Nederland, Ruimtelijke Ordening, Uittip
comments 19

Land van Ooit, een tweede leven als wandelpark

Het voormalig Land van Ooit is opengesteld voor het publiek. Onder de naam Poort van Heusden kan je het park bezoeken. Van het oude pretpark waar kinderen de baas waren, is weinig over. Veel is verkocht, vervallen of gesloopt. De gemeente heeft er een wandelpark van gemaakt. Dat is goed gelukt. Op een zonnige eerste Pinksterdag zijn we het gaan bezoeken. We hebben tussen de restanten gewandeld van een park waar vroeger veel kinderharten harder van gingen kloppen.

Het Land van OoitLand van ooit-15

Een pretpark waar kinderen de baas waren en niet zomaar de baas. De kinderen waren ridders en hun ouders de lakeien. Wie heeft vroeger niet over de prachtige entreelaan gelopen? Waar je vriendelijk begroet werd met de Ooit-groet. Het park van Kloontje het Reuzenkind en Sap de Aardwortel. Waar veel acteurs rondliepen en mening riddergevecht werd uitgevochten. Dat land is er niet meer. Het park is in 2007 definitief failliet verklaard. Niet lang daarna kocht de gemeente de grond. Na jaren van plannen en discussies is er uiteindelijk in 2015 besloten om het park open te stellen als wandelgebied.

Wat is er nog van over?Land van ooit-17

Bijna alles is verkocht of gesloopt. De monumentale lanen zijn er nog. De bomen zijn prachtig en je kan zien dat de gemeente voor de opening nog een flinke onderhoudsbeurt heeft doorgevoerd. Het park ligt er weer mooi bij. De meeste paden zijn begaanbaar en er zijn nieuwe paden ontstaan. Er is een grote zonneweide dat later gebruikt kan worden voor evenementen en het is daarnaast ook mooi om te zien dat de klimop bezig is om enkele ruïnes terug te eisen.Land van ooit-2

Er staan nog oude Ooit-borden, er zijn nog enkele bruggen en daarnaast is er nog het roze kasteel.

Het roze kasteelLand van ooit-25

Het is misschien wel een van de meest iconische bouwwerken van het Land van Ooit geweest. Meer vanwege de kleur dan het bouwwerk. In de volksmond wordt het ‘Roze Kasteel’ genoemd omdat het pretpark de gevels roze verfde toen het in kasteel in 1989 onderdeel werd van het pretpark. Het kasteel stamt uit omstreeks 1230. Als klein kind had het iets magisch en leek het enorm groot. Als ik het nu zie, lijkt het erg klein en vind ik het jammer dat ze het ooit roze hebben geschilderd. Land van ooit-26

Maar juist door die kleur is het een iconisch bouwwerk geworden en roept het bij veel mensen herinneringen op. Naar de tijd dat ze zelf klein waren en er rondliepen of met hun kinderen een leuke dag uit hadden. Juist die extra lading maakt dit niet zomaar een bouwwerk. Hopelijk krijgt het een mooie nieuwe bestemming, dat verdient zo’n oud gebouw.

WaterlooLand van ooit-7

Als ik aan het oude Land van Ooit denk, komen de soldaten van Napoleon als eerste in mij op. Die, zo vertelt het verhaal, veranderden in standbeelden toen ze door het Land van Ooit wilden trekken. Deze soldaten in uniform verdwijnen in het water en dat surrealistische beeld is me altijd bij gebleven. Land van ooit-10

Dat van alle attracties juist deze is blijven staan, vind ik geweldig.

ToegankelijkheidLand van ooit-5

Het is jammer dat het park maar van één kant toegankelijk is. Je kan het alleen bereiken via het industriegebied van Nieuwkuijk. Dat vind ik zonde. Het park wordt omsloten door natuur en heeft meerdere toegangswegen. Helaas zijn afgesloten met poorten. Om het hele terrein zijn hekken geplaatst of blijven staan van het oude pretpark. Zonde, die hekken zouden moeten verdwijnen en bezoekers zouden zelf moeten kunnen kiezen vanaf welke kant ze het park willen bezoeken.  Veel mensen moeten nu een flink stuk omfietsen. Het is goed om te zien dat mensen zich er niet door laten weerhouden en het was gezellig druk.

ToekomstLand van ooit-27

Ik ben heel benieuwd wat het uiteindelijke plan is voor het gebied. Wordt het gebied helemaal opengesteld? Worden er woningen toegevoegd? Het is een mooie locatie, het heeft goede ontsluitingswegen en veel natuur. Het is rustig en heeft een historisch tintje.  Maar juist die unieke eigenschappen kunnen het gebied ook later de kop kosten. Ik ben heel benieuwd welke balans er wordt gevonden. Tot die tijd ben ik blij dat de gemeente dit park heeft opengesteld.  Het is zeker de moeite waard om tijdens een zonnige middag een bezoek te brengen aan het park en om jeugdherinneringen op te halen.

Update: We hebben een tweede bezoek gebracht aan het park. Benieuwd wat er is veranderd? Lees verder op dit blog, geschreven door mijn vriendin over herinneringen en jeugdsentimenten. 

