Architectuur, Nederland, Uittip
comment 1

IJDock, een toevallige ontmoeting

Je hebt van die projecten die je spontaan tegenkomt. Projecten die niet op je bucketlist staan om te bezoeken, maar toch je interesse wekken. Projecten waar je naartoe wordt getrokken, als ze eenmaal op je netvlies hebt staan. Zo´n project is IJDock voor mij.

BuitenkantIJdock-13

De buitenkant die je ziet vanuit het centraal station heeft twee torens. Als je dichterbij komt, blijkt het een rechthoekig volume te hebben waar in het midden enkele happen zijn uitgenomen. Wat opvalt is de golvende brug. IJdock-12

De brug nodigt je uit om er overheen te lopen en te ontdekken wat er aan de andere kant ligt. Het geeft het complex net wat meer aandacht. Aandacht die het misschien niet had gekregen als er een doodnormale brug had gelegen. IJdock-3

Maar wat is tegenwoordig nog een doodnormale burg? Is het tegenwoordig niet bijna standaard dat bruggen onder architectuur gebouwd worden? Of ben ik de enige die dat idee heeft?

ComplexIJdock-11

Het complex bestaat uit verschillende gebouwen die elk hun eigen functie hebben. Zo is er een hotel, het Paleis van Justitie, een vestiging van de waterpolitie met eigen haven, appartementen en horecagelegenheden. Bij het ontwerp van het complex was een van de uitgangspunten een simpele vraag: “Waar in Amsterdam kan je met je plezierboot aanmeren en de stad verkennen?” IJdock-7

Er zijn ongeveer 60 ligplaatsen gemaakt waarbij je tegen een vergoeding kan aanmeren met de mogelijkheid om te overnachten. Het complex omslaat ongeveer twee voetbalvelden en het is nieuw land, gewonnen op het IJ.

ArchitectuurIJdock-10

Het mooiste van dit complex vind ik de architectuur. Bijzonder vind ik de vele zichtlijnen die gebruikt zijn, vooral aan de binnenkant. Daar val je van de ene verbazing in de andere. Vanuit elke hoek lijkt het complex anders. Wat een leuk stukje modern Amsterdam hebben ze gemaakt! Het hotel is qua omvang en materiaalgebruik prachtig vormgegeven en hetzelfde geldt voor de andere gebouwen. Ik vind het complex van binnen mooier dan van buiten. Het is speelser, minder strak en het nodigt meer uit.

Zicht op het IJIJdock-9

Het mooiste punt moet wel het zicht op het IJ zijn. Ik was helaas niet in de gelegenheid om boven in het complex foto’s te maken van het uitzicht. Maar als het zicht op de begane grond al zo mooi is, moet het boven helemaal adembenemend zijn. Je hebt zicht op het centrum, het centraal station, het EYE filmmuseum en misschien wel het belangrijkste: zicht op het water en de bedrijvigheid. Het is niet hoog en doordat de omgeving relatief laag is, komt dit gebouw mooi tot zijn recht.

BenieuwdIJdock-4

Ik ben benieuwd hoe het is als straks alle kantorenruimten in gebruik zijn. Als straks de mensen er werken en het een stuk levendiger is dan op een grauwe weekenddag. Ik ben benieuwd of de horecapunten bestaansrecht hebben en of er een aantrekkingskracht is vanuit de stad om dit project te bezoeken. Tot die tijd is dit voor mij een verborgen parel. Een complex waar je in alle rust kan rondlopen en je laten verbazen door de architectuur. Waar binnenin het complex het rustig is en je geen last hebt van hordes toeristen. Ik ben benieuwd hoe het over een aantal jaar is want dan zal ik zeker nog een keer terugkomen om te bekijken hoe het complex aanvoelt op een zonnige dag. Als het op een regenachtige grauwe weekenddag al zo’n indruk maakt, kan het niet anders dan dat het op een zonnige dag puur genieten is.

 

1 Comment

  1. Loes Beumer says

    Mooi complex, vooral het glas op de voorgrond, lijkt een Bertje op een kerk. Veel te ontdekken, veel verschillende stijlen.De brug is erg grappig, zo golvend.

Geef een reactie