België, Europa
comments 22

Mechelen, hoe we deze historische stad ontdekten

Mechelen

We gaan ergens heen en je mag nog niet weten waar we heen gaan. Het hotel is geboekt. De reis gepland en je gaat met je schoonouders. Dat waren de ingrediënten van wat later een gezellig weekendje Mechelen bleek te zijn. Mechelen, onder de rook van Antwerpen. Een stad waar we met de trein een keer langs waren gereden op weg naar Brussel. Behalve dat het er vanuit de trein wel leuk uitzag, wist ik niks van deze stad. En dan ook helemaal niks. Super! Dan kan ik me alleen maar laten verrassen. En laat dat nu net zijn wat er gebeurd is. Wat een gezellige stad is het. Daar hadden we veel eerder heen gemoeten. 

Mechelen

Met een kleine 86.000 inwoners is Mechelen een stad met een knus historisch centrum. We zijn er met de auto heengereden. Deze hebben we geparkeerd bij het Douaneplein waar de auto het gehele weekend gratis heeft gestaan. Zaterdag was er zelfs een busje dat je gratis naar de Grote Markt bracht. Elke 5 minuten reed het busje. Een uitkomst, maar lopend is het ook goed te doen. De eerste kennismaking was met de Grote Markt. Dat was meteen een goede kennismaking. Ondanks dat je met je koffer aan het rondlopen was opzoek naar het hotel kreeg je wel meteen een goede eerste indruk. Niet alleen staan enkele van de bijzonderste gebouwen van de stad aan dit plein, ook was er een markt en waren de terrassen geopend. Waar zondag de winkels gesloten waren, hadden we zaterdag een gezellige drukte om ons in te begeven. We hebben eerst de koffers afgegooid bij het hotel, waar we  met een kleine bijbetaling een betere kamer kregen die we ook meteen konden gebruiken. Daarna zijn we vol goede moed de stad ingetrokken om ons te laten verrassen.

Sint-Romboutskathedraal en de belfort

Één van de toonaangevende gebouwen op de Grote Markt was natuurlijk de Sint-Romboutskathedraal. Een indrukwekkend gebouw met een leuke toren. Deze onvoltooide belfort is te beklimmen en dat hebben we ook gedaan. Onze eerdere ervaringen met belforten was wisselend. De ene keer had je smalle gangen met ongelijke treden zoals de Belfort in Brugge, de andere keer heb je geluk. Dan heb je brede gelijke treden en aparte trappen voor naar boven en beneden. Dat hadden we in Mechelen. Het was een zeer prettige belfort om te beklimmen. Om de zoveel meter was er een verdieping om even uit te rusten of om meer van de geschiedenis te leren. De trappen waren breed en er waren geen tegenliggers. Daarnaast hebben ze boven op de toren een moderne trap gebouwd die je 360 graden laat rondkijken over de stad. Een aangename verrassing, zoals Mechelen me vaker heeft verrast.

Street art in Mechelen

Je denkt er niet meteen aan bij Mechelen. Maar ook Mechelen is bezig om zich te promoten via street art en dat is een leuke ontwikkeling. Overal waar we komen proberen we toch even te kijken of er een route is met street art. De laatste tijd is het heel populair geworden. Zo waren er in Valencia vele kunstwerken te bezichtigingen. Ook Mechelen is stiekem bezig een aardige collectie aan te leggen. Er zijn nog niet heel veel kunstwerken. De kunstwerken die de stad heeft zijn prachtig. Ze zijn heel realistisch weergegeven en net zoals overal loop je er zo voorbij als je geen benul hebt dat het er is. Bij ons was het nog een tikkeltje erger. We wisten dat er ergens twee waren, maar konden de tweede niet vinden tot we de route terugliepen en we ons verbaasden dat we het gemist hadden. Het is altijd mooi om deze werken te zien. Het voegt iets toe aan de stad. Het brengt leven en het laat mensen in gebieden komen die ze anders zouden overslaan. Ik had niet verwacht het er aan te treffen tot we op een gegeven moment de eerste tekening tegenkwamen. Toen zijn we het uit gaan zoeken en hebben we ze allemaal kunnen zien. Het waren er niet heel veel, maar genoeg om er een leuke route van te maken.

Dijlepad

Ze hebben in Mechelen iets verzonnen waarop je de stad op een andere manier leert kennen. Het Dijlepad. Een pad waar je letterlijk in de grachten loopt. Zo krijg je een totaal ander beeld van de gracht en beleef je de stad op een andere manier. Je loopt over een soort vlondersysteem dat je laat kennismaken met de achterkanten van de huizen. Je wordt wel gevraagd om rustig te zijn. De mensen die er wonen hebben natuurlijk ook recht om rustig wakker te worden op een zondagochtend. Waar je in ‘s-Hertogenbosch de Binnendieze kan bevaren, kan je in Mechelen eroverheen lopen. Je loopt onder bruggen door, bekijkt alles uit een ander perspectief en je kan van dichtbij zien hoe de gracht is opgebouwd. Een unieke ervaring en een mooi pad om overheen te lopen. Zeker als de zon een beetje gaat schijnen en er weinig mensen op het pad lopen. Je waant je bijna in een andere wereld. Een rustige wereld waar je kan genieten van de stilte en de prachtige omgeving waar je doorheen loopt.