Hieronder nog een kleine impressie van foto’s die gemaakt zijn in het park.

Land van ooit-30 Land van ooit-31 Land van ooit-29 Land van ooit-28 Land van ooit-24
Land van ooit-14
Land van ooit-16 Land van ooit-18 Land van ooit-19 Land van ooit-20 Land van ooit-22 Land van ooit-13 Land van ooit-12 Land van ooit-6
Land van ooit-4
Land van ooit-3 Land van ooit

19 Comments

 1. coudre hilde says

  Wij waren vroeger trouwe bezoekers, wij en onze kinderen hebben nog heimwee, spijtig kennen de kleinkinderen het enkel uit onze verhalen

 2. Pieter says

  Reactie op een eerder antwoord van Niels. Idd nogal jammer dat de muren nagenoeg geheel zijn afgebroken. Deze robuuste blokken beton thv de ingang (was feitelijk de ingang) op weg naar de Koningszaal/Plein Vierendeel waren – vanwege de begroeiing – juist zo mysterieus en gaven het ‘voormalig land’ precies dat sfeertje.

  Hadden moeten blijven staan als een soort van herinnering ! Was wel zo waardig geweest !!

 3. Pieter says

  Klopt. Destijds een bekend en populaire dierentuin. In december 1985 gesloten. Reden – jawel – geldgebrek !! Op de laatste dag vooraf aan de sluiting steendruk !!! Er leeft idd nu nog een eenzame bejaarde aap. Terrein is niet toegankelijk overigens. ….Recentelijk moest een Drone-filmpje zelfs verwijderd worden…

  Ook boeiend zijn de beelden van de beelden van ‘Autofriedhof Gurbetal’ Zwitserland en ook het spookbos Chatillon Belgie. Hier hebben jarenlang afgedankte auto’s gestaan zonder dat er ook maar iemand kwam. In 2007 heeft de eigenaar (Autofriedhof Gurbetal) zijn hekken opengezet. Na 1975 was dit niet meer gebeurd; complete bomen groeiden inmiddels ‘uit’ sloopauto’s.

  Juist omdat het hoofdzakelijk om auto’s uit de jaren vijftig en zestig gaat bijzondere beelden. In 2009 is dit terrein – op last van de overheid – geheel ontruimd. De eigenaar wilde er een soort van openluchtmuseum van maken maar kreeg geen toestemming.

  Er zijn nog talloze beelden/filmpjes van beide spookachtige terreinen te bewonderen. Heb nog een artikel uitgeknipt uit een autoblad (Autoweek 2009) hierin staan prachtige foto’s van auto’s die allang uit het straatbeeld verdwenen zijn. Dit artikel is voorzien van een prachtige omschrijving van deze mysterieuze sloperij.

  In Drunen overigens is er – behalve het Land van Ooit – al meer verdwenen op recreatief gebied. In een verleden was hier het Autotron gevestigd evenals de prachtige bekende Camping De Klinkaert. Weg !! Saillant detail: kortstondig is deze laatstgenoemde camping ook nog in handen geweest van het Land van Ooit. Onder de naam Camping Ridderspoor moest deze camping voortbestaan maar – al ver voor de sluiting van het pretpark – is dit ook niet gelukt.

 4. Pieter says

  Fijn zulke reaktie’s. Wildpark Hosingen was idd een bezoek waard. Allereerst toen het aktief was maar beslist ook – of juist – toen het was opgeheven. Dat geheimzinnige verlaten park met nog een aantal resten ‘doet-iets-met-je’. Ben gelukkig nog wel in het bezit van dia’s/foto’s van de achtergebleven resten. Het toeval wilde dat in die periode wij daar verbleven na de sluiting.

  Mysterieus en een geheimzinnige stilte maakt zich dan meester van een park waar eerder ooit een gezellige drukte was. Ook dit park heeft het niet gered !!

  Overigens staat het ‘tot ziens’ (Land van Ooit) in meerdere talen op het viadukt in Drunen. Dat maakt het extra bijzonder !!

  • Niels says

   klopt, ik dacht me te herinneren dat er bij Wassenaar ook nog een oude dierentuin is. Volledig verlaten op een aap na en nog niet gesloopt. Dat lijkt me ook een apart aanzicht. Misschien eens een keertje langsgaan.

   • Die gruwel dierentuin in Wassenaar is gelukkig reeds lang verdwenen. Ook alle oppervlakkige super kitsch nutteloze pretparken mogen verdwijnen.

 5. Pieter says

  Vergat toch nog iets. Nog altijd staan op het (tweede) viadukt bij de vroegere Land van Ooit ingang/uitgang de ‘goede reis/tot ziens’ uitingen nog altijd vermeld.

  Zou me zomaar kunnen voorstellen dat een nietsvermoedende automoblist/voorbijganger zich afvraagt waarom iets dergelijks op een viadukt staat ? Want niet iedereen weet ‘van-het-voormalige-land-van-ooit’ !!!

  Nu wel even genoeg !!

  • Niels says

   Ja dat zijn de details die het toch levend houden. Over een tijdje weet vrijwel niemand meer wat het betekend maar dat is nog geen reden om het weg te halen. Net als de soldaten een mooie herinnering. Het roept toch gevoelens op bij mensen die het zich nog wel kunnen herinneren.

