Europa, Fotografie, Nederland, Reizen
comments 30

Instacruise Zuid-Willemspark ‘s-Hertogenbosch

Instacruise

Afgelopen zaterdag was het zover. De Instacruise van de gemeente ‘s-Hertogenbosch ging van start en ik mocht meevaren. Een Instacruise over de Zuid-Willemsvaart. Een groep fanatieke instagrammers kreeg de gelegenheid om vanaf het water het project te bezoeken, foto’s te maken en uitleg te krijgen. Het nieuwe stadspark van ‘s-Hertogenbosch moet het worden nu de Zuid-Willemsvaart zijn vrachtfunctie heeft verloren. Maar wat willen ze er nu eigenlijk mee? Daar probeerde ik achter te komen.

Instacruise Zuid-Willemspark

De Zuid-Willemsvaart in ‘s-Hertogenbosch met zijn vele bruggen was geliefd en gehaat. Geliefd vanwege de schoonheid, de prachtige zichtpunten en de natuur die het de stad in bracht. Gehaat vanwege de vele bruggen die elk uur wel een aantal keer opengingen vanwege het varend vrachtverkeer. Dan stond je er weer te wachten en altijd leek het zo te zijn dat net voor je neus de slagbomen omlaag gingen. Dat werd verleden tijd toen het nieuwe Maximakanaal werd geopend.

De grote vrachtschepen werden uit de stad geweerd en de bruggen hoeven een stuk minder vaak open. Het verkeer kan weer doorrijden en een grote waterpartij blijft over. Met dat water willen ze nu iets gaan doen omdat het een uitgelezen kans is om er iets moois van te maken.

Bolwerk Sint-Jan

Vanwege dat project stapte ik op zaterdagmorgen in een van de twee boten bij het Bolwerk Sint-Jan. Een luxe opstartplek waar we na een korte inleiding gebruik konden maken van deze elektrische vaartuigen. Aan de stekker, dat soort boten zijn het. Milieuvriendelijk en speciaal op maat gemaakt voor de tochten die ze ermee maken. Het past allemaal net in de nauwe gangen, maar dat was ook het uitgangspunt.

Over maatwerk gesproken. Zou dit iets zeggen over de plannen? Milieuvriendelijk, maatwerk en vooruitstrevend? Ik hoop het, want het zou geen kwaad kunnen. Vol goede moed en onder een toch wel iets dreigende lucht zijn we vertrokken. Richting de Zuid-Willemsvaart. Langs alle aangemeerde schepen en natuurlijk de nieuwe groenstroken. Speciaal aangelegd om de natuur te bevorderen en zo de diversiteit qua flora en fauna te vergroten. Het werkt, want laatst was er in de Binnendieze een bever gezien en die zie je eigenlijk alleen als alles klopt. Eigenlijk één van de grootste complimenten die je kan hebben en het laat zien dat ze in deze stad goed bezig zijn met de natuur.

Citadel

Aangekomen bij de citadel krijgen we het eerste stuk te zien van het nieuwe project. Nou ja, te zien. Er is nog helemaal niks, het project is nog niet begonnen en nog niet alles ligt vast. Natuurlijk zijn er plannen maar ook plannen kunnen wijzigen. De citadel mist een punt. Al jaren. Zolang het kanaal er ligt is deze punt weg aangezien de punt voor dit kanaal is geweken. Het litteken dat daarna is achtergebleven herinnert je daaraan. In het plan is het idee opgekomen om hier iets mee te doen. Om te herbouwen of visueel iets neer te zetten. Bij dat laatste kan je denken aan een podium of tribune in de vorm van de punt. Dan kunnen hier ooit concerten gegeven worden. Op deze winderige plek. Voor alle twee is iets te zeggen. Herbouwen zou de citadel weer compleet maken, de kanaalstructuur doorbreken en zo de geschiedenis weer herstellen. Maar is het litteken niet ook een stuk geschiedenis? We kennen het eigenlijk niet beter dan dat het er is. Een podium of tribune kan leuk zijn, mist het goed wordt uitgevoerd. Daarbij moet wel gedacht worden aan de gebruiker. Wie gaat er straks gebruik van maken? Hoe vaak gaat er gebruik gemaakt van worden en is het echt een toevoeging voor deze historische stad om op zo’n markant punt dit te willen neerzetten? Ik ben er nog niet uit, maar gelukkig hoef ik ook niet die beslissing te nemen.

Hetzelfde geldt voor de overkant. Hier heb je een prachtige brug. Naast deze brug stonden ooit twee torens die zijn gesloopt voor het kanaal. Het idee is om ook hier iets mee te doen. Misschien te herbouwen maar volgens mij gaat de voorkeur uit naar iets visueels. Maar hoe het er uit moet komen te zien is niet bekend. Als je een van deze twee toren zou herstellen en de punt van de citadel zou herbouwen dan heb je wel een mooie toegangspoort voor je gebied. Zomaar een ideetje.

