Israël, Midden Oosten, Reizen
comments 12

Terug in de tijd, een zonsondergang in Jaffa

Jaffa

Het zou zomaar een plaatje kunnen zijn uit de geschiedenisboeken; oude, zandkleurige huisjes, wuivende palmbomen, een brede boulevard en een aangrenzende haven. Ik heb het over Jaffa of Yavo; één van de oudste havensteden ter wereld. Niemand weet precies wanneer het stadje is ontstaan maar het gaat vele eeuwen terug. Zie je het al voor je? Egyptenaren die hier na een vaartocht over de Nijl en de zee aanmeerden om handel te drijven. Of bloederige gevechten door ridders die bezig waren met een kruistocht omdat Israël toch het beloofde land was. Ook zou Alexander de Grote hier ooit voet aan wal hebben gezet, op weg naar zijn volgende veldslag en verovering.

In februari 2017 – vele eeuwen later dus – bezochten wij het schilderachtige Jaffa. Ik werd er ook opnieuw aan herinnerd hoe modern het is. Want ik werd nog nét niet omver gereden door een gehaaste auto op de rotonde toen ik wilde oversteken om de Torenklok van Jaffa te bewonderen. Echt opletten deden we allebei niet meer, we hadden net een lange vlucht achter de rug en waren nu op zoek naar eten. Eten, dat was het enige dat telde. Ook uit eigen bescherming, Niels kan best ‘hangry’ oftewel chagrijnig worden bij een gebrek aan eten. Toch zou het nog even duren voordat we konden kennismaken met de Israëlische cuisine.

De eerste ontmoeting

Voor sluitingstijd konden we nog net het bezoekerscentrum van Jaffa binnenglippen. Hier vertelde een medewerkster enthousiast over Tel Aviv en Jeruzalem. Maar haar ogen begonnen pas echt te glimmen bij verhalen over Jaffa en de kunstgalerijen, boetiekjes en restaurantjes die we niet mochten missen. Ook vertelde ze dat Israëlische mensen vrij direct en nieuwsgierig kunnen zijn. Hierbij worden vragen over de herkomst van je ouders, je persoonlijke verhaal en achtergrond niet geweerd. Wat mij nog het meeste is bijgebleven is de passie en trots waarmee ze over Israël als toeristenbestemming sprak.

Eenmaal buiten werd ik ongeduldig. Ik wilde vanaf Jaffa de zon zien ondergaan. We slingerden speels langs de boulevard en luisterden naar de klotsende golven tegen de stenen aan. De lucht was getint in de warme kleuren van een zonsondergang, van zacht geel tot licht oranje. In de verte schommelde een vissersboot vlakbij de haven, klaar om de vangst van die dag binnen te slepen. Jaffa was in het donker gehuld, een mooi contrast ten opzichte van de kleurenexplosie van de beginnende zonsondergang.

Oud centrum met moderne knipoog

Vervolgens toen we Jaffa binnenliepen, zagen we niet alleen oudheid en historie zoals je zou verwachten. Getekend op de muren was deze moderne street art van vogels. Ik werd enthousiast toen ik er later achter kwam dat het een kunstwerkje is van de in Tel Aviv geboren straatkunstenaar DeDe. Ook in Tel Aviv zouden wij later nog enkele van zijn creaties gaan aanschouwen. O ja, we kwamen ook onwijs veel schooiende straatkatten in Jaffa die op zoek waren naar hun volgende maaltijd.

We ontdekten dat de oude stad net een doolhof is van smalle steegjes, nauwe trappetjes en kleine straatjes. Trappetje op, trappetje af. Dwalen tussen de winkels en verdwalen in alle mogelijke richtingen. Achter elke hoek is er wel iets nieuws te vinden. Door de geschiedenis heen heeft Jaffa veel te voortduren gehad. Oorlogen en conflicten. Tegenwoordig is de oude havenstad weer aan een aantrekkelijke plek voor zowel inwoners en toeristen.

Al slenterend loop je tegen de verschillende boetiekjes, kunstgaleries,  studio’s en designershops aan. We keken onze ogen uit. Het was best lastig om niet elk winkeltje in te duiken want ik kan er niet genoeg van krijgen. Daarom was het ook zo jammer dat we hier zo laat waren. Uren kan ik hier kunnen rondstruinen.

Het uitzicht en de zonsondergang

En mijn favoriete onderdeel van Jaffa? Absoluut het uitzichtpunt! Het was even klimmen en klauteren om er te komen. Je wandelt door een park heen. Het uitzichtpunt is te vinden bij de HaPisga Garden. Vanuit dit punt zie je het beste van twee werelden: het hypermoderne Tel Aviv met zijn ruige kustlijn en hoge gebouwen en het oude Jaffa met zicht op de kleurrijke St. Peterskerk, de Torenklok en de haven. 

Af en toe zag ik hoe Niels aan verschillende knopjes draaide en experimenteerde met zijn nieuwe camera. Daarna hoorde ik vaak; klik, klik, klik

Uiteindelijk zijn we hier nog langer gebleven en hebben we genoten van het gezelschap en de zonsondergang. Samen met de dagjesmensen die op bankjes zaten en in de weer waren met hun selfiesticks. Maar ook samen met de hardlopers die hier op adem kwamen en de vele toeristen die – net als wij – niet konden stoppen met het maken van foto’s.

Vele momenten later kleurde de lucht langzaam oranje en wierp de zakkende zon een schaduw over het oude dorpje. Hier zagen we hoe de zon langzaam leek te verdwijnen in de zee en hoe stilletjes de avond viel.  Een bijzondere afsluiting van een mooie dag. En, een fijne eerste ontmoeting met Israël.

 

 

 

 

12 Comments

 1. Wat een mooie stad. De combo van het oude deel van de stad en een beetje strand spreekt me absoluut aan.

 2. Wat een prachtige cover foto! Maar ook alle andere foto’s geven een goede indruk van deze plek. Zo mooi om te zien hoe de geschiedenis wordt bewaard hier. Ik zou ook uren kunnen struinen door de oude stad. Iets waar ik altijd blij van word 🙂

  • Bedankt, het was echt een supermooi plaatje van twee palmbomen bij de ondergaande zon. Het was even wegdromen. In het stadje lijkt de tijd echt even stil te staan.

  • Heel fijn dat jij er ook bent geweest want Jaffa is echt een bijzonder plekje. Hoe warm is het in Colombia in februari? In Nederland dompelde het rond het vriespunt en dan is rond de 20 graden lekker. En zon, zee en warmte 🙂

  • Bedankt Pim en Narelle 😉 Leuke complimenten. Dit was ook de eerste keer met onze nieuwe camera op pad. De rest volgt, we zitten nog vol met verhalen.

 3. Loes Beumer says

  Mooie foto’s van vooral Jaffa, je waant je terug in het verleden als je de nauwe
  straatjes ziet,zo sereen.

  • Ja, sereen en idylisch; het is echt alsof je duizenden jaren teruggaat in de tijd. Heel bijzonder. En ook een contrast met het moderne Tel Aviv wat er tegenaan geplakt is.

Geef een reactie