Persoonlijk
comments 46

Instawalk ‘s-Hertogenbosch, fietsend de stad ontdekken

Instawalk 's-Hertogenbosch

Op sociale media zag ik een oproep voorbij komen om mee te doen aan een Instawalk in ‘s-Hertogenbosch. Dit keer werd het niet georganiseerd door de gemeente maar door Bezoek Den Bosch en Instadenbosch. Natuurlijk heb ik me meteen opgegeven en een paar dagen later kreeg ik het verlossende bericht dat ik mee mocht met de Instawalk ‘s-Hertogenbosch. Het werd wel gewaardeerd om je eigen fiets mee te nemen. Dus weer iets voor de eerste keer gedaan. Waar ik aan het begin van de week een Instacruise had met de boot, werd dit een Instawalk met de fiets.

Instawalk ‘s-Hertogenbosch

Bij het VVV-kantoor verzamelden we. De roze zaterdag was ook deze zondag aan de gang. Blijkbaar een meerdaags evenement. Ik had al wat voorbij zien komen maar de regenboogvlaggen en roze ballonnen waren rijkelijk aanwezig. Hetzelfde geldt ook voor de muziek. De inleiding die we zouden krijgen werd uitgesteld. Toch kregen we nog enkele mooie anekdotes te horen van onze gids over het pand. Het is het oudste bakstenen gebouw van Nederland. Dat ze dat in Deventer ook claimen vergeten we voor het gemak maar even want het blijft een prachtig mooi oud gebouw waar het VVV-kantoor is gehuisvest. Het lijkt me een fijne plek om in te werken en meteen een goed uitgangsbord.

Het stadhuis werd onze tweede stop. Hier stond de muziek iets minder hard zodat we hier een inleiding kregen over het verloop van de middag. Het ging over wat we gingen doen en vooral gingen zien. Zelf vind ik het heel knap om ‘s-Hertogenbosch in drie uur te laten zien. Simpelweg omdat er zoveel te vertellen is dat drie uur de lading nooit zal dekken. Deze mooie stad waarin ik woon heeft nu eenmaal een rijke geschiedenis en mooie moderne ontwikkelingen. Een voorbeeld van die geschiedenis is het stadhuis. Het is door de Hollanders gebouwd en past totaal niet bij de omgeving. Juist daarom is het een bijzonder gebouw, ook van binnen is het imposant. We zijn helaas buiten gebleven en weer verder gefietst naar het Bolwerk Sint-Jan.

Bolwerk Sint-Jan

Een plek die ik maar al te goed ken. Een plek waar ik al meerdere blogs over heb geschreven. Hier werden we de eerste keer losgelaten om te fotograferen. De volgende stop was op de brug voor de nieuwe universiteit of zoals het voluit heet; de Jheronimus Academy of Data Science. Op deze brug heb je een prachtig zicht op de Dommel, de vestingwerken en de ecologische zone die het is geworden.

Een mooi punt om even bij stil te staan. De universiteit zit trouwens in het prachtige oude Mariënburg en is helemaal gerenoveerd. De reden waarom ‘s-Hertogenbosch nooit een universiteit heeft gehad, zo vertelde onze gids, was omdat er geen ruimte was. ‘s-Hertogenbosch was vol, druk en het had een ruimtegebrek binnen de stadsmuren. Alles aan de ander kant van het water bestond toen niet. Ook trouwens meteen de reden waarom bij de Binnendieze de huizen over het water zijn gebouwd. Het komt namelijk door ruimtegebrek.

Paleiskwartier 

We fietsten verder naar de Paleisbrug, de brug die het centrum en het Paleiskwartier op een mooie manier verbinden. Sinds de laatste keer dat ik erover heb geblogd is er wel iets veranderd. Het is groener, voller, levendiger. En ook het zicht is weer veranderd en zal de komende jaren nog verder veranderen.

Er komt een nieuwe bioscoop bij en je ziet dat de Willemspoort en Mijn Paleis al in een vergevorderd stadium. Hele interessante projecten die het geheel wat meer kleur geven. Het is mooi om te zien dat een voormalige tippelzone omgevormd is naar een plek waar moderne architectuur is gesitueerd met soms een verwijzing naar het verleden. Daarover gesproken. Het oude gebouw waar vroeger de versmarkt Van Heinde in zat heeft ook een paar andere ondernemers aangetrokken en eentje daarvan is een stadsbrouwerij en tevens onze volgende stop.

