Nederland, Uittip
comments 10

Kampina, vennen, heide en prachtige natuur

Kampina

Niet al te lang geleden zijn we op een mooie zonnige dag naar natuurgebied Kampina gegaan. Een natuurgebied van ruim 1200 hectare. Het gebied ligt tussen Boxtel en Oisterwijk. Maar ze hebben niet alleen bomen. Het mooiste gedeelte kom je tegen op het moment dat de bomen wijken en je voor het eerst oog in oog staat met het vennenlandschap. Dat in combinatie met de heide. Een prachtige gezicht. Het is een groot contrast met de bossen die je normaal tegenkomt. Kleine heuvels accentueren de vennen en maken het een mooi gebied om doorheen te wandelen. We hebben onze auto op een parkeerterrein gezet om daarna Kampina te ontdekken. 

Eerste kennismaking met KampinaKampina

Het eerste waar we doorheen liepen waren niet de bossen, maar een bomenhaag. Nou ja, bomenhaag is misschien niet het goede woord. Het was een bomenrij aan weerszijde van het pad die samen een doorgang maakten. Maar dan wel één die ook aan de bovenkant gesloten was. Ze waren doelbewust neergezet maar ik moet bekennen dat ik de symboliek erachter niet weet. Het is wel een prachtige doorgang en een eerste kennismaking met een gebied waar we met veel plezier naar terugkijken. Als je doorloopt dan kom je vanzelf uit bij de bosrand. Hier houden de bomen abrupt op en zie je de eerste tekenen van wat later bleek een heel waterrijk gebied te zijn. Zo zijn er verschillende vennen en stromen er twee beken door Kampina. De vennen zijn nog best groot en vol met leven. De kikkers kwaken en de libellen vliegen af en aan.Kampina

Ik had natuurlijk mijn fotocamera bij me en het is zelfs gelukt om er eentje op de foto te krijgen. De libelle bleef verrassend genoeg goed zitten terwijl ik bijna met mijn lens op het dier zat.

Heide en dierenKampina

Niet alleen heb je in dit gebied water dat het mooi maakt. Ook de heide is bijzonder. Het is een natuurgebied dat veel te bieden heeft. De heide strekt zich weids uit en heeft daadwerkelijk ook de ruimte gekregen om zich te verspreiden. Het is een gebied waar je wel enkele uren zoet mee bent als je er doorheen wil wandelen en je wil laten verwonderen hoe mooi de natuur kan zijn. Daarover gesproken. Midden op de heide staan twee bomen. Grote bomen. Prachtige bomen. Van ver lijkt het een enkele boom te zijn. Eenzaam tussen de heide. Kampina

Er staan twee bankjes onder en we hebben hier wel een kwartier gezeten. Heerlijk genoten in de schaduw terwijl de wind zacht blies. Wat een mooie bomen. Het zijn van die bomen die je hoopt tegen te komen. Bomen die heel fotogeniek zijn en die zorgen voor schaduw op de heide. We hadden gehoopt dat de Schotse Hooglanders die in het gebied ronddwalen hier verkoeling zouden zoeken. Maar helaas hebben we deze dieren deze dag niet gezien. Tocht jammer, want ik vind het altijd mooie dieren die het ook goed doen op de foto. Misschien dat we de volgende keer meer geluk hebben. Kampina

De sporen van de dieren waren wel duidelijk zichtbaar. Dus de kans dat je ze tegenkomt is wel aanwezig. Anders kan je ze ook vinden bij de Boswachterij Dorst, Het Buytenpark in Zoetermeer of het Kanaalpark in ‘s-Hertogenbosch. Kampina

Wel waren er schapen. Deze zochten allemaal de schaduw op maar stonden daarnaast ook dicht op elkaar. Een raar gezicht. Je zou denken dat het daarvoor te warm was. Iemand een idee waarom ze dit deden?

