Duitsland, Reizen
comments 4

Keulen, 5 bouwwerken die je gezien moet hebben

Keulen uitzicht burg

Keulen is een prachtige historische stad met een geweldige mix van oude historische – en moderne bouwwerken. We zijn er heen geweest op een stedentrip en wij hebben onze ogen uitgekeken. We hebben ons laten verbazen en verwonderen. Hieronder een eerste selectie van vijf bouwwerken die je gezien moet hebben als je naar Keulen gaat!

1) De Dom van KeulenKeulen-12

Als je naar Keulen gaat kan je er niet omheen. Het is een immense kathedraal, één van de grootste van Europa. Hij maakt indruk, vooral vanwege de kwaliteit en de detaillering die je overal ziet. Niet alleen aan de buitenkant maar ook aan de binnenkant zijn de details terug te zien in de glas en lood ramen en het interieur. De torens kan je ook bezoeken en het uitzicht schijnt prachtig te zijn. Helaas was dat tijdens onze trip niet mogelijk. Maar de kathedraal is zeker de moeite waard om te bezoeken!

2) Het Köln HauptbahnhofCentraal station Keulen

Dit is het centrale station van Keulen. Het ligt vlak naast de Dom en midden in het centrum. Dit logistiek knooppunt kent vele kanten. Het is de plek waar de internationale treinen komen, het is de plek waar veel mensen voor het eerst in aanraking komen met de stad Keulen en bovenal is het een ontmoetingsplek. Het aangesloten plein met de immense trappen is hier een duidelijk voorbeeld van. Het is een prachtige plek om even bij te komen van je treinreis en rustig je plattegrond te bekijken. Keulen-11

Er zitten verschillende winkels die je in Nederland ook tegenkomt. Zo ook de Starbucks, waar mijn vriendin gek op is. Ze wil in elke stad waar we op reis gaan, de Starbucks mok van de stad en het land meenemen. Probleem bij deze koffiezaak was dat ze veel bekers van Duitse steden hadden, behalve die van Keulen. Gelukkig voor haar zat er in de stad nog een andere vestiging van de Starbucks en heeft ze de beker van Keulen uiteindelijk toch mee kunnen nemen.

3) Het Köln Messe/ Deutz.Keulen-2

Dit is het tweede station van Keulen en doet qua sporen en perrons niet veel onder van het centrale station. Het ligt op nog geen 1100 meter van Köln Hauptbahnhof, maar het visuele contrast had niet groter kunnen zijn. Dit station is een prachtig staaltje Duitse spoorarchitectuur. Het is heel herkenbaar en zeker de moeite waard om doorheen te lopen. Als je van oude stations houdt, mag je deze zeker niet overslaan.

4) De Hohenzollernbrücke.Keulen-10

Deze prachtige brug verbindt beide oevers van de Rijn met elkaar. Ook dit is een prachtig staaltje Duitse spoorarchitectuur. Tegenwoordig wordt de brug niet alleen gebruikt als oversteekplaats, maar ook om te genieten van het prachtige uitzicht over de Rijn. Het is af en toe wel uitkijken voor fietsers. De fietsers hebben niet altijd even veel geduld voor de hordes toeristen die de brug oversteken en vaak blijven staan op de meest onlogische plekken. Waarom blijven die toeristen staan? Keulen-6

Omdat de brug volhangt met ontelbaar veel slotjes van stelletjes. In Parijs is het de traditie om het slot aan de brug te hangen en de sleutel weg te gooien. In Keulen hebben ze deze traditie met de overtreffende trap uitgevoerd.

5) De KölnTriangle Panorama-toren.Keulen-9

Het is niet heel duidelijk aangegeven en als je er niet op gewezen wordt, kan je er zomaar voorbij lopen. Dat zouden wij ook gedaan hebben als ik het niet raar vond dat mensen in de rij stonden voor een toren en ik toch maar even was gaan vragen wat er te doen was. Het bleek de Panorama-toren te zijn. Het is een kantoorgebouw dat het stadaanzicht van Keulen heeft veranderd. Niet iedereen is er even blij mee, maar nu dit gebouw er toch staat hebben we er ook gebruik van gemaakt. Het mooie van dit gebouw is niet zozeer de architectuur maar de lift die je naar het panorama platform brengt voor een kleine vergoeding (3 euro p.p.). Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het zicht op de Dom, het centraal station en de slotjesbrug heb ik hier al laten zien. Misschien was het een geluk bij een ongeluk dat we niet de torens van de Dom konden bezoeken, want nu hadden we ook nog eens uitzicht op de Dom zelf. In de foto is het spoorlandschap bij Station Köln Messe/ Deutz te bewonderen en ook de . In dit stadion werd de Champions League van het handbal gehouden toen wij er waren. Hierdoor konden we helaas het stadion niet van binnen bekijken.  Dit complex is vanuit stedenbouwkundig en architectuur oogpunt ook een aanrader!

Deze vijf hoogtepunten zijn maar een klein gedeelte van het mooie aanbod van de stad. Hoewel Keulen een prachtige stad is voor een weekendje weg, is een langer verblijf niet nodig. De meeste hoogtepunten kan je in één dag bezoeken. Met een paar extra dagen kan je tijd besteden aan winkelen, lekker eten en vooral genieten.

4 Comments

  • Niels says

   Mocht je een vierde keer gaan, dan is het zeker een aanrader om de oostkant ook eens te bezoeken.

 1. Die infrastructurele spaghetti brengt stiekem nog best wat groen de stad in. (te zien op de laatste foto)
  Zo is de trein nog groener dan je al dacht! 😉

  • Niels - RoPStAr says

   Mooi om te zien, die combinatie groen en spoor. In dit geval is het groen een geluidsbarriere en afscheiding om niet het spoor op te kunnen lopen. Dit vind ik beter als sommige geluidsschermen van tegenwoordig. Ben jij ook wel eens in Keulen geweest Mark?

Geef een reactie