In dit prachtige oude gebouw kan je genieten van verschillende biertjes terwijl boven het bier wordt gebrouwen. Een mooi gezicht. Boven staat ook een tafel, bij een lange kast vol bier geschiedenis met het mooiste uitzicht van het gebouw.

Het is een hele fijne ruimte. Nog leuker is het enthousiasme van de eigenaar als hij over het ontstaan van Jongens van de Wit vertelt en het duurzame karakter van de zaak.

Armada en Royal Welsh Brug

Na deze borrel zijn we weer op de fiets gesprongen om bij de Armada te stoppen. Het zicht op het dak van de parkeergarage is nog steeds mooi om even bij stil te staan. De bebouwing in de vorm van de zilvervloot omlijst het water. Omdat het maar 20 cm diep is, blijft het perfect om op te schaatsen in de winter. Vandaag was het spiegelglad en er zwommen, volgens sommige het hoogtepunt van de Instawalk en niet die van mij, twee moedereenden met jonge eendjes.

Een mooi gezicht maar de omgeving is net zo mooi. Omdat de tijd in ons nadeel begon te werken, werd de route ingekort. Via het station zijn we naar de Royal Welsh Brug gereden om er daarna onderdoor te fietsen.

Waar ik er de vorige keer onderdoor vaarde en de namen niet kon zien, kreeg ik die gelegenheid nu wel. 

Wat een indrukwekkend bouwwerk blijft het toch. Elke keer als ik er naar kijk besef ik dat weer en als je de geschiedenis erbij pakt is het alleen maar indrukwekkender.

Tramkade en Kings of Colors

Via de brug zijn we naar de Tramkade gereden. De Willem II Fabriek en de Verkadefabriek zijn we gepasseerd. De silo’s van de oude De Heus Fabriek zijn door Kings of Colors prachtig voorzien van streetart. Dit was voor mij de eerste keer dat ik ze van dichtbij kon zien. Het hek staat vaak open en je kan zo het terrein oplopen maar het was er nog niet eerder van gekomen.

Dit stuk huisvest verschillende ondernemingen. Ze hebben tien jaar de tijd gekregen om er iets moois van te maken. Sociale projecten, evenementen en straks ook een stadsbrouwerij maken het een levendig geheel en ik ben benieuwd wat er nog allemaal komt. Het is een prachtige locatie en je kan je er als fotograaf ook helemaal uitleven.

Streetart en borrel

Streetart kom je steeds vaker tegen in steden waaronder ook in ‘s-Hertogenbosch. Een straat waar al jaren graffiti wordt gespoten kwamen we ook voorbij onderweg terug naar de stad. Het is steeds meer geaccepteerd en krijgt ook steeds meer ruimte. Dat is leuk om te zien, zeker in mijn eigen stad. Daarna zijn we naar de Zuid-Willemsvaart gefietst. Hier kregen we ook nog een korte uitleg over het project Zuid-Willemspark. Hetzelfde geldt voor het GZG-terrein. Een ander mooi project. We vervolgden onze route om uiteindelijk de fietsten te stallen bij het VVV-kantoor. Dat was nog niet het einde, nu begon de Instawalk te voet.

Om de Sint-Jan heen en uiteindelijk zijn we gaan borrelen bij LUX. Een mooie afsluiting met heerlijke hapjes. Het was een topdag. Ik ben benieuwd naar de volgende keer en hoop dat ik weer mee mag. Er is nog zoveel te zien en te vertellen in deze mooie stad dat een keer niet genoeg zal zijn.

Deze eerste Instawalk van Bezoek Den Bosch en Instadenbosch was voor mij zeer geslaagd. Niet omdat ik veel nieuwe dingen heb gezien maar omdat ik mijn passie voor deze stad met andere mocht delen. Het is een hele gave stad met een rijke geschiedenis. We hebben er een klein deel van mogen ervaren met enkele moderne twisten en het smaakt absoluut naar meer. Bedankt dat ik mee mocht en wie weet tot de volgende Instawalk ‘s-Hertogenbosch.

46 Comments

 1. Wat een leuk verhaal en mooie foto’s! Ik heb nog nooit van InstaWalks gehoord, maar zo te zien is het leuk 🙂 Zéker in Den Bosch, want dat is echt een toffe stad!

