steden is er genoeg natuur te vinden als je weet waar je moet zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de Zuiderpark-Stadswalzone in ’s-Hertogenbosch. Dit park heeft de laatste jaren een ware metamorfose ondergaan. Met als kers op de taart de parkeergarage Sint-Jan. In de volksmond wordt het nog steeds Vonk en Vlam genoemd. Het landschappelijk aspect van dit plan is prachtig ontworpen en nodigt uit om doorheen te lopen. Een mooi aspect is het water boven de parkeergarage. Het is niet diep en het belooft in de winter een hele mooie ijsbaan te worden. Tot die tijd kan je de vissen zien zwemmen en de vleermuizen naar hun schuilplaats zien vliegen.

BrabantMoerputten wandelen

Noord-Brabant is een mooie provincie. Één van de mooiste aspecten is dat het er groen is of, zoals mijn vriendin het ervaart, als vakantie. Vooral als je het vergelijkt met de randstad, is het een provincie waar je bossen en natuur veel tegenkomt. Er zijn zoveel natuurgebieden te vinden dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal te benoemen. Vandaar dat ik een kleine selectie heb gemaakt en ik van elke schaalniveau een voorbeeld heb gegeven. Het is voor mij één van de aspecten waarom Brabant zo mooi is. Het geeft de provincie karakter en zorgt voor rust. Er is altijd wel toegang tot de natuur. Soms moet je goed zoeken en nog vaker kan je er niet omheen. Wat zijn jouw mooiste natuurgebieden? En welke natuurgebieden in Brabant moet ik zeker nog een keer bezoeken? Ik ben benieuwd!

3 Comments

  1. Loes Beumer says

    Mooie foto’s van een hele mooie provincie met veel verscheidenheid in landschappen.

Geef een reactie