Bomen, tribunes en interactie

Het kanaalgedeelte in de binnenstad is trouwens ook omgeven door plannen. Het huidige kanaal wordt minder breed gemaakt. Alleen de pleziervaart kan er straks nog gebruik van maken. Geen grote schepen dus en daarom is het ook niet meer nodig om het zo breed te laten. Dat geeft wel ruime om iets met de kades te doen. Deze zijn nu zo steil dat je eigenlijk nooit bij het water kan komen. Een looppad erlangs, tribunes om te zitten en zo nog een paar ideeën passeerden de revue. Ik hoop alleen dat ze het niet te smal maken. Dat dit prachtige kanaal met zijn mooie bomen straks niet meer is dan een brede sloot. Voor mij één van de valkuilen van dit project. Het is goed om het wat smaller te maken maar niet te veel. Speels omgaan met de bomen was een tweede punt. Zo komen er straks meer bomen en wordt de bomenrij doorbroken. Ik ben nieuwsgierig naar het eindresultaat.

Het kan prachtig worden en terwijl we varen kan ik het me inbeelden maar alleen als er goed over is nagedacht. Niet dat het straks allemaal losse stukjes gaan worden. Hier iets, daar iets, o ja en daar hebben we ook nog plek; laten we daar ook nog iets zetten. Het moet een gezamenlijk geheel worden, een visie. Dan kan het werken. Het laatste punt was dat de bruggen niet meer open hoeven te gaan. Nooit meer wachten, nooit meer net te laat zijn en voor altijd gesloten. Dat kan omdat er toch geen grote schepen doorheen varen. Voor sommige mensen een uitkomst maar stiekem toch jammer want ondanks alles was het soms best een mooi gezicht om ze open te zien.

Tramkade en de Royal Welsh brug

Vanuit daar zijn we teruggevaren richting de Tramkade en de Royal Welsh brug. Een plek met een rauw randje. Een culture smeltkroes is de Tramkade geworden. Tien jaar hebben ze de tijd om er iets bijzonders van te maken en dat lukt aardig. Het ene evenement volgt het andere op en het blijft een mooie locatie.

De Royal Welsh brug blijft een mooi bouwwerk en het is indrukwekkend om er onderdoor te varen. Elke keer weer. Hier begint ook het gedeelte van het plan waar ze net zoals bij het Kanaalpark een natuurlijke zone willen creëren. Een plek waar planten kunnen groeien, dieren kunnen schuilen en de natuur haar gang kan gaan.

Het witte zand ligt er al en de eerste dieren maken er gebruik van. We zijn trouwens tijdens deze tocht veel dieren tegengekomen. Dat aantal zal in de toekomst alleen maar toenemen. Een goede ontwikkeling.

Instacruise

Na de Ertveldplas bezocht te hebben, zijn we weer teruggevaren naar het bolwerk. Een ganzenfamilie zat op ons te wachten. Een onverwacht maar toch fotogenieke welkomstmoment. Een toepasselijk einde in een omgeving zoals het Zuid-Willemspark er mogelijk ooit uit zou kunnen gaan zien. Een plek vol beleving. Waar natuur, dieren en mensen samenkomen. Het totale project hebben we niet bezocht maar we hebben een goede indruk gekregen hoe het project eruit zou kunnen zien. Nu is het afwachten tot de dag dat het officieel wordt geopend. Dan kunnen we kijken of ze de hoge verwachtingen hebben waargemaakt. Maar als ik kijk naar onze opstapplek heb ik er alle vertrouwen in dat dat goed gaat komen. Bedankt voor de leuke Instacruise en ik kan niet wachten om nog een keer deze route te varen als alles klaar is.

30 Comments

 1. Ik kende de begrippen InstaCruise en InstaWalk helemaal niet, maar wat een leuk initiatief. Den Bosch is ook wel een hele leuke stad..zoals het culturele centrum in de oude verkade fabriek bijvoorbeeld. Vorig jaar naar Harry Jekkers geweest. Zit ik daar als Hagenees naar een andere Hagenees te kijken in Den Bosch…voelde toch een beetje apart.

  • Niels says

   Het is inderdaad een leuke stad en de Tramkade is zeker gaaf. Ik denk dat je die bedoelde, hij ligt achter de verkadefabriek aan het water? Of was je daadwerkelijk in de verkadefabriek geweest? Dat is ook een mooie plek geworden.

 2. Wat een bijzondere manier om een stad te ontdekken. Zeker ook leuk omdat je met deze instacruise stilstaat bij mooie/fotogenieke plekken.

  • Niels says

   Het bootje probeerde heel stil te liggen, maar het blijft water, haha. Maar zonder gekheid, het was een hele mooie tocht en we konden zelf bepalen waar de boot stillag enz. Dus dat was zeker gaaf.

 3. Jannemiek says

  Mooie en leuke blog Niels, dankjewel!

  groet,
  Jannemiek

  • Niels says

   Bedankt voor de uitnodiging Jannemiek! Het was een hele leuke dag en ik heb de stad weer op een andere manier leren kennen.