  • Niels says

   Leuk om te horen dat je deze stad zo leuk vindt! Misschien hebben ze het in Colombia ook? Het is leuk om aan deel te nemen. Je hebt een groep gelijk gestemden die samen hun passie voor fotograferen uitvoeren. Altijd leuk 😉

 2. Wist niet dat er ook Instawalks zijn in Nederland. Heb er wel van gehoord in het buitenland trouwens. Vind Den Bosch een leuke stad, mijn voormalige zwager en schoonzus woonden er dus kwam er zo af en toe wel eens 🙂

  • Niels says

   Ze komen steeds vaker voor, je moet alleen er op tijd bij zijn. Het is een leuke manier om een stad beter te leren kennen en plekken te zien die je anders voorbij zou lopen.

 3. Al vaker van een instawalk gehoord maar nog niet aan deelgenomen. Lijkt mij offcorse wel een keer leuk. Den Bosch kom ik regelmatig en dan vooral om de bekende Bossenbollen te halen.

  Wil binnenkort ook nog is de Street art van Den Bosch gaan bewonderen.

  • Niels says

   Als je nog tips zoek dan hoor ik het graag. Er is veel streetart te vinden in ‘s-Hertogenbosch en de meeste daarvan zijn echt prachtig. Leuk dat je vaker in de stad komt, hopelijk voor meer dan alleen de Bossche bollen, haha

 4. Ik heb (nog steeds) geen InstaWalk gedaan, maar het lijkt me een erg leuke manier om een stad te ontdekken. Mooie foto’s heb je gemaakt Niels!

  • Niels says

   Wie weet dat je de volgende keer mee gaat? Ik ben zelf ook aan het brainstormen om er eens eentje te organiseren. Gewoon omdat het kan en het een leuke manier is om meer te weten te komen over de stad.

 5. Marcel | yourtravelguideonline says

  Ik kom regelmatig in Den Bosch, heerlijk stad. Het Paleiskwartier vind ik een plek met mooie architectuur. Het fenomeen Instawalk kende ik nog niet. Lijkt me erg leuk om aan deel te nemen.

  • Niels says

   Klopt, het is een mooie plek als je van architectuur houd, maar er komt nog meer bij. Ze zijn nog niet helemaal uitgebouwd. Leuk dat je op deze manier kennis hebt gemaakt met een Instawalk. Misschien leuk om de volgende keer ook mee te lopen?

  • Niels says

   Het was een leuke Instawalk. Helaas niet het hele programma kunnen afmaken maar hetgeen we gezien hebben was meer dan de moeite waard. Het blijft een mooie stad.

 6. Den Bosch is een heerlijke stad, vooral de Bossche bollen. Ik ben er al een tijdje geleden geweest, het is tijd dat ik weer eens ga. Mooie foto’s heb je weer Niels! 🙂

  • Niels says

   De Bossche bollen zijn natuurlijk heerlijk. Ik moet zeggen dat ondanks dat ik in ‘s-Hertogenbosch woon, niet maandelijks ze eet. Maar er zijn meerdere lekkernijen uit de stad. Zoals de Bossche koek etc, Je moet eens het VVV-kantoor binnen lopen, daar liggen nog meer streekproducten.

 7. Ik vind Den Bosch een heerlijke stad en woonde er een paar maanden vlakbij (Engelen) en dan fietsten we graag even de stad in. Of ik spreek af met vriendinnen die wat verder wonen, altijd leuk. Ik herken veel van de plekjes die jullie bezochten. Het Paleiskwartier vind ik steeds mooier en laatst bezocht ik met Anita de Tramkade en meer op een Street Art wandeling, super!

  • Niels says

   Ik had je blog voorbij zien komen over de streetart, die waren heel inspirerend en natuurlijk leuk om een blog over ‘s-Hertogenbsoch tegen te komen. Altijd leuk als iemand deze stad ook mooi vindt.

  • Niels says

   Ik heb het geluk dat ik er in woon, dus ik bezoek deze mooie stad ook geregeld 😉 Bedankt voor je compliment!

 8. Wat een leuke wandeling! Ik ben ook dol op Street Art en Den Bosch is ook zo’n leuke stad.

  • Niels says

   Het is een hele leuke stad en gelukkig wordt er ook veel georganiseerd, net zoals deze instawalk. Het is leuk om te zien dat er in de stad verschillende partijen zijn die dingen organiseren en lekker actief zijn.

 9. Jenny - ikreis.net says

  Wat een leuke wandeling weer! Vooral die tramkade ziet er leuk uit. Ik ben dol op street art.

  • Niels says

   Street art is een van de passies die we delen. Ik denk dat jij in ‘s-Hertogenbosch ook je hart kan ophalen 😉

  • Niels says

   Misschien de volgende keer? Ik ben benieuwd hoe je het zou vinden.

