Nederland, Persoonlijk, Stedebouw
comments 2

Het oude Willem van Oranje College

Mijn middelbare school bestaat niet meer. Het Willem van Oranje College in Waalwijk. Zoals zoveel scholen was het te klein geworden voor het aantal leerlingen en voldeed het niet meer aan de eisen van de huidige tijd. De noodlokalen waren niet meer toereikend en er is besloten om een nieuwe school te bouwen. Deze staat er alweer enkele jaren. Ik ben hier twee keer geweest. Het is niet mijn ding. Een vierkante doos, zonder karakter. Niet mijn smaak. Het oude gebouw raakte in verval. Zonde! Gelukkig is het gebouw gered van de ondergang en was ik in de gelegenheid om het te bekijken.

Het gebouwWillem van Oranje College-8

De gevel van het gebouw was van monumentale waarde. Een prachtige oude gevel zoals vroeger meerdere schoolgebouwen hadden. Statig met een entree waar je als leerling eigenlijk nooit door naar binnen kwam. Het gebouw bestond uit verschillende lokalen en een grote en kleine aula. Er waren noodlokalen waar voornamelijk wiskunde werd gegeven. In de laatste jaren werden er nog enkele bijgebouwd die gebruikt werden door de docenten Nederlands. Er was een vrij ruim schoolplein en een grote fietsenstalling. Het gebouw staat in een kindvriendelijke en rustige omgeving. Het gebouw is goed ontsloten. Het staat aan het Halve Zolenpad, waar ook de Moerputtenbrug deel van uitmaakt. Deze fietsroute gaat door meerdere omliggende dorpen en wordt door de schoolgaande jeugd nog steeds veelvuldig gebruikt.

Monumentale gevelWillem van Oranje College-11

Toen de school enkele honderden meters verhuisde naar Landgoed Driessen in Waalwijk, raakte het gebouw in verval. Er werden plannen gemaakt om het gebouw een tweede leven te geven en in deze plannen stond dat een groot gedeelte gesloopt zou worden. Dat is gebeurd. Ook de noodlokalen verdwenen, evenals het schoolplein en de fietsenstalling. De monumentale gevel bleef behouden. Gelukkig want het is een mooie en statige gevel. Van binnen zijn de lokalen omgetoverd tot woningen. Willem van Oranje College

Als je aan de achterkant kijkt van dit gebouw, kan je nog precies zien waar vroeger de gangen waren. Dit is benadrukt en ik vind het een mooi detail.

Overige woningenWillem van Oranje College-7

Op het schoolplein zijn enkele woningen gebouwd. Het vormt zijn eigen buurtje. De huizen zijn gedetailleerd en vooral de materiaalkeuze spreekt mij aan. De donkeren stenen zorgen voor een contrast met de omgeving en leveren een mooi plaatje op. Er is voldoende parkeergelegenheid en de woningen hebben een leuke tuin. Je kan op de foto’s zien dat de woningen er nog niet heel lang staan en nog vrij nieuw aanvoelen. Willem van Oranje College-3

Hetzelfde geldt voor het groen. Het moet allemaal nog groeien, maar het resultaat mag er zijn. Het enige jammere vind ik het grasveld in het midden, achter het hoofdgebouw. Dit is naar mijn mening te kaal en bestaat uit wat gras, een enkele boom en wat struiken. Hier zouden ze iets mee kunnen doen. Willem van Oranje College-6

Misschien enkele speeltoestellen om het meer levendig te maken? Maar daar is vast over nagedacht en mogelijk kan het nog komen.

Oude elementenWillem van Oranje College-9

Ondanks dat ik er al jaren niet ben geweest, voelde het vertrouwd. Het is toch een raar gevoel om terug te zijn op je oude middelbare school en het niet aan te treffen zoals je het hebt achter gelaten. Het roept herinneringen op aan alle mooie momenten die je hebt beleefd en de vrienden die je hebt gemaakt. Willem van Oranje College-10

Dat komt omdat de voorkant en met name de gevel bijna niet veranderd is. Het is nog steeds hetzelfde muurtje bij de ingang. De mooie bomen staan nog steeds aan de straatkant. Nieuwe elementen als brievenbussen zijn toegevoegd, maar het aanzicht is nog steeds zoals ik het ervoer toen ik er jarenlang elke dag naar toe heb gefietst.

ToekomstWillem van Oranje College-5

Van de andere kant is het ook mooi om te zien wat ze ermee gedaan hebben. Ze hebben de kwaliteiten van het gebouw goed benut en er een mooie invulling aan gegeven. Het gebouw wordt weer geleefd en al zijn het nu geen kinderen en docenten, ik vind het mooi om te zien hoe dit gebouw een tweede leven is geschonken. Ik was er positief door verrast. Er is duidelijk goed over nagedacht en het plan is stedebouwkundig mooi ingepast. Het is mooi om te zien dat een gebouw met dit karakter behouden blijft. Het zal voor mij altijd mijn oude middelbare school blijven, maar ik ben blij dat mensen nu hun eigen herinneringen kunnen maken.

2 Comments

  1. Angélique van der Pol says

    Hey Niels, leuk stukje! Ook ik ben blij dat “mijn” school er nog staat, al vind ik het jammer dat er aan de achterkant een flink stuk van “afgehakt” is. Maar als je alleen al die voorgevel ziet, dan voel je de jaren gewoon wegvallen en loop je weer door die gangen… Hoe ouder je wordt, hoe sentimenteler denk ik. Maar ik geniet ervan!

    • Niels says

      Ik snap precies wat je bedoeld. Ik kreeg hetzelfde gevoel toen ik er weer voorbij liep. Het blijft een mooi pand om naar te kijken en omdat ik er ook gestudeerd heb roept het ook een hoop herinneringen op.

Geef een reactie