Mechelen

Mechelen was een mooie stad. Het heeft een prachtig oud, compact centrum. We hebben het rustig aan gedaan. Het is geen grote stad maar het heeft wel de gezelligheid van een grote stad. Er zijn genoeg tenten waar je lekker kan eten of om even wat te drinken. Het is een mix van oud en modern maar het oude gedeelte voert de boventoon. Het is een stad met een rijke geschiedenis en dat zie je ook terug. Het heeft zijn eigen brouwerij, een mooie Grote Markt en natuurlijk de Sint-Romboutskathedraal. De blikvanger van de stad, waarbij de toren zeker de moeite waard is om te beklimmen. We hebben ons er een heel weekend prima vermaakt en het mooie is dat alles op loopafstand is. Het is zeker een stad waar we nog een keertje naar terug gaan. Naar de gezelligheid, de mooie setting en natuurlijk het lekkere eten.

22 Comments

 1. Wij waren eind februari een weekendje in Mechelen, wat een ontzettend leuke stad! Om dit artikel terug te lezen is dan extra leuk.. Ik vond het vooral erg leuk dat Mechelen zich richt op gezinnen; ook voor de kleintjes onder ons is er zoveel te doen!

  • Niels says

   We hebben zelf nog geen kleintjes rondlopen dus daar kan ik niet over meepraten, wel weet ik dat ze veel organiseren en dat het een hele leuke stad is om te ontdekken 🙂

  • Niels says

   Het was zeker een heerlijke stad. We hebben er een leuke tijd gehad. Jammer dat je de street art hebt gemist. Dat is een goede reden om weer eens terug te gaan.

 2. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit aan Mechelen gedacht, maar ik ben dan ook alleen maar in Antwerpen en Brugge geweest. Gent en Leuven lijken mij ook erg mooi, maar Mechelen zal ik ook onthouden 🙂 .

  • Niels says

   Dan heb je nog een paar mooie weekenden in het vooruitzicht. Leuven is ook een prachtige stad. Klein, knus maar volop te zien. Mooie oude gebouwen en moderne architectuur. Die stad heeft ons ook positief verrast. Gent is ook mooi, maar net wat groter. Mechelen is meer als Leuven, alleen wat kleiner. Belgische steden zijn de afgelopen jaren bij ons in trek geweest. We hebben er al een groot gedeelte van bezocht en komen er elk jaar weer terug 🙂

 3. Wat een leuke plek om te bezoeken. Ik hoor de laatste tijd veel over Mechelen, maar ben er zelf nog nooit geweest. Je foto’s zijn prachtig dus ik denk dat ik ook maar eens richting het zuiden moet reizen. Gaaf ook dat Dijlepad, dat dwars door de stad loopt.

  • Niels says

   Het Dijlepad was voor mij een van de hoogtepunten. Niet alleen laat het je de stad op een hele andere manier zien ook is het een plek waar je even rustig kan lopen en de hectiek van de stad kan ontvluchten. Ik ben benieuwd wat je van Mechelen gaat vinden 🙂

  • Niels says

   Die gedachten hadden wij ook. We kwamen er wel eens langs maar waren er nooit geweest. Daar wilden we graag verandering in brengen en het heeft ons positief verrast. Een hele leuke knusse stad met alles op loopafstand. Een leuke mix van geschiedenis en modern. Zeker een aanrader.

 4. Mechelen ziet er mooi en leuk uit! Ik ben nog nooit in Mechelen geweest, maar hij staat wel op het wensenlijstje.

  • Niels says

   Het is ook een gezellige stad. Veel oude gebouwen, waarvan ik de meeste niet eens genoemd heb. Zo zijn er twee begijnhoven en is het stadhuis ook prachtig om te zien 😉 Maar leuk om te horen dat het op je wensenlijstje staat!

 5. Leuk om deze bekende plekjes weer eens te zien! Het is inmiddels alweer wat jaartjes geleden maar ik wil zeker nog eens terug. Sowieso ben ik wel fan van Belgische steden maar Mechelen heeft ons toen enorm verrast, juist omdat het minder toeristisch overkomt als Brugge en Gent.

  • Niels says

   Het voelde ook een stuk minder toeristisch aan dan de andere twee steden die je noemde. Maar het is toeristisch genoeg om er een weekendje te verblijven, terwijl je het ook groot genoeg is om juist net die andere straat te maken. Zo kwamen bij ook bij het streetart terecht. Iets wat een echte aanrader is.

  • Niels says

   Mechelen was een van de weinige Belgische steden die we nog niet bezocht hadden. We zijn aangenaam verrast door deze knusse stad. Mooi compact centrum, historische gebouwen en lekker eten.

  • Niels says

   Het is ook een prachtige stad. Leuk om een keer heen te gaan. Niet te groot, maar groot genoeg om op je gemak een weekendje te verblijven.

 6. Loes Beumer says

  Mechelen is een hele mooie compacte stad, een nadeel vind ik de bestrating de zogenaamde kinderkopjes.Voor de rest ie het zeer aangename Bourgondische stad.

  • Niels says

   Kinderkopjes zijn soms irritant om over te lopen maar wel mooi om te zien. Altijd een leuk dilema.

Geef een reactie