Hongarije, Reizen
comments 10

Hongaars Parlement, een indrukwekkend gebouw!

Als je er bent, kan je er niet omheen, zo groot is het. We zijn er geweest en hebben ons laten verbazen. Wat is het een indrukwekkend bouwwerk met zijn imposante en statige torens. Ik heb het over een van Boedapests meest iconische trekpleisters. Het Hongaars parlement, of zoals ze in Hongarije zeggen: Országház.

De buitenkantParlement

Je kan er het beste met de metro naartoe. Pak de rode lijn en stap uit bij Kossuth Lajor Tér. Als je dan bovenkomt heb je een prachtige eerste indruk van het gebouw. Je krijgt dan meteen een wauw-gevoel. In één oogopslag zie je een immens gebouw waarvan de detailgraad zeer hoog is. De neogotische stijl prikkelt je zintuigen en je bent er van onder de indruk. Althans dat had ik. Mijn nieuwsgierigheid is meteen geprikkeld. Parlement-14

Nieuwsgierig naar de koepel, de vele torentjes en de details. Maar vooral ben ik dan nieuwsgierig naar de binnenkant. Gelukkig voor mij, mag je er ook in. Dat hebben we dus ook gedaan.

OmgevingParlement-2

Maar eerst even iets over de omgeving. In tegenstelling tot het gebouw is het plein voor het parlement, modern en strak ingericht. Het is functioneel en ruimtelijk. Door de inrichting wordt de nadruk op het gebouw gelegd en hierdoor komt het gebouw goed tot zijn recht. Het parlement staat midden in het centrum en grenst statig aan de Donau. De rivier geeft een extra dimensie aan het gebouw. Het zorgt voor extra zichtbaarheid. De gebouwen eromheen staat op gepaste afstand en het is verboden om met de auto te dicht in de buurt te komen of te parkeren. Dat niet alleen, het is überhaupt verboden om dichtbij te komen. Het is afgezet en meerdere militairen houden de wacht. Parlement-7

Deze militairen brengen elke ochtend de vlag naar buiten en onder begeleiding van trommels hangen ze deze in een mooie ceremonie op.

BezoekerscentrumParlement-6

Tegenwoordig heeft het parlement een bezoekerscentrum. Waar je vroeger door een zijdeur naar binnen werd geleid, kom je nu in een modern ingerichte ruimte terecht. Deze ruimte is in zowat alles een tegenstelling tot het parlement, maar het is niet misplaatst. Het is een vooruitgang ten opzichte van vroeger. Maar waar je vroeger met je EU-paspoort gratis binnen kon komen, moet je tegenwoordig betalen voor dit bezoek. Er zijn verschillende rondleidingen. Deze zijn er ook in het Engels en duren ongeveer 45 minuten. Tijdens deze rondleidingen krijg je uitgebreide informatie en bezoek je verschillende delen van het gebouw. Het is wel aan te raden om vroeg je kaartje te halen of online te reserveren, anders kan het zomaar zijn dat er voor die dag geen plek meer is. Daarnaast kan het ook gebeuren dat het parlement bij elkaar komt en alle rondleidingen geannuleerd worden.  Wij waren er om 08.00 uur en konden mee met de Engelse rondleiding van 09.15 uur. Tijd genoeg om nog een kleine wandeling te maken en een kopje thee of koffie te nuttigen.

Het parlement van binnenParlement-8

Van binnen stap je in een totaal andere wereld. Het gebouw was van buiten al mooi, statig en indrukwekkend. Van binnen is het minstens zo mooi. De corridors zijn tot in detail ontworpen en uitgewerkt. Tijdens de rondleiding kom je verschillende gangen tegen en de ene is nog mooier als de ander. En dan opeens word je via een gang naar de entree geleid. Parlement-9

Deze hal is werkelijk een hoogstandje en tevens één van de mooiste stukken van het parlement. Deze entree wordt gebruikt om belangrijke gasten te ontvangen en te imponeren. En dat imponeren lukt. Je weet werkelijk niet waar je moet kijken. Je moet vooral respect hebben voor al die mensen die keihard gewerkt hebben om dit op te kunnen leveren. Dat gevoel heb je op meerdere plaatsen, zowel binnen- als buiten het parlement. Wat een immense opgave moet het zijn geweest, maar het resultaat is werkelijk fantastisch.

Dan denk je het mooiste gedeelte gehad te hebben en dan ga je naar de koepel. De belangrijke gasten lopen via de entree naar de koepel. Dat laatste stukje van de wandeling maak jij nu ook. Helaas mag je hier geen foto’s maken. Daar zijn ze heel streng in. De koepel is prachtig en midden onder de koepel liggen de Hongaarse kroonjuwelen. Deze worden bewaakt door twee militairen. De kroonjuwelen zien er prachtig uit.

