Afrika, Reizen, Zuid-Afrika
comments 20

Hluhluwe Imfolozipark, voor het eerst op gamedrive

Hluhluwe Imfolozipark

Soms heb je van die dagen dat je vrijwillig de wekker om 04.00 uur zet om met veel enthousiame wakker te worden. Wetend dat er iets spannends staat te gebeuren en ook iets een beetje ongebruikelijks. Er zijn in een jaar niet heel veel van die momenten waarop je vrijwillig zo vroeg opstaat maar als je een uur later opgepikt wordt voor je eerste gamedrive in het Hluhluwe Imfolozipark dan doe je het met alle plezier. Geloof me, het is de moeite waard om zo vroeg op te staan. Ik zou het zo nog een keer doen. Zeker als je weet wat een ongelofelijke en indrukwekkende dag we in het vooruitzicht hebben.

Hluhluwe Imfolozipark

Daar stonden we dan. De dag van te voren waren we druk bezig geweest om ons voor te bereiden. Lange mouwen, lange broekspijpen tegen de insecten. Gemakkelijke kleding, niet zozeer heel charmant. Als het maar lekker zit en je de uren doorkomt die komen gaan. We stonden voor onze lodge te wachten tot we opgehaald werden. Voor de laatste keer naar de wc geweest, toch dat pak oreo’s meegenomen en natuurlijk genoeg water. Niks kan je eigenlijk voorbereiden op hetgeen je gaat zien. Je kan er over lezen, foto’s bekijken maar als je daadwerkelijk gaat voor de eerste keer is het best spannend. Niet wetende hoe de gids is en of er meer mensen meegaan. Daar sta je dan. De zon net op, voor de lodge wachtend op de auto die ons naar het Hluhluwe Imfolozipark zou brengen. Een mooie jeep bleek achteraf met een geweldige gids. Engelstalig maar de groep was op een Zwitser na alleen maar Nederlandstalig. Enkele Belgen en Nederlanders vergezelden ons. Een kleine groep. Een man of zeven gingen samen met ons het avontuur aan. We konden gelukkig voorin zitten, eerste rij met goed zicht op de weg. Je denkt dat het park redelijk dichtbij is maar het is toch nog een uurtje rijden.

Eerste indruk Hluhluwe Imfolozipark

Daar aangekomen gaan de luifels van de jeep af en na een laatste stop gaat het daadwerkelijk beginnen. We rijden de poort door en daar is het dan. Een groot, uitgestrekt park waar de leeuwen en olifanten leven. Nu alleen nog aan ons en vooral aan onze ranger de taak om ze te vinden. Het begin is nog vrij vlak en omdat je werkelijk geen idee hebt wat je gaat doen voelt het een beetje raar aan. Je rijdt door een soort bos, een vlakte met bomen en struiken opzoek naar dieren. Je tuurt, je kijkt en de eerste minuten zie je niks. De twijfel slaat toe, waar zijn die dieren nu? Dan besef je pas dat het daadwerkelijk een groot park is en dat de dieren zich over het hele park verspreid hebben. Niet alleen waar je jeep rijdt. Maar dan als je net denkt dat het een lange dag gaat worden zijn daar de eerste dieren. Impala’s, of zoals onze gids vertelde, het supermarktvlees. Ieder roofdier eet ervan en het zijn er veel. Duizenden. Dat we ze niet eerder zagen was meer een wonder.

Niet veel later zien we onze eerste giraf. Een prachtig mooi dier. Een bijzonder moment om opeens oog in oog te staan met een dier dat je alleen uit de dierentuin kent. Opeens stond hij daar, vanuit het niets, terwijl je hem zo voorbij gereden kon hebben.

Het besef is er

Vanaf dat moment besef je eigenlijk pas wat je gaat doen. Je gaat vandaag wilde dieren tegenkomen die je nog nooit hebt gezien. Niet eentje, niet twee, nee honderden. Vele soorten en in alle maten. Het enthousiasme groeit en we zien het ene na het andere dier. Meer giraffen, meer impala’s. Geloof me, als je naar dit park gaat zonder een impala tegen te komen heb je alle de pech van de wereld. Ze zijn werkelijk overal. Niet veel later zien we, wat onze gids zeer bijzonder noemde, een wildebeest en een wrattenzwijn.

