Nederland, Persoonlijk
comments 7

Ingestort pand, unieke kans ’s-Hertogenbosch?

Ingestort pand Den Bosch

Soms gebeuren er dingen waar je geen vat op hebt. Als ze gebeuren kan je alleen met verbijstering het nieuws tot je nemen. Vol ongeloof. Je snapt niet hoe het had kunnen gebeuren. Zo’n  moment had ik, toen ik het nieuws hoorde dat het eeuwenoude pand op de markt in ’s-Hertogenbosch ingestort was. Een gapend gat op een markante plek overheerst de binnenstad. Gelukkig waren er geen mensen aanwezig in het pand tijdens de instorting en is er niemand gewond geraakt op de drukke zaterdagavond. Maar wat is het zonde. Het heeft een grote impact op de stad en het straatbeeld. Ik kijk liever ook vooruit. Want het is geen optie om de puinhopen te laten liggen.

Ingestort pandPearl Den Bosch

Ik ben er vandaag langs geweest. Ik had al eerder de mogelijkheid maar ik wilde het aanschouwen op het moment dat het nog licht was. Dan zie je pas hoe het er echt bij ligt. Als je de markt oploopt vanaf de Arena en je kijkt naar links dan kan je er niet omheen. De eerste reactie is ongeloof. Je beseft op dat moment niet wat voor impact het heeft op het straatbeeld. Het was een beeldbepalend pand. Ik merkte meteen dat er iets miste. Pearl Den Bosch-10

Als je dichterbij komt dan zie je de dranghekken en de puinhopen. En een hoop mensen. Kijkend, pratend en fotograferend. Wat een geluk dat er geen gewonden zijn gevallen. Je herkent verschillende delen van het pand. Helaas liggen ze allemaal door elkaar en is er van het pand weinig meer overgebleven. Gelukkig zijn de naastgelegen panden niet ingestort en is het bij dit pand gebleven. Het was een gebouw uit 1637. Het heeft de eeuwen overleefd en door onbekende redenen is het er nu niet meer. Natuurlijk gaan er geruchten rond over de oorzaken van de instorting. Tot het onderzoek is afgerond, is niemand schuldig. Pearl Den Bosch-4

Gelukkig is het werkatelier van Jeroen Bosch er nog wel. Deze zat boven de souvenirwinkel. Direct ernaast. Je moet er niet aan denken dat tijdens het Jeroen Bosch jaar deze plek ook vernietigd was. Pearl Den Bosch-7

Een geluk bij een ongeluk. Of toch niet? Beneden in de souvenirwinkel zijn ze er heilig van overtuigd dat het door de vele Mariabeelden komt.

Een gapend gatPearl Den Bosch-8

De stad is de laatste maanden hard getroffen door faillissementen en daardoor zijn enkele beeldbepalende winkels verloren geraakt. Denk hierbij aan de V&D, Perry Sport en enkele schoenenzaken. Maar nu is er dus ook een pand letterlijk ingestort net zoals laatst een gedeelte van de kelderbak op het GZG-terrein.  Ook was het ingestorte pand onderdeel van de lichttentoonstelling over Jeroen Bosch en kwam de al eerder uitgestelde Oeteldonkse Optocht er langs. Allemaal dingen die in korte tijd zijn gebeurd en waar je op een creatieve manier mee moet omgaan. Pearl Den Bosch-3

Het laat ook een deel van de veerkrachtig zien van deze mooie stad. Er wordt al nagedacht over een invulling voor de leegstaande winkels, de optocht die was verplaatst krijgt een nieuwe route en ook voor deze plek zal een mooie oplossing komen. De vraag is alleen wat wil en kan je op deze plek doen?  Zoals ik al eerder aangaf is het een mooi en markant punt. Je kan er heel veel mee doen maar ik ben van mening dat je er ook heel veel niet moet doen.

Wat nu?Pearl Den Bosch-9

Maar hoe bepaal je nu wat er op een plek komt waar iedereen wel een andere mening over heeft? Wat kan je er nu wel doen en wat niet? De plek is een hoek. Een mooie hoek. Het is een herkenningspunt en een plek waar de Grote Markt en de Hinthamstraat samenkomen. Moet er een modern pand komen te staan? Een architectonisch hoogstandje? Een toeristische trekpleister? Of moet je herbouwen? Maar als je het herbouwt, krijg je het nog zo mooi als het ooit was? Gaat het er niet gemaakt uitzien? En als je het herbouwt, zou het er dan net zoals het pand in 1637 uit moeten zien of zoals het pand net voor de instorting? Moet er weer nagedacht worden over een winkelfunctie of moet je juist deze kans aangrijpen om er bijvoorbeeld een themahuis van Jeroen Bosch neer te zetten? Een klein museum met een deurtje naar zijn oude werkatelier? Moet je niet juist niks doen met de plek. Het puin ruimen, de muren stucen en een gedenkmonument neerzetten? Een herinnering aan de instorting.

