Frankrijk, Uittip
comments 4

Maison Méert, patisserie met luxe lekkernijen uit Lille

Maison Méert Lille

Wie kent Charlie en de Chocoladefabriek nog? Met één gouden ticket mochten een paar kinderen de snoepwereld van hun rijkst gevulde dromen binnengaan. Zo voelde ik me ook toen ik uitgehongerd en watertandend stond voor de statige entree van Maison Méert in Lille. Dit keer zonder gouden ticket in de hand maar wel met goudgedrukte letters van Méert op de etalageruit in het oog. En lekkers, heel veel lekkers, zo ver het oog kan zien. Kleurrijke macarons, rijkgevulde chocoladetaarten en taartjes met toppings van marsepein en fruit. Een hemel op aarde voor een echte zoetekauw en laat ik daarvan nou net één van zijn.

Maison Méert: bakkerij, patisserie en theehuisMaison Méert Lille

Maison Méert ligt al eeuwenlang aan de ’27 Rue Esquermoise’ in Lille. Een straat die in het Frans al even chique klinkt als Maison Méert. De straat is vlakbij het bruisend centrum van Lille. Maison Méert is een bakkerij, patisserie, theehuis en restaurant. Zelf zou ik daar ook nog chocolatier en ijsspecialist aan toevoegen. Het is één van de eerste, en tegelijkertijd een van de oudste patisseries in Frankrijk. De geschiedenis gaat terug tot 1761 toen er een exclusievere snoepwinkel in zat. In die tijd werd er likeur gestookt en chocolade gemaakt.Maison Méert Lille

Het stukje geschiedenis en het verhaal erachter kan ik altijd waarderen. Ik besluit het pand ook van binnen te bekijken. En ik kan je vertellen dat de binnenkant er even statig en prachtig uitziet als de buitenkant. Misschien zelfs mooier. Er hangen prachtige kroonluchters en er staan goud versierde meubels. Aan de voorkant van het pand zitten twee winkels, links de bakkerij voor alle zoete lekkernijen zoals gebak en taart en rechts heb je de chocolatier met een groot aanbod van chocola en thee. Er hangt aan het luxe assortiment wel een hoger prijskaartje. Het is duurder maar zeker niet onbetaalbaar.

Statig, luxe en lekkers

In mijn beste Frans reserveer ik samen met een vriendin een plekje in het theehuis. Hier vertrekken zonder iets geproefd te hebben kan natuurlijk niet. De bediening is traditioneel in het zwart-wit gekleed. De theezaal ligt net achter de winkels geplakt tegen het restaurant. Gelukkig is er nog plek vrij. Misschien hebben we net geluk dat een ouder stelletje opstaat en vertrekt. Als ik de reputatie en recensies mag geloven, is het vaak heel druk in Maison Méert, met lange wachtrijen tot gevolg. Vooral tijdens de lunchtijd.Maison Méert Lille

Ook het theehuis straalt luxe uit. Hoge plafonds, grote en brede ramen, een kroonluchter en sierlijke ornamenten. Alles is bijna gehuld in het wit met een gouden randje, zelfs de menukaart.

Maison Méert Lille

Het voelt zo statig en luxe aan dat ik mij een beetje misplaatst voel. Hier zit ik dan, op een zomerse dag, als toerist in een vijf sterren theehuis. Ik draag kleding met korte mouwen en een korte broek en niet te vergeten een zonnebril, handige voor deze zonnige dag in juli. Het is alles wat overduidelijk toerist schreeuwt en allesbehalve wat het statige Maison Méert uitstraalt. Toch weerhoudt het mij er niet van om een bestelling te plaatsen. We kiezen voor een zachte cheesecake, een luxe gebakje, thee en koffie. De zoete lekkernijen zien er heerlijk uit, een lust voor het oog, een cadeau voor de mond. Het lijkt bijna alsof hier geen creatieve patissiers werken maar kunstzinnige kunstenaars. Het gebak is net een klein kunstwerk waarbij aan elk detail is gedacht. Met liefde gemaakt in Lille.

Bekend en bemindMaison Méert Lille

Tegenwoordig is Maison Méert een begrip in Lille. Bezoekers komen van alle windstreken om de lekkernijen te proeven. Vroeger werden de lekkernijen geserveerd aan koningen en generaals. Vandaag de dag aan toeristen, liefhebbers en inwoners van Lille. Hoewel de geschiedenis teruggaat tot 1761, is Maison Méert pas echt bekend geworden halverwege de 19e eeuw. Toen stond er een Vlaamse patissier aan het roer die ook hofleverancier werd van de eerste Belgische koning Leopold I. Sindsdien is Maison Méert bekend, bemind, berucht en beroemd voor elke zoetekauw.Maison Méert Lille

Op  de website van Méert wordt met trots aangegeven dat het bijna het culinaire icoon is van de stad. Het bekendste product is de wafel met Madagascar vanille naar een recept van een Vlaamse patissier van Méert. De wafels, zo zegt de website van Méert, moeten smelten in de mond. Jammer genoeg is het recept geheim. In 2010 is er ook een winkel van Méert geopend in Parijs en de laatste keer dat ik in Brussel was, kwam ik erachter dat er ook een vestiging is in België. Dat was een fijne ontdekking. Helaas hadden we tijdens ons vluchtige bezoek aan Brussel geen tijd om Maison Méert in België uit te proberen.

De zoete lunchMaison Méert Lille

We  aten, we snoepten en we verorberden de zoete lekkernijen. Maar we genoten ook. Maison Méert voldeed aan al onze verwachtingen; zoete lekkernijen in een luxe en tikkeltje decadente setting. En het budget? De gebakjes zijn tussen de 4 en 6 euro per stuk, afhankelijk van welk gebakje je kiest.  Samen met het drinken en fooi waren we gezamenlijk totaal zo’n 20 euro kwijt. De menukaart is wel geheel in het Frans. Een tip hierbij is om nog even langs de etalage te lopen en het lekkerste gebakje uit te kiezen. Voor wie is Maison Méert geschrikt? Voor iedereen, van kinderen tot volwassenen, maar vooral voor de échte zoetekauw.Maison Méert Lille

Ben jij wel eens in Maison Méert geweest of een andere beroemde patisserie? Wat vond je ervan? Ik ben benieuwd!

 

4 Comments

  1. Marloes says

    Het is allemaal te mooi om op te eten, bijna dan! Bijzonder gebouw is het ook.

    • Hey Marloes, het ziet er zeker bijna te lekker om op te eten. Maar om alles te laten staan zonder geproefd te hebben, dat is ook zonde 😉 Het gebouw is echt een eyecatcher in Lille!

  2. Loes Beumer says

    De foto’s zien er zo geweldig uit, ik kan daar echt een hele dag doorbrengen. Heerlijk al die lekkernijen.

    • Leuke reactie 🙂 Ja, het is goed vertoeven bij deze patisserie in Lille. En ook lastig kiezen 😉 Een soort Jan de Groot maar dan net even anders!

Geef een reactie