Nederland, Uittip
comments 6

Heusden, een prachtige vestingstad

Verscholen in het Brabantse landschap ligt de vestingstad Heusden. Toen we hier waren, was het  een grijze, grauwe en regenachtige zaterdagmiddag. Je hebt het weer soms niet voor het uitkiezen in Nederland. We kwamen rond lunchtijd aan en besloten eerst te genieten van pannenkoeken, hopend dat de buien over zouden waaien als we eenmaal gegeten hadden. Dit was helaas niet het geval. Doordat het regende, waren er niet heel veel toeristen en konden we volop genieten van de prachtige gebouwen en natuurlijk de vestingwerken.

Heusdens bureau voor toerismeHeusden-7

Heusden kent geen VVV. Het heeft zijn eigen toerisme bureau. Het HBT. Deze is gevestigd in het oude stadhuis. Dit is een mooi begin van je dag. Hier vind je informatie over de vesting en kun je naast kaarten, filmpjes en gidsen ook genieten van de maquette. Deze maquette geeft een realistisch beeld van Heusden in het klein. Het moet een enorm project zijn geweest om te maken, maar het is zeker de moeite waard om te bekijken.

Het kasteelHeusden-3

Althans wat er van over was. Het kasteel is vroeger door de bliksem geraakt en totaal verwoest. Eeuwig zonde, maar de ruïnes kun je nog steeds bezoeken. Je krijgt een goede indruk hoe groot het geweest moest zijn en je kunt ook nog even een stukje omhoog klimmen. Het is wel zonde dat ze midden in de ruïnes van het kasteel een moderne speeltuin hebben gemaakt. Waarschijnlijk omdat ergens anders geen plek is, maar daar hebben ze toch even de spreekwoordelijke spijker misgeslagen. Het doet afbreuk op de historische waarde van de plaats en valt uit de toon ten opzichte van al het werk dat er is verricht om Heusden te laten zijn van het nu is.

De haven van HeusdenHeusden

Ook dit gedeelte is prachtig gerestaureerd. De brug en de molen zorgen voor een extra dimensie en het is goed te zien hoe dit gedeelte van de vesting vroeger heeft gefunctioneerd. Ik zie de oude vissersschepen al dobberen terwijl ze hun pas gevangen vis proberen te lossen in de visbank. Dit gebouw vormde de verbinding tussen de haven en de vismarkt.

StratenHeusden-5

De straten zijn niet geasfalteerd. Gelukkig want dat zou zonde zijn geweest. De panden staan keurig aan de straat. Niet allemaal even recht meer, maar dat maakt het ook mooi. Het is mooi om te zien dat de winkels geen schreeuwerige uithangborden hebben maar oude uithangborden. Alleen daaraan is te zien welke winkel er inzit. Prachtig gedaan en dat is een voorbeeld voor meerdere steden geweest. Neem zo de Vinex-locatie Brandevoort, dat zijn inspiratie geput heeft uit Heusden, maar er een moderne twist aan heeft toegevoegd. Het is goed te zien welke elementen er voor die wijk gebruikt zijn, die tot Heusden te herleiden zijn.

VestingwerkenHeusden-8

Dit is misschien wel het gedeelte waar Heusden het meest trots op mag zijn. Ze zijn prachtig gerestaureerd en worden goed onderhouden. Het gras wordt bijvoorbeeld door schapen afgegraasd, zoals men vroeger ook deed. De vestingwerken zijn bij uitstek geschrikt voor een mooie wandeling. Als je Heusden ziet van een afstandje is dit het eerste wat opvalt. Het moet vroeger zeer ontzagwekkend hebben gewerkt. Zeer imposant. Het lijkt op een onneembare vesting en juist dat aspect zou menig aanvaller schik hebben aangejaagd. Het is werkelijk prachtig om te zien en als straks de bomen in volle bloei zijn en het weer een stuk beter is zal de pracht alleen maar toenemen.

Heusden is te mooi om in één keer te laten zien.Heusden-6

Vandaar dat ik bepaalde aspecten dieper ga toelichten in volgende blogs. Het is een aanrader om te bezoeken en je kunt er een mooie middag voor uittrekken. In de zon is het plaatje een stuk mooier, maar houdt er dan wel rekening mee dat het dan ook een stuk drukker zal zijn.  Heusden is daarnaast ook een mooie uitvalsbasis om de omgeving per fiets te ontdekken. Er zijn verschillende routes. Meer informatie kun je vinden bij het HBT. Buiten de vestiging is het trouwens gratis parkeren. We hadden een leuke middag, waarin we veel hebben kunnen zien. We hebben lekker gegeten en afgezien van het weer was het een aangename dag. We gaan nog een keer terug als het straks zomer is en de bomen vol in bloei staan, de schapen grazen en de terrassen vol zitten. Want dat belooft ook heel mooi te worden. Dan zien we Heusden weer van een andere kant.

 

6 Comments

 1. Loes Beumer says

  Het was zo te zien een leuke, informatieve en een hele leuke middag in Heusden. Jammer van de regen.

  • Niels says

   Het was ook een mooie middag en jammer genoeg heb je niet voor het uitkiezen of het gaat regenen in Nederland.

 2. Sjef Jonkers says

  Leuk dat je na Brandevoort Heusden onder de loep hebt genomen. Jaren terug heb ik “Een wandeling in het verleden” in dit fraai gerestaureerde vestingstadje gelopen. Ik heb net als jij genoten van de monumentale panden en het uitzicht vanaf de vestingwallen. Fijn dat je in volgende blogs bepaalde aspecten dieper gaat beschouwen. N.a.v. jouw blog heb ik voor me zelf besloten om in de late lente nog eens deze wandeling te maken. De ambiance van dit soort historische stadjes spreekt me enorm aan.

  • Niels says

   Ik ben blij om te horen dat je ook zo van dit soort steden kunt genieten en dat ik je heb kunnen inspireren om deze stad nog eens te bezoeken. Ik ben benieuwd of je een verschil ervaart en of je nog een aantal nieuwe dingen gaat opsteken. Ik hoop alleen dat het weer dan een stuk beter is.

  • Niels says

   Dank je wel! Fijn om te horen dat je Heusden ook zo mooi vindt!

Geef een reactie