Architectuur, Uittip
comments 6

Markthallen, zijn ze gehypet of juist de toekomst?

Het lijkt wel of ik ze tegenwoordig overal tegenkom. Vanuit de marketing hebben ze er al verschillende namen voor verzonnen. Ik heb het natuurlijk over de markthallen, de foodhallen en de stadshallen. Plaatsen waar ambachten hun waren kunnen tonen en verkopen. Netjes in kraampjes liggen de verse producten uitgestald. Het liefst streekgebonden en duurzaam. Duurzaam, ook al zo´n marketing toverwoord.

Markthallen, de gebouwen
Markthal-8

Vaak zijn het prachtige gebouwen. De ene groot en uitbundig, de andere klein en ingetogen. Er zijn grofweg twee type markthallen te onderscheiden. Als eerste de multifunctionele markthal waarbij ook andere functies zijn toegevoegd zoals wonen en parkeren.  Daarnaast heb je ook de meer traditionele hal. Deze is vaak open aan meerdere kanten en heeft als primaire doel een markt te zijn. De variatie en het aanbod aan markthallen lijkt alleen maar groter te worden. Is het een nieuwe hype die weer overwaait of een permanente toevoeging voor een stad?

Vroeger op vakantie

Vroeger kwam ik ze tegen in steden in Zuid-Europa als we daar op vakantie waren. Een stedentrip naar Lissabon of Barcelona stond garant aan het bezoeken van de overdekte foodmarkten. Je kon er lekker doorheen slenteren en lekkere hapjes uitkiezen. Het ging niet zozeer om de boodschappen voor komende week in te slaan, maar om het proeven en uitproberen van eten dat als fingerfood geserveerd werd. In die steden eet je vaak ook pas heel laat en neem je tussendoor kleine hapjes. Geweldig vind ik het, deze manier van eten. Gezellig bijkletsen of bijkomen van een lange werkdag en genieten van lekkere, verse hapjes.

Ook in Nederland?Markthal-11

De bovengeschetste sfeer kom je nog niet in Nederland tegen. Het heeft misschien te maken met de Nederlandse cultuur en het vroege tijdstip waarop Nederlanders eten. In Nederland in het net wat anders. Natuurlijk kun je er ook hapjes kopen, maar in Nederland gaat het voornamelijk om dat de verse boodschappen er worden gehaald. De sfeer en mentaliteit is anders. Hetgeen natuurlijk niet wil zeggen dat de markthallen hier geen bestaansrecht hebben. Nee, het wil alleen zeggen dat het tijd nodig heeft om onderdeel te worden van de Nederlandse cultuur. Daarnaast hebben markthallen ook concurrentie van de zeer goede supermarktstructuur in Nederland. Juist daarom moeten ze zich kunnen onderscheiden op basis van kwaliteit en gastvrijheid. Voor een goed stuk vlees betaal je nou eenmaal iets meer.

MarkthallenMarkthal Rotterdam-5

Maar kom je er dan zoveel tegen in Nederland? Ja, steeds meer. Het bekendste en meest gehypte voorbeeld hiervan is het architectonische hoogstandje in Rotterdam met de toepasselijke naam: de Markthal Rotterdam. Deze markthal is een groots opgezet gebouw met een parkeergarage, appartementen en kraampjes. Een prachtig complex waarbij de essentie ligt op kwaliteit en ontdekken. Dat kan ik zeer waarderen. Meer informatie en foto’s zijn terug te lezen in dit blog.

In Amsterdam heb je de Foodhallen. Deze staan nog op mijn bucketlist en daar kom ik later via een blog nog een keer op terug.
Markthal-10

Ook in Helmond hebben ze een markthal. Deze staat in het centrum van Brandevoort en is prachtig om te zien. Het oogt oud, staat er nog niet zo heel lang en de detailgraad is voortreffelijk. Een prachtig plaatje en een goede aanvulling op het centrum. Het centrum dat op zich zelf al een waar schouwspel is en een aanrader om te bezoeken. Meer over Brandevoort kun je in dit blog lezen.

ZuiderburenMarkthal

Maar onze zuiderburen hebben ook markthallen. Zo kwamen we er eentje tegen tijdens ons avontuur in Gent. In België wordt het een stadshal genoemd. Een ander naam, maar met dezelfde invulling. Net zoals in Brandevoort, is deze hal open en wordt het voornamelijk gebruikt om kraampjes onder te zetten. Toen wij er waren, was er helaas geen markt. Dat vind ik stiekem toch altijd wel jammer, want markten zijn bij uitstek gelegenheden om laagdrempelig streekgebonden producten te ontdekken en vooral om ze te proeven. De hal in Gent was architectonisch prachtig uitgewerkt.Markthal-4

Het staat werkelijk op een prachtige locatie midden in het centrum. Onder deze hal zit een restaurant. Dit is weer een voorbeeld van de veelzijdigheid van markthallen. Het zijn meestal gebouwen met meerder functies erin, erop of eronder.Markthal-5

Dit zijn enkele voorbeelden van markthallen. Er zijn er ook enkele in ontwikkeling en het meest benieuwd ben ik naar de toekomstige hal in Den Bosch, waar ze een markthal gaan maken in het oude SM-gebouw (stedelijk museum). Ook ben ik benieuwd naar de foodhal in een oud Philips gebouw op Strijp-S. Beide locaties ken ik goed en ik ben heel benieuwd hoe deze gebouwen een tweede leven krijgen.

