Architectuur, Nederland, Uittip
Leave a comment

Markthal Rotterdam, een nieuwe hype?

We zijn in Markthal Rotterdam geweest. Begin dit jaar hebben we Rotterdam bezocht en hebben we naast het Centraal Station ook even de markthal meegenomen. De hype rondom de markthal was zo groot dat we toch even een kijkje wilden nemen. Is de hype terecht? Is het echt zo’n mooi gebouw als iedereen beweert of valt het in het echt tegen? Daar waren we benieuwd naar en vol frisse moed en enthousiasme trotseerden we het grauwe weer om daar achter te komen.

De omgeving en de buitenkant
Markthal Rotterdam

Het gebouw staat vlakbij de wereldberoemde kubuswoningen en station Blaak. De bereikbaarheid is goed want je bent er zo. Zelf zijn we gaan lopen vanaf het Centraal Station. De buitenkant van de markthal kent eigenlijk twee aanblikken. Allereerst zijn er de appartementen die aan weerszijde van de hal zijn geplaatst in de vorm van een groot hoefijzer en als tweede zijn er enorme glaswanden die de in- en uitgangen van de hal markeren.Markthal Rotterdam-13

Dit geeft een groot contrast. De appartementen zorgen voor een extra dimensie van de markthal en voor levendigheid ’s avonds. Onder de markthal is een grote parkeergarage gebouwd die plek heeft voor 1200 auto’s.

Van binnenMarkthal Rotterdam-3

Van binnen geeft de markthal een totaal ander beeld. Het plafond is net zoals in het nieuwe station van Delft een prachtig geheel geworden. Een kunstwerk zoals vroeger de kerken werden versierd. Het ziet er werkelijk prachtig uit! De imposante hoogte zorgt dat het complex ruim oogt. Het plafond zorgt voor een fris aanblik en de glazen wanden zorgen voor veel lichtinval.Markthal Rotterdam-10
Op de begaande grond is het een ander verhaal. Het is er druk. Af en toe voelt het benauwend aan en soms is het gewoon te druk om door de mensenmassa heen te komen. Althans dat was op de zaterdagmiddag toen wij er waren. Ik ben benieuwd hoe het is om op een doordeweekse dag er doorheen te lopen, als de hype een beetje over is. Ik ben benieuwd of de gewone Rotterdammer hier zijn boodschappen gaat doen en of de standjes rendabel zijn.

De standjesMarkthal Rotterdam-11

 

Verse broodjes, kaas, groente en fruit, alles wat je op een markt zou verwachten is hier aanwezig. Het is prachtig uitgestald in vitrines, met aardige mensen die erg behulpzaam zijn. Je kijkt je ogen uit, het eten is lekker en het is altijd leuk om nieuwe dingen te proeven.

Markthal Rotterdam-9Een voorbeeld is deze chocolade stroopwafel traktatie. Lekker waren ze zeker!

De Rotterdamse MarkthalMarkthal Rotterdam-12

Het is een architectonisch hoogstandje en een prachtig gebouw om te zien. Een mooie multifunctionele ruimte waarbij wonen, winkelen en parkeren goed gecombineerd wordt. De standjes zijn leuk ingericht met mooie verse producten en er is goed nagedacht over het concept. Alleen jammer dat je af en toe een stand voorbij loopt van een bekende winkelketen. Dat hoort er eigenlijk niet in als je lokale ondernemers een kans wil geven. Ik ben zeer benieuwd hoe de hal werkt als de hype is gaan liggen. Zo vraag ik me af of het rendabel is voor de lokale ondernemers om de stand open te blijven houden. Markthal Rotterdam-8

Aan de mentaliteit en het enthousiasme van de standhouders zal het niet liggen. Het is een aanrader om de markthal te gaan bezichtigen als je van moderne architectuur houdt want dat is tegenwoordig in Rotterdam veelvuldig aanwezig.

Geef een reactie