Afrika, Reizen, Zuid-Afrika
comments 16

Maloti Drakenberg Park, hoe we werelderfgoed ontdekten

Maloti Drakenberg Park Zuid-Afrika

Op tv zie je ze soms voorbij komen. In films en series. Lange uitgestrekte natuurgebieden waar de hoofdpersoon doorheen dwaalt op weg naar zijn bestemming zonder ook maar iemand tegen te komen. Dat gevoel hadden wij toen we door het Maloti Drakenberg Park in Zuid-Afrika liepen. Alleen op de wereld zonder iemand tegen te komen. Met de zon die ons vergezelde terwijl we langs smalle paadjes liepen naast een kavelend riviertje.

Met puur geluk naar het Maloti Drakenberg Park

We waren er met de auto heen gereden omdat we een stukje van de Drakenbergen wilden zien. We sliepen in de Drakenbergen maar we hadden nog geen berg van dichtbij gezien. Nou ja, een dag van te voren waren we net geland in Johannesburg en hadden we voor het eerst kennisgemaakt met Zuid-Afrika. Na een lange rit waren we aangekomen bij de Drakenbergen. Een volledige dag hadden we om dit gebied te ontdekken. We wilden naar een ander natuurgebied rijden en Lesotho in. Alleen de TomTom gaf opeens aan dat het drie uur heen en drie uur terugrijden was. Daar hadden we geen tijd voor als we voor het donker terug wilden zijn bij ons resort. Dan zouden we er niet volop van kunnen genieten. Het van te voren bedachte plan ging niet door. Na een goede lunch besloten we de lokale VVV om advies te vragen. We waren hier met toeval op gestuit want echt aangegeven stond het niet in het kleine dorpje waar we op dat moment waren. Er zaten vriendelijke mensen die ons vertelde over een mooie route waarbij je uiteindelijk bij een natuurpark zou uitkomen.

De weg naar het Maloti Drakenberg Park

Uiteindelijk duurde de tocht er naartoe drie kwartier voordat we aankwamen bij het natuurpark Maloti Drakenberg Park. Het bleek UNESCO Werelderfgoed te zijn. Een hele onderneming vol onverwachte wendingen. Van wegonderbrekingen tot overstekende wilde bavianen. Aan het einde van de weg naar het Maloti Drakenberg Park kom je aan bij een bewaakte poort. Dit is de ingang van een hotelresort. Hier geef je aan dat je voor het park komt en na ondertekening van een papiertje mag je verder rijden. Langs de golfbaan op een achteraf weggetje waarop we meer gaten geteld hebben dan in een gemiddelde gatenkaas voordat we aankwamen bij de poort van het natuurpark. Niet wetende hoe mooi het uiteindelijk zou zijn.

We waren al bijna het park ingelopen als we niet even gekeken hadden bij de hut die er stond. Om 13.00 uur geopend. Het was 13.00 uur dus we besloten het Zuid-Afrikaanse kwartiertje te wachten en alvast de auto neer te zetten. Binnen werden we vriendelijk ontvangen en na betaling van 40 rand per persoon zijn we het park in gegaan. De 40 rand is omgerekend 2,75 euro per persoon.

De tocht zou een kleine 4 uur duren en we hadden van te voren afgesproken dat we niet de gehele tocht zouden afmaken. We gingen gewoon op ons gemak rondlopen. Voorzien van hoedje, genoeg water en natuurlijk met ons enthousiasme zouden we deze tocht klaren. Nou ja half dan 😉

Filmset

Je loopt daar, tussen de Drakenbergen en je voelt je nietig. Wat een mooie natuur en wat een prachtige bergen waar je tussen loopt. Dit soort beelden zie je meestal alleen in films. We liepen op een klein pad uitgesleten in het gras. Elke keer weer als je je hoofd draaide, was er wel een ander prachtig zicht. We hebben tijdens deze tocht vaak even moeten wachten om een foto te maken. Maar zeg nu zelf, het is het wachten zeker waard geweest. We hebben genoten. Meer dan dat. Het is een blijvende herinnering. En weet je wat misschien wel het bijzonderste was?

