Nederland, Reizen, Uittip
comments 11

Land van Ooit, herinneringen en jeugdsentimenten

Tijdens één van onze avonturen zijn we teruggegaan naar het voormalige Land van Ooit. Mijn vriendin is er zo enthousiast van geworden dat zij het voortouw heeft genomen om er een blog over te schrijven. Lees je mee?

Het was een magische plek waar kinderharten sneller van gingen kloppen, speelse dromen uitkwamen en grote wensen werden vervuld. Ouders opgelet of ouders opgepast, in het voormalige Land van Ooit waren kinderen toch echt de baas voor één dag. Met iconische figuren zoals wildebras Kloontje het Reuzenkind en het stoere ridderpaard Kos met de Snor trok het themapark je in een adem naar binnen en daardoor was je eventjes in een hele andere wereld beland.

Land van OoitLand van Ooit-12

Het is bijna tien jaar geleden dat het themapark de deuren definitief dicht deed. Een tijdig ‘tot ooit’ veranderde in één moment in een ‘tot nooit’. Dag Kloontje, tot ziens Kos. Ik vind het nog steeds jammer want sindsdien is het Land van Ooit niks meer dan een jeugdsentiment dat ik alleen nog kan koesteren in mijn herinneringen. Gelukkig kan ik je ook leuke dingen vertellen want het terrein van het voormalige themapark is omgetoverd tot een wandelpark. Ook de naam is anders. Tegenwoordig heet het ‘Poort van Heusden’.

Van themapark tot wandelparkLand van Ooit-14

Vorig jaar trokken we onze wandelschoenen aan om het net geopende nieuwe park te bezoeken. Tijdens ons bezoek kwamen we ook spelende kinderen tegen die gretig op ontdekkingstocht klommen en klauterden tussen de achtergelaten ruïnes. De ruïnes waren overwoekert met een groene wildernis, net een stukje ongerepte natuur. Maar ook zagen we de marcherende Franse soldaten tussen het riet die knipogend verwijzen naar de tijd van Napoleon. Land van Ooit-13

Vlakbij de soldaten ontdekten we het opvallend roze hart van het park, het kenmerkende kasteel van Ooit, die door de felle kleur erg opvalt in de omgeving. Sommige mensen vinden de kleur van het kasteel oerlelijk en andere vinden het weer passend mooi. Ik vind het vooral een sprekende verwijzing naar de tijden van toen.Land van Ooit-2

Als je het park bezoekt, dan zal je merken dat het allesbehalve saai is. Afwisselend ziet het oog verwijzingen naar het Land van Ooit; een wiel van een attractie in het water, overwoekerende ruïnes van gebouwen die er ooit stonden, kapotte lantarenpalen, paden uit de tijden van Ooit maar ook statige bomenlanen, een blauwe brug en gewoon mooie natuur. Er is genoeg te zien, te ervaren en te beleven. Land van Ooit-17

Zoals voor degene die herinneringen willen opdoen zoals ik, voor jonge avonturiers die op ontdekkingstocht zijn of voor wandelaars die zich even willen terugtrekken om te genieten van de rust. Het wandelpark is van zonsopgang tot zonsondergang elke dag en voor iedereen geopend. Ook zijn de paden begaanbaar en wordt het park goed onderhouden door de gemeente.

Een tweede bezoek aan het wandelparkLand van Ooit-7

Op een zonnige dag in mei van dit jaar trokken we voor een tweede keer eropuit om het park te bezoeken. Zou er veel veranderd zijn in een jaar tijd? Nog steeds werd het park goed bezocht, door jonge gezinnen, fervente wandelaars en andere recreanten. Maar we ontdekten dat er ook dingen waren veranderd. Land van Ooit-9

De met groen overwoekerde ruïnes waren weggehaald, het enige dat achterbleef waren de zanderige, kale en kille plekken. Erg jammer om te zien. Land van Ooit-8

Waren de ruïnes te gevaarlijk voor speelse, ravottende kinderen? Land van Ooit-5

Ook de oude ingang van het voormalige Land van Ooit met daarachter een lange bomenlaan werd geblokkeerd door hekken. Daar kan je dus niet meer komen. Land van Ooit-16

De houten bankjes vlakbij het roze kasteel waar je vroeger kon gaan zitten om te kijken naar een optreden worden ook niet meer onderhouden. Je ziet missende planken, afgescheurd hout en soms losse spijkers. Als je erover heenloopt dan kraakt het. Het lijkt net alsof het Land van Ooit de tand des tijds niet kan verdragen en alles beetje bij beetje wegvaagt.

