Foto van de Week
comments 12

Foto van de Week #86: Bolwerk Sint-Jan en Instacruise

Instacruise

Ik laat in de rubriek “Foto van de Week” een foto zien die deze week voor mij bijzonder is geweest. Dat kan gaan om het moment, het gebouw, de architectuur of honderd en één andere redenen. Elke foto heeft zijn verhaal en deze week is de keus gevallen op een foto gemaakt in ´s-Hertogenbosch en gaat over het Bolwerk Sint-Jan en een Instacruise.

Twee jaar geleden werd deze foto genomen. Zoveel tijd is er voorbij gegaan sinds ik een blog schreef over het Bolwerk Sint-Jan. Het gebouw links op de foto. Toen was het nog niet helemaal af. Tegenwoordig is het bruisend. Niet alleen zit er een fijn restaurant in waar je lekker kan lunchen, ook kun je hier je kaartjes kopen voor een rondvaart. Het dakpark dat er boven ligt wordt nog steeds veel gebruikt. Ook wij zijn er af en toe te vinden. Het is een heel gaaf gebouw geworden en als je in de buurt bent dan kan ik je zeker aanraden om er naartoe te gaan. De oude vestingsmuur is nog te zien. Dat in combinatie met de moderne uitstraling en het historisch besef maken het voor mij een gaaf gebouw. Het is ook de plek waar ik zaterdag naartoe ga. Ik ben uitgenodigd door de gemeente ‘s-Hertogenbosch om op Instacruise te gaan. Weer eens wat anders. Dit keer niet vrij rondlopen terwijl je overal foto’s van mag maken. Nee, dit keer in een bootje varen met opstapplaats het Bolwerk Sint-Jan. Maar waarom nu? Het Zuid-Willemsvaartpark. Daar komt het op neer. Sinds het nieuwe Maximakanaal geopend is en de nieuwe sluizen zijn geplaatst is de Zuid-Willemsvaart niet meer toegankelijk voor het vrachtverkeer. Een unieke kans om er iets anders mee te doen. Het is toch een mooie rechte strook water die je totaal anders kan insteken. Dat hebben ze in Valencia ook gedaan. De rivier eruitgehaald en er een mooi groen park van gemaakt. Je ziet het op meer plekken trouwens. Dat ze deze kans aanpakken om een park aan te leggen en zo de leefbaarheid van de stad vergroten.

In ‘s-Hertogenbosch gaan ze niet het water weghalen. Maar toch willen ze er een park van maken. Hoe ze dat gaan invullen krijg ik zaterdag te horen. Ik ben heel benieuwd want het kan zo’n leuk project worden waar ze in ‘s-Hertogenbosch meerdere van hebben. Het Bolwerk Sint-Jan is er daar eentje van, maar wat dacht je van de Paleisbrug? Ook al zo’n project waarbij ze groen en nieuwbouw gecombineerd hebben. Meerdere functies in één. Dat verwacht ik ook een beetje bij het nieuwe park. Dat ze verschillende functies samen laten komen. Dat het draait om de rust, de natuur en de beleving. Nogmaals, hoe ze het gaan doen weet ik niet. Maar ik mag al wel in een bootje een rondje gaan varen en er uitleg over krijgen. Dat is gaaf en ik ben benieuwd wat de plannen zijn. Daar hou ik jullie natuurlijk ook van op de hoogte. Maar terugkomend op de foto van de week. Twee jaar geleden maakte ik deze foto. Ondertussen is het dus helemaal af en zaterdag ga ik nog een keer deze foto maken. Kijken of er veel is veranderd, of het plaatje nu compleet is en vooral even genieten. Genieten van de prachtige plek die daar is gecreëerd, in de wetenschap dat ik iets ga zien wat mogelijk ook zo mooi gaat worden. Dat duurt nog enkele jaren voordat het klaar is. Maar de tijd vliegt. Daar is deze foto het bewijs van. Want ik had werkelijk geen idee dat het alweer twee jaar geleden was dat ik hem genomen had.

12 Comments

 1. Vind je foto’s altijd een hele fijne bewerking hebben. Lijkt veel weg te hebben van HDR. Leuk om deze stad zo in the picture te zetten.

  • Niels says

   Bedankt voor het compliment! Leuk om te horen dat je het zo kan waarderen.

  • Niels says

   Brabant is altijd leuk 😉 Zeg ik als objectieve Brabander natuurlijk en ook over Den Bosch heb je gelijk. Het is een hele fijne stad, ook om in te wonen 😉

 2. Ik had nog nooit gehoord van een instacruise. Wat leuk! Mooie foto ook. Den Bosch blijft een mooie en fijne stad.

  • Niels says

   Dat is het zeker. Het is ook een hele fijne stad om in te wonen. Er is altijd wel iets te doen en anders heb je een mooi historisch centrum waar je alles kunt vinden.

 3. Sanne says

  Mooie foto. Den Bosch is een mooie en fijne stad. Super leuk initiatief, die insta cruise.

  • Niels says

   Die gedachten deel ik. Het was een hele leuke instacruise geworden. We hebben het project op een unieke manier leren kennen en het is altijd fijn om in deze stad in een boot te zitten en vanuit een ander perspectief de stad te bekijken.

 4. Jenny - ikreis.net says

  Het concept instawalk ken ik, maar een instacruise is helemaal nieuw voor me. Leuk dat je mee mocht, als liefhebber van fotografie én van architectuur.

  • Niels says

   Het was voor mij ook redelijk nieuw. Ze hadden het een keer eerder gedaan toen in in Valencia was. Toen kon ik helaas niet mee en ze besloten toen dat ze het ook eens wilden doen met warm weer. Het vroor toen en sneeuwde. Dat was afgelopen zaterdag en die was heel gaaf om mee te maken.

  • Niels says

   Bedankt! Het zijn mooie foto’s die je gemaakt hebt van de stad.

Geef een reactie