Moeilijke nootPearl Den Bosch-6

Een heleboel vragen en een heleboel ideeën. Maar een hele moeilijke noot om te kraken. Ik zou niet graag in de schoenen willen staan van de personen die hiermee aan de slag gaan. Of stiekem toch wel?  Het is een mooi project. Een uniek project. Hoe vaak komt het voor in een historische binnenstad op zo’n markante plek dat je letterlijk een schone lei hebt om mee te beginnen?  Het kan een project worden van de stad. Je merkt dat het leeft. Vreemden raakten met elkaar in gesprek. De ideeën vlogen je om de oren en ondanks het drama was er een gedeeld enthousiasme. Alsof deze tragische gebeurtenis ook een kans is om ’s-Hertogenbosch weer een beetje mooier te maken. Het betekent ook dat erover wordt nagedacht en gediscussieerd. Dat betekent dat de eerste stappen worden gezet om er iets van te maken. Pearl Den Bosch-5

Een mentaliteitseigenschap die ik kan waarderen. Het is eeuwig zonde dat het pand is verdwenen uit het straatbeeld maar het biedt gelijk ook een kans om er iets speciaals voor terug te zetten. Hoe het eruit moet komen te zien en wat er voor in de plaats moet komen, is nu nog een raadsel. Daar is het nog veel te vroeg voor. Maar dat het een unieke kans is, kan ik alleen maar beamen.

Maar hoe denk jij erover? Wat zou jij ervoor terug willen hebben en wat juist niet? En vooral waarom? Waarom zou je het herbouwen? Waarom zou je er een modern pand neerzetten? Waarom zou je er juist niks mee willen doen? Ik ben heel benieuwd! Ik ben benieuwd naar jouw mening! Wat vind jij?

7 Comments

 1. Zorg voor 2 oudgebouwde herenhuizen, zoals in Brugge of Antwerpen.
  Dan heeft Den Bosch weer een bezienswaardigheid extra, zonder dat het vloekt met het oude stadsbeeld. Dat voorstel om een glazen museum met een drakenei te bouwen is gruwelijk.
  Wel zou een gouden drakenei (ten grote van een voetbal) wellicht niet misstaan als sierbeeld op een herenhuis?

 2. Peter Haars says

  Aangezien dit gedeelte van de Markt nog behoorlijk onbedorven was, zou ik ervoor willen pleiten om de beide gevels gewoon te herbouwen. Ze waren dan wel geen toonbeeld van hoogstaande architectuur, maar wél heel karakteristiek en vertrouwd.
  Wanneer er een modern gebouw komt, wordt dit direct weer heel schreeuwerig, zie ook de andere negatieve voorbeelden aan de Markt. Moderne architecten willen nu eenmaal altijd hun stempel
  op een stadsbeeld drukken en kunnen zich zelden beheersen of zich terughoudend opstellen!
  Naar mijn mening kunnen moderne architecten zich al genoeg in de Nederlandse steden uitleven en de kwaliteit van hun producten is helaas maar al te vaak bedroevend!
  Bovendien is herbouw ook belangrijk voor het aanzicht aan de hoek van de Hinthamerstraat.

  • Niels says

   Bedankt voor uw reactie! Herbouwen is de optie die ik tot nu toe het meest voorbij heb zien komen. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Ook met uw kritiek over moderne architecten, maar ze hebben ook mooie gebouwen gemaakt die wel in het straatbeeld passen. Het is vaak een kwestie van smaak. Het klopt dat de gevels niet heel hoogstaand waren. Er zijn op de markt mooiere gevels te vinden. Maar echt lelijk waren ze ook niet. Misschien omdat ik me het niet anders kan herinneren. Ik ben benieuwd wat er uiteindelijk voor terugkomt. Ik denk wel dat het een mooi project is waar je eigenlijk weinig goed kan doen. Omdat iedereen zijn eigen idee heeft en als je al die ideeën samenbrengt er alleen een slap compromis wordt gebouwd. We zullen zien.

 3. Niels says

  Een leuke gedachten, maar bedoel je met oude stijl hoe het in de eerste jaren was of voor de instorting?

 4. gert-jan says

  ja dat zou een mooie optie zijn. Herbouwen in de oude stijl en er een Bosch museum van maken

 5. Loes Beumer says

  Ik vind het heel erg jammer dat het pand is ingestort. Ik zou graag zien dat het weer herbouwd zou worden zoals het was. Ik hou persoonlijk meer van oude gebouwen dan van nieuwbouw. Maak er dan een mooi museum van voor Jeroen Bosch.

  • Niels says

   Het is ook jammer. Het was een markant punt in de stad die er nu niet meer is. Maar is herbouwen ook niet een soort van nieuwbouw? Hoe zou je het willen terugzien? Zoals vroeger of met een moderne mix?

Geef een reactie