Maar is het nu een hype die weer overwaait of een goede en permanente toevoeging voor een stad?Markthal Rotterdam

Persoonlijk denk ik het laatste. Het is misschien nu hip maar het heeft bestaansrecht. In een wereld waarbij alles snel moet, is het fijn om een plek te hebben waar je tot rust kan komen en kan onthaasten. Een markthal is een plek waar je dit zou kunnen doen. Genieten van de oude ambachten en je laten verwonderen terwijl je langs de kraampjes slentert. Elke keer als je er komt weer nieuwe dingen uitproberen en ontdekken. Dat zou voor mij een reden zijn om er naartoe te gaan. Als het Zuid-Europese accent wordt toegevoegd en er naast de markt ook andere functies zijn, dan ben ik ervan overtuigd dat het kan werken. Maar van een markt zoals die in Brandevoort kan ik ook echt genieten. Zonder al die functies, precies waar het voor bedoeld is, de markt.

Maar wat vind jij ervan? Hoe ervaar jij de hype? Kom jij ze ook overal tegen of heb jij nog leuke markten waar ik eens moet gaan kijken?

 

6 Comments

 1. Niels says

  @Jonas, Dat verklaart waarom er geen markt was en ik lang moet wachten om er eentje te bezoeken. Leuk om achtergrondinformatie erover te lezen en te horen dat het een echte ontmoetingsplek is. Bedankt voor deze bruikbare aanvulling.

 2. Jonas says

  Hallo, leuke blog met interessante artikels!! Het is altijd interessant om eens te horen wat anderen vinden van gebouwen of steden waar je vertrouwt mee bent. Zeker als Gentenaar.

  De stadshal in Gent is in feit geen markthal. Toen de architectuurwedstrijd werd uitgeschreven voor deze publieke ruimte in Gent, maakte het architectenbureau Robbrecht & Daem een eerder vreemde inzending: ze beantwoorden niet aan de vraag van stad Gent om het plein opnieuw aan te leggen, maar herstelden het historische stadsweefsel (hier stond immers altijd een bouwblok) door het plaatsen van een ‘open gebouw’. Er worden in de stadshal nooit markten georganiseerd (die gaan in Gent sinds de middeleeuwen altijd door op de Vrijdagmarkt, enkele straten verder. Maar het mooie is dat dit ‘functieloze’ gebouw net alle functies heeft die je maar kan bedenken. Iedereen kan zich dit gebouw toe-eigenen zoals hij zelf wil. Soms speelt er een orkestje, wordt er een lezing gegeven, staat er een schaatspiste, zitten studenten er te kaarten op bierbakken … het is een echte ontmoetingsplek, eerder dan een plek van commerciële activiteiten zoals een markt. Toch fijn dat dit prachtige gebouw ook in Nederland opgemerkt wordt.

 3. Mark says

  Als ik zo door de voorbeelden heen ga die je laat zien in dit blog, vind ik de Rotterdamse markthal wel een log, detailloos object.
  Het heeft wel wat van een droogdok op z’n kop, en acht dat past dan weer wel bij Rotterdam.

  • Niels says

   Heb je het toevallig al van binnen gezien? Misschien is deze blogpost over de markthal van Rotterdam wel interessant om te lezen: http://wp.me/p5yVHL-6d. De buitenkant is zeker niet bijzonder, misschien dat je de binnenkant je beter zal waarderen.

 4. Loes Beumer says

  Heel veel markten gezien in Marokko, zowel gewoon op straat als in nauwe straatjes. De sfeer is daar geweldig, vooral de specerijen. In Beverwijk hebben ze ongeveer een soort markthal waar je heerlijke specerijen kan kopen, toch is de sfeer heel anders dan in Marokko. Ik vind markten gezellig gewoon op straat of in een markthal.

  • Niels says

   Zelf ben ik nooit in Marokko geweest maar ik kan me voorstellen dat markten daar anders zijn dan in Nederland. Het is leuk om te horen dat je markten kunt waarderen. Ben je toevallig al in de gelegenheid geweest om een van de bovenstaande markten te bezoeken?

Geef een reactie