Parlement-11

Na deze koepel loop je door om bij het parlement aan te komen. Hier worden de vergaderingen gehouden en wordt er geregeerd over het land. Na als het pracht van de vorige hoogtepunten, valt dit gedeelte een beetje tegen. Ieder zijn smaak, maar het was niet geheel die van mij. Het plafond was prachtig maar de banken en stoelen konden niet tippen aan al het moois dat we al gezien hadden.

Parlement-10

Buiten deze zaal staan sigaarhouders. Omdat er in de zaal zelf niet gerookt mocht worden, legde de bewindslieden hun cubanen hier neer. Meestal waren ze op tijd terug om de rest op te roken. Soms was een speech zo inspirerend dat de sigaren op waren voordat ze terug waren. Tegenwoordig is het parlement rookvrij en staan de sigaarhouders er als herinnering aan oude tijden.Parlement-12

Als laatste kwamen we bij een tentoonstelling over het gebouw. Hier hingen foto’s over het gebouw en er stond een prachtige maquette. Deze was zo gemaakt dat er aan de kant van de koepel en de parlementszaal een doorsnede te zien was. Hierdoor was de constructie blootgelegd en kreeg je een unieke inkijk hoe het gebouw in elkaar zat. Parlement-4

Buiten het parlement staat ook nog een in brons gegoten maquette, deze is ook prachtig om te zien.

Parlement van binnen en van buiten
Parlement-13

Als je in Boedapest bent en je hebt de gelegenheid om het parlement te bezoeken, ga dan niet alleen de buitenkant bekijken. Van binnen is het misschien wel mooier. Wees er wel vroeg bij of koop je tickets online om er zeker van te zijn dat je naar binnen kan. Wat is het een heerlijk gebouw en wat is het een iconisch en architectonisch hoogstandje. In de avonduren is het gebouw ook prachtig. Het komt door de verlichting nog meer tot leven. Het is een aanrader. We zijn er geweest en we hebben er geen spijt van gehad. Sterker nog, ik heb weer een gebouw van mijn bucketlist kunnen afstrepen.

10 Comments

 1. Wat een onwijs mooi gebouw! Boedapest staat op mijn wishlist, dan wil ik dit parlement ook zeker bewonderen. Wauw!

  • Niels says

   Boedapest is een van die steden waar ik geen genoeg van kan krijgen. Je hebt dat soms. Ik ben er ondertussen drie keer geweest en elke keer voelt het weer fijn en vertrouwd. Het is een mooie stad en dit parlement mag je eigenlijk niet overslaan.

  • Niels says

   Gewoon doen, het is van binnen zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen! Het is een leuke rondleiding en je leert een hoop over de geschiedenis van dit gebouw. Daarnaast ziet het er indrukwekkend uit 😉

 2. Ja, het parlement in Boedapest is inderdaad prachtig! Ik ben er een aantal jaren geleden geweest en ik bleef maar foto’s maken van dit gebouw (te veel). Uiteindelijk ben ik niet binnen geweest, want het was gesloten toen ik er was. Van binnen is het minstens zo imposant als van de buitenkant. Indrukwekkend en mooie foto’s Niels!

  • Niels says

   Jammer dat je niet naar binnen kon. Het ziet er van buiten al heel mooi uit, maar van binnen is het minstens zo indrukwekkend. Ik ben er nu al twee keer in geweest en elke keer zie ik weer nieuwe dingen. Het blijft me verbazen hoe mooi het eigenlijk is.

 3. Wow, die eerste foto is echt prachtig! Heb je die zelf gemaakt, echt knap! Dit parlement lijkt me zeker het bezoeken waard (tijdens mijn bezoekje aan Boedapest dat ik nog steeds moet plannen haha).

  • Niels says

   Ja, ik maak al mijn foto’s zelf. Scheelt een hoop gezeur om auteursrechten enz en is natuurlijk leuk om te doen 😉 Boedapest kan ik je zeker aanraden. Wel langer gaan dan een weekendje weg want er is veel te zien en te doen.

 4. Ik zie hier zo vaak foto’s van voorbij komen en vind het er altijd heel indrukwekkend uitzien! lijkt me prachtig om te bezoeken 🙂

  • Niels says

   Het is ook een prachtige stad om te bezoeken en in die stad is dit wel een van de hoogtepunten. Een heel mooi en indrukwekkend gebouw.

Geef een reactie