Gezamenlijk bij elkaar lopen. Het leek wel of ze bij elkaar hoorden zoals Timon en Poemba. Een apart koppel maar het schijnt vaker voor te komen. Terwijl je in de jeep zit heb je in je achterhoofd dat je hier vandaag ook de kans hebt om de big vijf te spotten. De olifant, de neushoorn, de buffel, het luipaard en natuurlijk de leeuw. Dat zou bijzonder zijn. Dat is toch een van de redenen waarom je aan een gamedrive meedoet. Daar verheug je je op. Maar ik kan je vertellen dat de dieren buiten de big vijf ook de moeite waard zijn. Giraffen, wildebeesten en zebra’s komen misschien wat vaker voor en zijn wat kleiner maar zeker net zo indrukwekkend als je ze voor het eerst tegen komt.

Het eerste dier uit de big vijf afvinken

Het blijft een bijzonder moment. Een dier uit de big vijf tegenkomen. Bij ons waren het meteen drie. Verscholen in het bos. De gids was er al voorbij gereden maar ik zag iets bewegen. Stop riep ik, zoals vooraf was afgesproken omdat de gids veel ziet maar lang niet alles. Ik vroeg hem een stukje terug te rijden. Toen zag de rest ze ook. Een eindje weg van de jeep liepen drie machtige neushoorns. De eerste van de big vijf was gespot en afgevinkt. Gefascineerd bleef ik kijken terwijl ik ook foto’s nam. Wat een indrukwekkende dieren en bijzonder dat ze er liepen. Zomaar, terwijl we ze bijna gemist hadden. Dat is trouwens wel iets wat je leert. Hoe goed je ook kijkt, soms kan je er heel makkelijk voorbij rijden. Dat besef je van te voren niet. Dat een kudde olifanten gewoon kan verdwijnen of opduiken vanuit het struikgewas aan de zijkant.  Je hersens houden je af en toe voor de gek. Soms denk je iets te zien en is het niks. Of denk je een stel rotsen te zien en blijken het olifanten te zijn. Dat gevoel is trouwens heel raar op het moment zelf maar heel begrijpelijk achteraf. Het laat ook meteen zien hoe fanatiek mensen kunnen zijn als ze met iets bezig zijn wat ze heel leuk vinden.

Hluhluwe Imfolozipark

Het Hluhluwe Imfolozipark is een groot park. Ik heb je tot nu toe alleen het eerste gedeelte verteld van wat we allemaal hebben gezien en gedaan. Dit was allemaal nog voor het ontbijt. Moet je nagaan. We hebben in de loop van de ochtend en middag nog vele dieren mogen zien waaronder leeuwen, buffels en olifanten maar daar vertel ik je de volgende keer meer over. Het is een heel bijzonder park. Voor ons was dit park, ondanks dat we hier niet de volledige big vijf hebben gezien, leuker dan het Krugerpark. Simpelweg omdat het minder toeristisch is, meer heuvelachtig en het voelt authentieker aan. Het was onze eerste kennismaking met de big vijf en het fenomeen gamedrive. Voor ons zeker niet de laatste keer dat we zoiets gaan doen want het smaakt echt naar meer. Het is een hele mooie ervaring geweest en het is zeker de moeite waard om zo vroeg je wekker te zetten. Sterker nog, ik zou het zo weer doen.

 

 

 

20 Comments

 1. Op safari in Afrika is nog een van die dingen die ik echt graag nog een keer wil doen. Ik ben gek op het speuren naar en fotograferen van wildlife. Ik zie ook altijd van alles als ik op zoek naar wildlife ben, wat dan later stenen blijken te zijn. Haha. Prachtige foto’s en nu wil ik eigenlijk meteen zelf op pad ?

  • Niels says

   Als ik ze weer voorbij zie komen dan wil ook ik graag weer terug. Wat een geweldige ervaring was het en eentje die ik graag nog een keer zou willen doen. Bedankt voor het compliment!

 2. Hopelijk in juli ga ik mijn eerste Game Drive maken. Zo ontzettend veel zin in. Hopelijk ga ik veel prachtige dieren zien. Moet zeggen dat ik de bewolking op de foto’s erg tof vind. Geeft een bepaalde sfeer aan de foto’s.