De moeite waard?Land van Ooit-18

Toch is het park zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is een bijzondere beleving om te wandelen in een voormalig themapark. Je kan jeugdsentimenten opdoen, het oude roze kasteel bewonderen en je afvragen waar alles vroeger stond. Ook voor kinderen is het een leuke belevenis. Het is wandelen in de natuur maar dan net een tikkeltje anders met verwijzingen naar het verleden.  Land van Ooit-10

Wel vind ik het jammer om te zien dat het wat kaler en leger is dan een jaar geleden. Dat neemt niet weg dat het voormalige Land van Ooit een mooie, tweede bestemming heeft gekregen waar iedereen van kan genieten als wandelpark. Tijdelijk. Het terrein staat nog wel te koop bij de gemeente en als ze de juiste koper hebben gevonden, wie weet wat voor bestemming het dan krijgt? Tot ooit!

Ben jij wel is in het themapark Land van Ooit geweest? Of in het wandelpark Poort van Heusden? Wat vond je ervan?

11 Comments

 1. Pieter says

  Inderdaad jammer dat het park is verdwenen. Er was immers geen tweede van ! Hier zaten mensen achter met schier oneindige fantasie-rijke ideeen. Wel zet ik mijn twijfels bij de locatie. Een voormalig rustgevend wandelpark moest plaats maken voor een pretpark.

  Dichbij gelegen bij De Efteling. Het ‘gebruiken’ van een viadukt om daar teksten op te schilderen zou ik persoonlijk nooit doen. Deze groeten – in meerdere talen – staan er meen ik nog steeds op.

  Voorts mislukt er veel in Drunen. ‘Ooit’ verdwenen ook de populaire Klinkaert camping en ook het Autotron heeft het niet gered. Onvoorstelbaar overigens hoeveel gesloten/failliet verklaarde pretparken wereldwijd staan te verpieteren.

  Het Land van Ooit is er dus een van !

 2. Land van Ooit of Land van Nooit 🙁 Heel jammer. Gelukkig kunnen we vastklampen aan onze jeugdherinneringen van het park. Die zijn leuk! Ik ben heel erg benieuwd wat de nieuwe eigenaar van plan is.

 3. Ik vind het ook heel jammer dat het Land van Ooit (want dat blijft het ook voor mij 😉 ), ooit is gesloten. Eigenlijk is het heel triest dat een kinderpretpark er nu zo uit ziet. Gelukkig zijn de herinneringen er nog, en… wie weet heeft de volgende eigenaar een leuk idee!

 4. Wat leuk om daar te gaan wandelen! Ik ben ooit in het Land van Ooit geweest 🙂 Maar ik kan het me niet meer goed herinneren. Wellicht als je daar zelf gaat lopen. Lijkt me heel apart. Ik ben ook nooit dus in dat park geweest. Jammer dat ze er niet alles aan doen om het mooi te houden.

  • Niels says

   Dan adviseer ik je om binnenkort op een mooie zonnige weekend dag er op uit te trekken en een bezoek te brengen. Mocht je nog meer dingen willen bezoeken die dag dan weet ik nog wel een paar mooie plekken. Veel plezier alvast!

   • Dat gaat niet want ik woon niet in de buurt ? Maar ik verzamel graag dingen om te doen als ik weer eens op vakantie kom in Nederland!

    • Niels says

     Daar heb je natuurlijk gelijk in, Colombia ligt niet om de hoek 😉 Hoewel de wereld steeds kleiner lijkt te worden kan ik me voorstellen dat je niet voor een voormalig pretpark helemaal deze kant op komt. Nog genoeg te zien aan die kant van de wereld. Maar mocht je ooit weer in Nederland zijn (ja woordspeling) dan is het een leuk (kort) uitje dat je mooi kan combineren met een paar andere mooie plekken in de omgeving.

 5. Loes Beumer says

  Voor mij blijft het altijd het land van Ooit en niet de poort van Heusden. Ik heb er mooie herinneringen aan overgehouden. Jammer dat het zo verder achteruit gaat.

  • Niels says

   Ik denk dat veel mensen er zo over denken. Daarom wordt het nog steeds het Land van Ooit genoemd in de volksmond.

 6. Ik had hier al eerder gelezen over de nieuwe bestemming van het Land van Ooit en het staat zeker op de planning om hier eens te gaan wandelen. Als kind bezocht ik het park en ben benieuwd hoe het er nu uitziet. Jammer dat er nu minder over is van het oude park dan een jaar geleden, ben benieuwd hoe deze plek er over een jaar bij ligt en of het misschien verkocht wordt.

  • Niels says

   Ik ben ook benieuwd! Maar zo gaat het vaak met dit soort plaatsen, na verloop van tijd verdwijnen ze en komt er iets nieuws. Maar tot nu toe is het nog goed te bezoeken.

Geef een reactie