GedenkstenenKampina

Midden in het natuurgebied Kampina en volgens mijl op het mooiste stukje van het park staan een aantal zwerfkeien. Deze keien zijn de gedenkstenen van Pieter van Tienhoven. De man die er voor gezorgd heeft dat je vandaag de dag van dit natuurgebied kan genieten. De man die het gebied beschermd heeft voor roofbouw en ruilverkaveling. Gelukkig want het zou zonde zijn geweest als dit gebied niet meer toegankelijk was geweest om doorheen te wandelen of erger nog, niet meer zou bestaan. Het is een prachtig gebied voor een wandeling en dat is grotendeels te danken aan deze man. Toen hij overleed had hij een laatste wens en dat waren deze gedenkstenen. Stenen die je niet verwacht op een plek als deze. Stenen waar je toch raar van opkijkt als je ze voor het eerst ziet liggen. Boven op een verhoging uitkijkend op een ven. Vrij prominent aanwezig. Maar als je dan naslagwerk doet en het verhaal erachter leest dan is het een mooi gebaar en een erkenning aan de man die het allemaal mogelijk heeft gemaakt.

Het is een prachtig natuurgebied dat gelukkig bewaard is geblevenKampina

Gelukkig waren er jaren geleden mensen die de schoonheid van het gebied inzagen en beseften dat ze het moesten beschermen. Daarom konden van pas geleden genieten van Kampina. Een natuurgebied waar je verschillende landschappen tegenkomt. Niet alleen zijn er bossen, ook zijn er vennen, moerassen en natuurlijk de heide. Juist die combinatie maakt het een mooi gebied. Denk daarbij nog een mooi zonnetje en je bent er wel even zoet. Het viel ons op dat er maar zo weinig mensen gebruik maakten van het gebied toen wij er doorheen liepen. We konden ongestoord genieten van de heide en de vennen zonder veel mensen tegen te komen. Dat op zichzelf is ook al een mooi iets. Kampina

Jammer dat de Schotse Hooglanders zich hadden verstopt maar gelukkig hebben we nog genoeg andere dieren gezien. Schapen, kikkers, libellen. Ze waren er allemaal. Het was een mooie dag voor een wandeling en we hebben weer een mooi gebied leren kennen. Een gebied dat zeker ook de moeite waard is om te bezoeken. Het kan je verrassen, zoals het ons ook positief heeft verrast. Het laat weer zien hoe veelzijdig de natuur kan zijn en dat geen twee natuurparken hetzelfde zijn. Weer een reden om straks een nieuw park uit te kiezen en te zien hoe dat in elkaar steekt. Ik ben nu al benieuwd.

 

10 Comments

  • Niels says

   Bedankt! Het is ook een schitterend gebied dan is foto´s maken ervan een stuk gemakkelijker, haha 🙂 Ik ben benieuwd wat je ervan vindt als je er een keer heen bent geweest.

 1. Robert-Paul Jansen says

  Mooi stukje, Kampina is echt mijn thuis en toch zie ik iedere keer nieuwe dingen. De ‘tweeling-boom’ die je hebt vastgelegd is echt een van mijn favorieten. Er zijn alleen geen hooglanders in de Kampina. Wel IJslandse pony’s en wilde runderen.

  • Niels says

   Bedankt voor de correctie! Ik dacht een bordje gezien te hebben met de juiste informatie maar dan heb ik verkeerd gekeken ? IJslandse pony’s en wilde runderen zijn ook prachtig om te zien. Jammer dat ze zich niet lieten zien toen wij er waren. Had ik deze fout ook niet gemaakt haha.

 2. Loes Beumer says

  Een heel veelzijdig natuurgebied en toch zo dichtbij. Mooie bomenhaag.

  • Niels says

   Dat vonden wij nu ook. Je krijgt veel verschillende soorten natuur te zien en dat maakt het mooi.

 3. Prachtig! Ik ken dit natuurgebied helemaal niet, maar het lijkt me heerlijk om te wandelen. Zeker met het weer wat jullie op dit moment hebben 🙂

  • Niels says

   Op het moment misschien een beetje te warm, maar het is zeker een mooi gebied voor een wandeling. Over het weer mogen we eigenlijk niet zo klagen, maar een fris buitje af en toe is toch ook wel lekker. Gewoon een graad of 20-25. De 34 graden van pas geleden is dan eigenlijk net te warm.

 4. Marloes says

  Zeker een schitterend gebied. Vandaag nog doorheen gefietst. Je hebt het ook weer mooi vastgelegd.

  • Niels says

   Bedankt! Het is ook een mooi gebied om doorheen te fietsen. Een prachtig stukje natuur. Kom je er vaker?

Geef een reactie