 10. Haha, mooie zin: de roze zaterdag was ook deze zondag aan de gang. 🙂 Ziet eruit alsof je een mooie dag hebt gehad, met prachtige foto’s als resultaat. Wat ben jij actief met foto-uitstapjes in eigen land trouwens, goed hoor!!

  • Niels says

   Ja, er wordt veel georganiseerd en ik probeer de leukste mee te pakken. Zeker als het in mijn eigen stad is. Dat is altijd leuk om te doen want het is een hele mooie stad.

 11. Ik ben nog niet vaak in Den Nascholing geweest dus nog genoeg te ontdekken. Waar kondigen ze de instawalks aan? Misschien kan ik een keer mee ?

  • Niels says

   Meestal via sociale media maar niet altijd, soms wordt je persoonlijk uitgenodigd 🙂

 12. Tof! In mijn stad Breda worden ook regelmatig Instawalks georganiseerd. Tot nu echter steeds op momenten dat ik er niet aan deel kon nemen. Boehoe

  • Niels says

   Breda is ook een toffe stad. Een aantal jaar gewoon. Misschien dat ik me daar ook eens aanmeld want ook die stad is zeker de moeite waard om te bezoeken.

 13. Kees Timmermans says

  Mooi dat je met zoveel passie en respect kunt genieten van de verschillende culturen en bouwstijlen uit welke tijdzone dan ook. En bovenal zeer trots op je eigen stad bent.
  Chapeau
  Wij gaan zeker nog een keer met onze fietsie een tocht maken langs al dat moois

  • Niels says

   Leuk om te horen Kees. Ik ben benieuwd welke route je gaat rijden. Mocht je tips nodig hebben dan hoor ik het graag 😉

 14. Sanne says

  Den Bosch is echt een te gekke stad! Wat leuk dat je zoveel insta walk en cruises doet!

  • Niels says

   Klopt! Er zijn meerdere partijen die ze organiseren en ze zijn heel actief met sociale media enz. Leuk bezig dus 😉

 15. Loes Beumer says

  Met zo’n instawalk krijg je een mooie overzicht van een stad te zien. Ziet er zeer
  uitnodigend uit en hele mooie streetart.

  • Niels says

   `s-Hertogenbosch heeft hele mooie streetart. Daar heb je helemaal gelijk in. Dit is maar een gedeelte dat ik liet zien, misschien binnenkort wat meer.

 16. Wat leuk, zo’n Instawalk. Een mooie manier om een stad beter te leren kennen. En leuk om dit zo in een blog terug te zien. Ik ben nog nooit in ‘s-Hertogenbosch geweest :$

  • Niels says

   Dan raad ik je aan om eens langs te komen. Het is een hele leuke stad.

 17. Wat een leuk idee! Lijkt mij ook leuk ergens een keer zo’n walk te doen. Zo zie je een stad toch net weer anders 🙂

  • Niels says

   Klopt, het is een leuke manier om een stad te ontdekken en met een groepje gelijkgestemde over fotografie te praten.

 18. Leuk inderdaad zo’n instawalk. Ik zie het idd wel eens vaker voorbij komen, ook in Rotterdam een tijdje terug. En in Den Haag, maar dat was een bepaald soort bloggers (meer interieur en design).
  In Den Bosch kom ik zelden. Ik heb er wel ooit Oud & Nieuw gevierd. In de Orangerie. Mooie locatie!

  • Niels says

   Alweer een tijdje geleden dat ik daar ben binnengestapt maar inderdaad een fijne locatie! Instawalks kunnen overal gehouden worden, dat is het leuke ervan en elke keer weer met een andere insteek. Daarom zijn ze ook zo gaaf, je leer elke keer weer nieuwe dingen kennen.

 19. Elke keer weer wil ik meedoen aan een Instawalk, maar komt het er niet van. Jij bewijst maar weer dat je op de leukste plekjes komt. Cool hoor!

  • Niels says

   Gewoon volhouden en een keertje meegaan. Het is altijd een hele leuke manier om een stad beter te leren kennen.

 20. Leuk! Zo ken ik Den Bosch nog niet. Ik kom ergeregeld en volgende keer ga ik zeker opzoek naar streetart! En uiteraard Bosche bollen mee naar huis!

  • Niels says

   Bossche bollen zijn inderdaad lekker om mee te nemen. Je kan er ook heerlijk lunchen trouwens bij de Groot. Ze hebben nu ook een bovenverdieping. Streetart hebben we steeds meer in Den Bosch. Dat komt door Kings of Colors. Die krijgen de ruimte en maken ware kunstwerken.

Geef een reactie