 6. Pieter says

  Nog even een reactie nav met mijn eerder verhaal. Bij het zien van de ‘Land van Ooit’ restanten moest ik zomaar even aan een van de andere vele verdwenen pretparken denken en herken de zienswijze van Niels. Hiermee bedoel ik dan wat ‘achterblijft’ als herinnering aan een afgesloten verleden.

  In het Groothertogdom Luxemburg was er in Hosingen ook ‘ooit’ een wildpark annex pretpark. Eveneens ‘ineens’ gesloten. En hier kon het gebeuren dat de rutschbahn met de bekende sleetjes na de sluiting daar ‘gewoon-volledig-intakt-is-gebleven. Pas na een aantal jaren zijn attrakties zoals deze met oa monorail verwijderd.

  Het park bleef ‘gewoon toegankelijk’ Het leek erop alsof het personeel was weggegaan zonder ‘om te kijken’.

  Urbexing was denkelijk toen nog niet zo populair; was vast een populair park geworden voor urbexers met passie. Want – natuurlijk – ook hier begon de natuur de achtergebleven ‘herinneringen’ aan het oog te onttrekken.

  Kom ik nu nog even terug bij Niels. Contrasten !!! Inmiddels is in Hosingen nu alles weg. De Luxemburgse Staat heeft het terrein verworven en er staat nu op de plaats van het voormalige pretpark een hypermodern school/fytness en zwembadcomplex.

  Je kunt eigenlijk spreken over twee uitersten; feitelijk herinnert niets meer aan het oude park of het moet aan de bosrand een – vermoedelijk vergeten – bijenverblijfje zijn wat ooit deel uitmaakte van de dierencollectie…

  Daarom is het idd mooi en waardig als de Napoleon soldaten een blijvende plaats in de vijver verdienen. Een zicht en tastbare herinnering aan een pretpark waar de kinderen ‘ooit’ de baas waren en Napoleon dient een ieder te kennen !!

  • Niels says

   Het klinkt als een plek die ik graag bezocht zou hebben. Jammer dat er niks meer van over is en nog meer zonde dat ze er een modern pand opgezet hebben. Zo wis je het verleden uit. Dat had ook anders gekund. Ik ben het met je eens dat het een mooi gezicht is om de soldaten nog steeds terug te zien, Een mooie en hopelijk blijvende herinnering.

 7. pieter says

  Mijn vrouw en ik waren 1e paasdag 2016 weer eens in het park. Kort na de opening hebben wij dit Land van Ooit, met onze kinderen, bezocht. Wat een contrasten met nu ! Waren hier ook nog eens in 2015. De restanten die er toen nog stonden, zoals de dikke muren met toegangspoorten waren er toen nog maar nu gesloopt.

  Beetje jammer; dit had wel iets !! Hadden wat mij/ons betreft mogen blijven staan. Vooral omdat je zo mooi kunt zien ‘hoe de natuur’ dit overwoekerd en feitelijk zo ‘terugeist’.

  Nog wel aanwezig zijn de zitbankjes van het theatertje waar Sap de Aardwortel de kleintjes vermaakte. Wel zijn de bankjes en houten vloer nu in slechte staat. Ook nog ongeschonden is de rail van het treintje waarmee de luie lakei zijn passagiers vervoerde.

  Verder een desolaat terrein geworden. Modderig en slordige achtergebleven lantarenpalen. Idd jammer dat het slecht toegankelijk/bereikbaar is voor wandelaars.

  Saillant detail. Bij de vroegere ingang is nog altijd de ‘ooit grens’ als wiite streep zichtbaar. Hoe lang nog ? Durf het niet te zeggen…

  • Niels says

   Dus ze hebben het park weer verder afgebroken? Zonde dat ze de muren hebben gesloopt. Dat gaf nu net meerwaarde om erheen te gaan.

 8. gert-jan says

  Leuk die soldaten in het water, goede herinneringen daaraan.Het verval is goed gefotografeerd.Nu het roze kasteel nog wit of toch roze.

 9. Amanda Lamers says

  Tof! Zorgt er zeker voor dat ik er een keer heen wil.

 10. Monique Dentener says

  Herinneringen van en aan vroeger! Prima dat het opengesteld is voor het publiek. Ga er zeker een keertje kijken.

 11. Loes Beumer says

  Leuke foto’s van het voormalige land van ooit.zonde dat de soldaten in het water staan met zoveel onkruid. Oude herinneringen komen weer naar boven. Ik hoop dat ze het kasteel in oude glorie gaan herstellen.

  • Niels says

   Van de ene kant snap ik wat je bedoelt als ik de soldaten zie, maar van de andere kant hoort het ook wel bij de huidige status van het park. Ik vind het niet storend. Daarnaast denk ik dat de kleur van het kasteel blijft en dat er horeca in komt. Om het helemaal in oude glorie te herstellen, zal mogelijk iets te veel gevraagd zijn. Maar leuk om te horen dat je oude herinneringen hebt aan het park.

Geef een reactie