  • Niels says

   Leuk! Wanneer en waar ga je? Ik hoop dat je het net zo leuk gaat vinden als onze eerste gamedrive. We hadden geen vlekkeloze blauwe lucht maar dat was ook een voordeel. Het was er minder warm door en dieren lieten zich daarom eerder zien.

 3. Ik ben er ook een aantal jaar geleden geweest en vond het een heel mooi park. Qua vegetatie vond ik het mooier dan Krugerpark. Helaas zagen wij erg weinig dieren in Hluhluwe 🙁 . Ook wij moesten om 4.00 uur opstaan. Ik kan me nog heel goed herinneren dat het belachelijk koud was onderweg naar het park…brrrr.

  • Niels says

   Daar hadden we gelukkig geen last van. Zo koud was het niet en we hebben genoeg dieren kunnen spotten. Wel een stuk minder dan in het Krugerpark maar zoals je zegt is de vegetatie een stuk mooier. Jammer dat jullie weinig dieren hebben gezien. Het schijnt ook per dag uit te maken. Soms heb je geluk en soms niet.

 4. ensanne says

  Ik had bijna het gevoel alsof ik al op safari was! Mooi en ook de foto’s zijn prachtig!

 5. Gaaf, eerlijk gezegd had ik nog nooit gehoord van dit park, maar wat een prachtige omgeving. En natuurlijk gaaf dat jullie zoveel wilde dieren zijn tegen gekomen. Normaal wordt niemand enthousiast van een wekker om 04:00 maar in dit geval begrijp ik het volledig 😉

  • Niels says

   Het is een van de nationale parken van Zuid-Afrika en een stuk minder bekend dan het Krugerpark. Gelukkig maar want we hebben er de tijd van ons leven gehad 😉

 6. Erg mooi geschreven, ik vond het super om te lezen. Alsof ik er zelf even bij was 😉 Prachtige foto’s en wat een bijzondere momenten. Wij mogen in juni…. we zitten in een private game resort en mogen ‘s ochtends vroeg en laat in de middag mee, zo vaak als we willen 😀 Heel veel zin in!

  • Niels says

   Dat is gaaf! In de middag zie je toch bijna geen dieren omdat het dan te warm is. Vooral in de ochtend en als de zon ondergaat heb je de meeste kans. Dus heel gaaf dat jullie vaker dan een keer gaan. We zijn zelf twee keer op gamedrive geweest en hebben een dag met de auto erdoorheen gereden. Ik ben heel benieuwd hoe jullie het gaan vinden! Bij welk park ga je overnachten?

 7. Hi Niels, altijd als ik zulke prachtige verhalen en dito foto’s onder ogen krijg, wil ik maar een ding: op safari!

  • Niels says

   Ik ook. Ik zou graag terug willen. Het was zo’n geweldige ervaring dat je het graag nog een keertje doet. Dus ik snap je helemaal Eva.

 8. Leuk artikel Niels met hele mooie foto’s. Imapala’s zijn er veel he? Bij de eerste reageer je enthousiast “woah, impala’s!” en het fototoestel schiet je helemaal vol. Dan een uurtje verder heb je er al honderden gezien. En hoeveel wrattenzwijnen je ook ziet, blijf me elke verbazen hoe lelijk die beesten zijn 😉

  • Niels says

   Ja, er zijn heel veel impala’s in het park. We hebben er tijdens onze reis door Zuid-Afrika honderden gezien, als het er niet meer waren. In het begin heel bijzonder maar op een gegeven moment wil je ook eens iets anders zien ;). Haha, wrattenzwijnen zijn inderdaad niet de meest mooie beesten die je tegen kan komen. Maar wel leuk om ze tegen te komen, vooral als er kleintjes bij lopen.

 9. Loes Beumer says

  Hele mooie foto”s van het park. Schitterend om de beesten zo in hun natuurlijke omgeving zo dichtbij te zien. Alleen de naam van het park is niet uit te spreken.

  • Niels says

   Ons is verteld dat je de ´h´ nooit uitspreekt. Probeer het dan nog een keertje en voor mij is het dan een stukje makkelijker. We hebben zeker mooie dieren gezien tijdens onze trips. Het zijn toch de dingen die je bij blijven.

Geef een reactie