Je volgt een klein riviertje, tussen de bergen en opeens zie je aan de overkant machtige elanden. Een aantal. Het was voor ons de eerste kennismaking met wilde dieren in Zuid-Afrika als je de overstekende bavianen niet meetelt. Of het uiteindelijk wel elanden waren weten we niet zeker. Dat ze er zo uitzagen en mooi waren, stond wel vast. Een voor ons uniek moment en een voorbode voor alle mooie dieren die we nog zouden gaan zien deze reis.

We hebben geen spijt gehad dat onze eerder reisplannen niet zijn doorgegaan. Het was helaas niet anders, maar als het wel was doorgegaan dan hadden we dit allemaal moeten missen. Dat zou zonde zijn geweest. We hebben het pad gelopen tot we de rivier over moesten. Hier zijn we gestopt en hebben we de schoenen uitgedaan om vervolgens af te koelen in de rivier. Dat gevoel als je na twee uur lopen in de zon je schoenen uit kan doen en ijskoud bergwater over je voeten kan laten stromen is onbetaalbaar. O ja, en volgens Ilona die glimlach op mijn gezicht ook 😉

Het is een fijn park, een aanrader. Er zijn verschillende routes die je kan lopen en op elk van deze routes kom je volgens de rangers weer een andere stuk natuur tegen. Je komt er weinig dieren tegen maar de natuur maakt het meer dan goed. Het was een ongepland bezoek dat zeer positief is uitgevallen. We hebben genoten. Sowieso hebben we tijdens onze reis door Zuid-Afrika genoten maar dit was één van onze geluksmomenten.

 

16 Comments

 1. Wat leuk om een medeburger tegen te komen die net zo enthousiast is als ik over UNESCO Werelderfgoed. Niet voor niets benoemd tot de mooiste plekjes op aarde. 😉

  • Niels says

   Daar ben ik zeker enthausiast over. We proberen altijd als we in de buurt zijn toch het even mee te pakken. Het zijn vaak hele mooie stukken, die je ook nog eens positief kunnen verrassen.

 2. ensanne says

  Wat een mooi stuk zeg. Had bijna het idee dat ik er was. En complimenten voor je foto’s, erg mooi!

  • Niels says

   Bedankt, leuk om te horen dat je het gevoel was dat je ook daadwerkelijk daar was.

  • Niels says

   Het is zeker een mooi gebied om doorheen te wandelen. Een mooi landschap waar je doorheen rijd. Weilanden en bergen. Mooie bergen in vele vormen. De echte vergezichten die we van te voren hadden gehoopt te zien.

 3. Wat een schitterend park! En des te leuker dat jullie hier per toeval terecht kwamen. Dit lijkt mij een prachtig stukje natuur om doorheen te wandelen!

  • Niels says

   Ja, het was zeker toevallig. Gelukkig maar dat we uiteindelijk toch doorgezet hadden want het was meer dan de moeite waard.

 4. Sanne l Chitaltravels says

  Wat een mooi park! Extra leuk dat jullie er min of meer per toeval terecht kwamen. Soms is afwijken van het oorspronkelijke plan helemaal zo erg nog niet! 🙂

  • Niels says

   Dat is zeker niet erg. Soms kom je op hele onverwachte plekken die uiteindelijk meer dan de moeite waard waren. Dit is er eentje van.

 5. Wauw wat een indrukwekkende foto’s van dit prachtige park! Ik kan me meteen voorstellen hoe nietig en gelukkig je je voelt als je daar loopt!

  • Niels says

   Daar heb ik weinig meer aan toe te voegen, haha. Goed verwoord en helemaal met je eens!

 6. gert-jan says

  Een goede keuze om hier te gaan wandelen.ziet er mooi en gevarieerd uit.Gelukkig was er water om af te koelen.Het landschap is een plaatje.

  • Niels says

   Het water was zeker fijn om even doorheen te wandelen en vooral af te koelen. Het was een mooi park en voor ons een verrassend park. We hadden en nog niet van gehoord en kwamen er per op uit. Gelukkig maar.

 7. Loes Beumer says

  Een fantastisch gevoel om daar zo te lopen met warm weer en geen mens om je heen. Lekker afkoeling zoeken bij een riviertje zo in de natuur.

  • Niels says

   Het was zeker fijn om er te lopen. De tocht was mooi, het water zeker verkoelend. We hebben genoten en zijn verrast door dit park.

Geef een reactie