 4. Jenny - ikreis.net says

  Ik heb vorig jaar een boottocht door het water van den Bosch gemaakt met mijn werk. Dat was zo ontzettend leuk!

  Zo’n InstaCruise lijkt me nóg leuker, omdat er dan ook echt wordt stilgestaan bij fotogenieke plekjes.

  • Niels says

   Niet alleen dat, je kan ook de boot precies zo krijgen als je wilt. We hadden die vrijheid, ook om de route gedeeltelijk te bepalen. Dat was leuk.

 5. Wat een originele manier om Den Bosch te ontdekken. Zo zie je gelijk de stad van de andere kant met mooie uitleg! Zelf wilde ik deze stad al een aantal jaar beter bezoeken maar komt het er niet van. Toch maar is een dagje plannen.

  • Niels says

   Gewoon een keertje de tijd nemen want het is zeker de moeite waard 🙂 Het is een hele veelzijdige stad waar altijd wel iets te doen is.

  • Niels says

   Het is een mooie stad en altijd leuk om te bezoeken. Dit is inderdaad weer een ander perspectief om de stad te zien en dat is zeker tof.

 6. Wat leuk zo’n Instacruise! Kan iedereen daar gewoon meedoen of moet je daar voor uitgenodigd worden? Door ‘mijn’ stad loopt de Zuid-Willemsvaart ook en sinds een aantal jaar varen er geen boten meer door. Ideaal voor als je op tijd op je werk wilt komen maar jammer voor als je te laat op school bent. Geen excuses meer 🙂

  • Niels says

   Het is fijn dat de bruggen niet meer opengaan als je naar werk moet, want dat was altijd een crime. Voor sommige instawalks wordt je uitgenodigd maar vaak zijn er ook berichten op sociale media waardoor je je kan opgeven. Wel altijd leuk om met een stel gelijkgestemden door een stad te lopen.

 7. Bijzonder en leuk! Wij hebben ook een kanaal met bruggen en inderdaad het lijkt altijd net of de brug altijd net voor je neus open gaat. Brug open motoren uit is daarom voor mij een bekend bordje. Benieuwd trouwens wat ze er van gaan maken, klinkt allemaal nog behoorlijk vaag ?

  • Niels says

   haha, dan delen we die gedachten. Het staat nog niet allemaal in steen en ik ben benieuwd naar de uitwerking. Tot die tijd zijn het vooral plannen en plannen kunnen altijd wijzigen, dus het is nog even afwachten.

 8. Zoiets lijkt mij eigenlijk ook wel eens leuk om te doen! Volgens mij bekijk je een plek dan op een heel andere manier. Mooie foto’s weer hoor, heel tof!

  • Niels says

   Dat doe je ook, je bekijkt het dan vanuit een ander perspectief en dat is leuk om te doen. Weer eens wat anders, je hoeft ook niet te lopen. Alleen maar in een boot zitten en foto’s te maken. Ook weer iets leuks 🙂

  • Niels says

   Bedankt! Ik had het ook nog niet vaak voorbij zien komen maar het was leuk om aan deel te nemen.

 9. Wat grappig dat je met een Instacruise mee bent geweest, en dan ook nog eens in het fijne Den Bosch! Heb je ook nog meer plekken in de stad bezocht? 😉

 10. Gaaf! Ik wist niet dat er naast Instawalks ook Instacruises bestonden. Super gaaf dat je mee mocht en de foto’s zijn weer prachtig. Waar kun je dit soort dingen vinden? Ik zou ook graag eens meegaan met een wandeling of boottocht 🙂

  • Niels says

   Dat wist ik ook niet, tot ik de uitnodiging binnen kreeg. Ze hadden het afgelopen winter ook al een keer gedaan alleen toen kon ik niet omdat ik in Valencia zat. Omdat het toen zo koud was hebben ze het afgelopen zaterdag nogmaals georganiseerd. Toen kon ik gelukkig wel. Dus je wilt ook eens mee op een wandeling of boottocht? Is het dan misschien een leuk idee als ik eens een wandeling uitzet en een aantal mensen uitnodig om deze leuke stad te verkennen met wat insider informatie? Want dan moeten we eens een datum prikken en zal ik een leuke wandeling verzinnen 🙂

    • Niels says

     Dan moet ik binnenkort toch eens een route gaan uitstippelen. Dat gaat nog best moeilijk worden want er is best veel te zien. En een datum prikken natuurlijk.

 11. Wat een bijzondere cruise en wat leuk dat je mee mocht varen! Mooie foto’s van een unieke tocht! En fijn dat het een electrisch vaartuig was, dat is wel zo rustig (en goed voor het mileu natuurlijk 😉 )

  • Niels says

   Ja, echt rustig. Je hoort hem bijna niet, waardoor alle dieren ook niet wegvliegen, zwemmen etc. Ook weer een voordeel van het elektrisch varen. Dat was voor mij ook een leuke ontdekking dat ze tegenwoordig al zo ver zijn in de techniek dat ze dit soort vaartuigen konden maken.

Geef een reactie